Borbely vrea mai mult de 17 milioane de euro

Cei 17 milioane de euro, banii alocati pentru realizarea programului operational de cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013, sunt insuficienti, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. Programul urmareste imbunatatirea mediului din regiunile bazinului Marii Negre, prin controlul factorilor de poluare uman si tehnologic, dar si promovarea parteneriatelor culturale intre comunitatile de pe coasta Marii Negre, avand un buget alocat de doar 17 milioane euro.

El se adreseaza Consiliilor Judetene, prefecturilor, primariilor, agentiilor de mediu, Camerelor de Comert, ONG, universitatilor si institutelor de cercetare din regiunile eligibile.

10 tari partenere

Fondurile sunt asigurate in co-fiinantare de catre Fondurile Europene de Dezvoltare Regionala si Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat. "In ultimii ani a crescut numarul initiativelor de stabilire a cooperarii in aceasta arie si as dori sa mentionez, in acest sens, ca este pentru prima data cand Comisia Europeana a propus un program de cooperare in zona.

Chiar daca bugetul alocat programului este destul de modest, speram sa obtinem rezultate bune, astfel incat si Comisia Europeana sa se convinga ca sunt necesare fonduri suplimentare", a adaugat Laszlo Borbely, cu ocazia unei conferinte internationale pentru promovarea Programului operational de cooperare in bazinul Marii Negre. La eveniment au participat reprezentanti guvernamentali din 10 tari partenere in acest program, respectiv Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Rusia, Turcia, Ucraina si Romania. Ministrul Borbely a mai spus ca aceasta conferinta internationala organizata la Bucuresti face parte din actiunile premergatoare lansarii programului, lansare care va avea loc in a doua parte a anului 2007. "Sper ca la inceputul anului viitor sa avem primele solicitari pentru depunerea de proiecte, iar Comisia Europeana sa se gandeasca la alocarea unor fonduri mai mari pentru acest program", a adaugat Borbely.

Licitatii publice

Aplicantii in cadrul acestui program pot beneficia de un avans stabilit procentual, in functie de valoarea proiectului. Finantarea nerambursabila se obtine in mod competitiv in urma unor licitatii publice pentru propuneri de proiecte de colaborare transfrontaliera. Participantii din Romania pot aplica ca parteneri sau lideri de proiect in proiecte comune. Criteriile generale si specifice de selectie a proiectelor sunt aprobate de catre Comitetul de Monitorizare la propunerea Autoritatii de Management. Criteriul minimal de selectie pe care trebuie sa il indeplineasca aplicantii este capacitatea administrativa, tehnica si financiara. De asemenea, aplicantul trebuie sa aiba sediul in una dintre ariile eligibile ale programului dupa cum urmeaza: Romania - zona de Sud-Est; Bulgaria - Severoiztochen, Yugoiztochen;

Grecia - Kentriki Makedonia, Anatoliki Makedonia Thraki; Turcia - Istanbul, Tekirda, Kocaeli, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon; Rusia - Rostov Oblast, Krasnodar Krai, Republica Adygea; Ucraina - Odesa, Mykolaiv, Kherson, Sevastopol, Zaporosh'ye si Donetsk Oblast, Republica Crimeea, Sevastopol. Pentru Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan este eligibil intreg teritoriul. Programul isi propune sa stimuleze cooperarea in regiunea de granita, in diverse domenii, precum: dezvoltare economica si sociala in regiunile din bazinul Marii Negre, imbunatatirea mediului inconjurator si promovarea activitatilor ecologice, controlul asupra factorilor poluanti, promovarea integrarii culturale si schimburi reciproce intre comunitatile din zona bazinului Marii Negre.

Borbely cere 100 milioane euro la rectificarea din vara a bugetului de stat

Ministerul Dezvoltarii va solicita o suplimentare de buget de 100 milioane euro pentru lucrarile de infrastructura, la rectificarea bugetara care va fi operata in perioada iunie - iulie, a declarat ministrul de resort, Laszlo Borbely. "Pentru lucrarile de infrastructura avem nevoie de o suplimentare de circa 100 milioane euro si vom cere o suplimentare la rectificarea din iunie - iulie", a afirmat Boberly. Potrivit acestuia, o prima rectificare a bugetului de stat se va face in urma reorganizarii ministerelor, ocazie cu care "nu se asteapta sa primeasca bani". Reorganizarea Guvernului si aparitia unor noi structuri administrative vor impune si o rectificare bugetara, iar Ministerul Finantelor va opera modificari ale bugetului, imediat dupa ce vor fi publicate toate actele normative de reorganizare a fiecarei institutii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.