Basescu cere Parlamentului adoptarea votului uninominal pina pe 30 iunie, dar nu exista garantii privind aceasta data.
Traian Basescu a declarat pentru editia electronica a ziarului britanic "The Times" ca va trimite Parlamentului "un ultimatum" in vederea adoptarii pina la 30 iunie a.c. a legii electorale avind la baza sistemul uninominal de vot. "Daca nu aproba noua lege pina atunci, voi convoca un referendum", a mai spus Basescu. Ulterior, el a revenit, sustinind ca nu a folosit cuvintul "ultimatum" si ca a fost inteles gresit de jurnalistul britanic.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral, liberalul Mihai Voicu, este sceptic in privinta datei de 30 iunie. "Daca in doua saptamini se ajunge la un acord politic pentru problemele de principiu ale legislatiei electorale, pot garanta ca pina la sfirsitul acestei sesiuni parlamentare (30 iunie - n.a.) legea va fi adoptata de Senat, prima Camera sesizata. Nu cred ca timpul fizic poate permite si adoptarea de catre deputati, din cauza ca exista foarte mult de lucru pe text, chiar si pe lucrurile nesemnificative, cum ar fi virgulele". Urmatoarea sesiune parlamentara debuteaza la inceputul lunii septembrie. In portofoliul comisiei exista mai multe proiecte, apartinind PNL (in colaborare cu Asociatia Pro Democratia), PSD si PC. Proiectul liberal prevede vot mixt: jumatate de mandate se atribuie cistigatorului dintr-un colegiu electoral, iar cealalta jumatate se atribuie celor care nu au cistigat colegiul, dar beneficiaza de procentele obtinute de partid in circumscriptia judeteana; proiectul PC prevede obtinerea a 50% din mandatele pentru Camera prin vot uninominal si 50% prin vot pe lista, iar la Senat vot 100% pe lista; cel al PSD prevede vot uninominal simplu pentru ambele Camere. Din punct de vedere politic, PNL, PD si PC se declara 100% pentru vot uninominal. PRM si UDMR sint total impotriva sistemului, iar, surpriza, la PSD pozitiile sint la ora actuala impartite, dupa ce in urma cu citeva luni curentul majoritar in partid opta pentru uninominal. Traseul legislativ al viitoarei legi este urmatorul: adoptare in comisia speciala, dezbatere/adoptare in Senat, dezbaterea amendamentelor deputatilor in comisia speciala, dezbatere/adoptare in plenul Camerei Deputatilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.