Procesul de retrocedare a castelului BRAN a dus la multe controverse legate de conditiile in care s-a facut vanzarea din partea proprietarilor, Casa de Habzburg, inclusiv corespondenta intre C. J. si proprietari.

Deputatul Ioan Dumitru Pucheanu ne-a declarat ca, in ancheta de retrocedare a Castelului Bran sunt elemente care ar putea duce la anularea actului de retrocedare. In urma cu o luna, comisia de ancheta pentru verificarea legalitatii retrocedarii din Camera Deputatilor a amanat finalizarea cercetarilor, prin neprezentarea la audiere a ministrului culturii si a presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu.

Pucheanu a precizat ca, in cazul in care suspiciunile grupului PRM, care a depus la Comisia de abuzuri o sesizare contestand legalitatea restituirii Castelului Bran se adeveresc, lui Cancescu i se va intocmi dosar penal, pentru fraudare. PRM mai contesta legalitatea retrocedarii Castelului Bran, cat si a procedurii de scoatere la vanzare a acestuia de catre proprietarii dobanditori.

Grupul a cerut, totodata, sa se verifice si conditiile in care s-au facut oferte de vanzare acceptate de presedintele Consiliului Judetean Brasov, in numele institutiei, in conditiile in care statul are drept de preemtiune si nu a primit pana in prezen, nicio oferta. Refuzul lui Cancescu de a se prezenta la audieri si nepunerea la dispozitie a documentelor in termen, a impiedicat finalizarea dezbaterilor la termen.

Dupa finalizarea verificarilor, comisia formata de deputatul PD Ioan Dumitru Pucheanu, peremistul Ilie Merce, social �democratul Mihail Sireteanu, liberalul Horea Uioreanu va prezenta un raport in plenul Camerei Deputatilor pe data de 20 iunie 2007. Prima atestare documentara a Castelului Bran este scrisoarea din anul 1377, semnata de catre regele ungar Ludovic I D�Anjou, din care reiese ca acesta acorda locuitorilor Brasovului cateva privilegii.

La sfarsitul secolului al XIV-lea, regele Sigismund cedeaza Cetatea Bran domnitorului Mircea Cel Batran. Domeniul regal a fost cedat aristocratiei ungare, iar fortareata a fost incredintata boierilor loiali. Peste cativa ani, regele Ungariei s-a intors la fortareata, aceasta fiind subordonata ulterior autoritatilor din comitetul Szekelers. Fortareata a avut un rol important in protejarea regelui ungar de otomani si de invazia tatarilor ce veneau din Tara Romaneasca prin culoarul Rucar-Bran. Acesta a fost si motivul pentru care locuitorii Brasovului au construit castelul pe munca si cheltuiala lor.

Iancu de Hunedoara a fortificat granitele Transilvaniei precum si turnurile castelului Bran. El s-a asigurat de respectarea drepturilor taranilor de catre boierii care conduceau fortareata. Cu toate acestea, disputele dintre negustori si boieri erau destul de frecvente. In 1498 fortareata a trecut sub dominatia negustorilor si in principiu a fost folosita ca loc de negot. E important de retinut ca in acele timpuri, responsabil era un judecator numit Judele Brasovului.

Castelul Bran este acum proprietatea statului roman si apartine Brasovului. In 1920 primaria orasului Brasov a donat castelul Reginei Maria a Romaniei, care a trait acolo cu familia regala pana in 1947. Din 1947 castelul a fost deschis ca muzeu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.