Surse din interiorul Centralei Nuclearelectrica Cernavoda denunta o intelegere PNL-PSD pentru impartirea sferelor de influenta in domeniu.

Potrivit acestora, doua firme, desemnate in 2003 de PSD si intrate in 2005 sub umbrela PNL, s-au inteles sa elimine de pe piata cele mai mari societati de constructii nucleare.

Omul de afaceri Ion Grecu recunoaste ca a cotizat la PSD, PNL si PD pentru a putea ramane "in carti".

PNL si PSD si-au impartit sferele de influenta la Centrala Nucleara de la Cernavoda, in urma unei intelegeri pritocite imediat dupa alegerile din 2005, dar care a capatat consistenta dupa scoaterea PD de la guvernare, sustin surse din interiorul centralei. Potrivit acestora, directorul general Teodor Chirica, numit politic, ar reprezenta interesele PNL, bucurandu-se de protectia senatorului liberal Puiu Hasotti. In schimb, directorul Departamentului Interfete, Ionel Bucur, este identificat drept omul PSD, venit pe filiera Rafo Onesti, din zona gruparii Viorel Hrebenciuc - Corneliu Iacobov - Ovidiu Tender.

Firmele de "partid" "Elcomex IEA" SA si "General Concrete" SA au cotizat in campania electorala si, intamplator sau nu, au primit ulterior contracte consistente la Cernavoda.

Sponsorii de partid

Doua firme, "Elcomex IEA" SA si "General Concrete" SA, ambele din Cernavoda, i-au sponsorizat atat pe liberali si democrati, cat si pe pesedisti. Asa au ajuns sa prospere, in special dupa 2005. Din actele oficiale rezulta faptul ca, numai pentru PSD, "Elcomex" a venit de acasa cu 1,4 miliarde lei vechi. Potrivit Ministerului Finantelor, aceeasi firma, darnica cu PSD si PNL, avea in perioada campaniei electorale datorii la stat de 4,9 miliarde lei. Coincidenta sau nu, cele doua firme au incheiat dupa 2005 cele mai mari contracte cu centrala nucleara.

De altfel, surse din interiorul centralei denunta un plan bine pus la punct inca din 2003, care prevedea eliminarea unor firme puternice, cu contracte traditionale pe platforma nucleara. Sursele noastre sustin ca, avand OK-ul politic al conducerii centralei, s-a actionat astfel incat firme precum "Constructii Nuclearelectrice" (CNE) SA, "Amea" SA sau Antrepriza "Nuclearmontaj" SA sa intre in stare de faliment si sa fie scoase de pe piata. Astfel, potrivit intelegerilor politice dintre cele doua partide, "General Concrete" urma sa inlocuiasca pe piata Constructii Nuclearelectrice, iar "Elcomex" sa castige segmentul de piata al firmei "Amea" SA, dar si al Antreprizei "Nuclearmontaj".

"Specialisti" buni la toate

Anul trecut, "General Concrete" SA a obtinut sapte contracte in valoare de 9,3 milioane euro, iar "Elcomex IEA" a primit patru contracte in valoare de aproape 8 milioane euro. O parte din aceste contracte au fost incheiate de cele doua societati fara licitatie, prin incredintare directa. Toate contractele sunt valabile pe o perioada de trei ani.

"General Concrete" e "buna la toate" pe platforma de la Cernavoda: de la servicii de manipulare si conservare in depozitele CNN, servicii de curatare base, rezervoare si schimbatoare de caldura, pana la lucrari de intretinere si servicii de exploatare paza si protectie pe canalele de aductiune, precum si lucrari de montare si demontare schele si platforme metalice. Societatea a inregistrat la sfarsitul anului 2005 un profit de peste 7 milioane RON (peste 2 milioane euro) la o cifra de afaceri de peste 42 milioane RON (14 milioane euro).

si "Elcomex IEA" SA are specialisti buni "la toate". A incheiat contracte pentru executarea de lucrari legate de "crearea unui sistem de filtroventilatie, automatizari si Grup Diesel la Centrul Alternativ de Control al Urgentei", asigura serviciile de intretinere si reparatii la sistemele electrice si de ventilatie si de climatizare, dar si servicii de intretinere, revizii si reparatii la utilaje, echipamente si instalatii din casa sitelor, casa pompelor, centrala termica de pornire. Potrivit datelor de bilant, societatea si-a dublat profitul in 2005, imediat dupa alegeri, ajungand la aproape 2 milioane euro, fata de 1 milion euro in 2004.

Pe usa din dos

Potrivit surselor noastre, firma "General Concrete" a intrat pe usa din dos in afacerile cu centrala nucleara: "Firma a fost un subcontractor impus pe vremea PSD si relatia s-a oficializat dupa preluarea puterii de catre PNL. A intrat pe contractele incheiate de societatea Constructii Nuclearelectrice (CNE) SA.

Apoi conducerea centralei i-a cerut CNE sa subcontracteze lucrari catre "General Concrete", fiindca aceasta nu avea certificatele de la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare) pentru a lucra pe platforma Cernavoda. In intelegere cu conducerea Centralei, s-a urmarit falimentarea societatii CNE. Cum? Centrala nu-si achita datoriile catre CNE, nu se puteau plati salariile angajatilor, se ajungea la un blocaj financiar, la un conflict social. Salvarea venea taman de la General Concrete, care propunea achitarea datoriilor in schimbul obtinerii unor lucrari. In timp, General Concrete a reusit sa obtina si certificatele CNCAN si chiar sa castige cele mai multe contracte cu Centrala Nucleara".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.