"Votul proportional" si "Cresterea procentului de participare" se pedepsesc cu inchisoare de la doi la sapte ani

Pedepsele aspre pentru cetatenii si membrii Birourilor Electorale ale Sectiilor de Votare care se gandesc sa fraudeze referendumul nu se opresc aici

Legea privind organizarea referendumului are grija si de cei care se lasa antrenati in practici precum "Suveica/stafeta", care apeleaza la "Mita electorala", care practica "Turismul electoral" si "Votul in numele altora": pentru acestia, pe bratul legii scrie pana la cinci ani de inchisoare.

Aviz amatorilor: incercarea de fraudare a referendumului se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la sapte ani. Cele mai drastice pedepse le vor primii "sforarii" care vor vota "proportional", mai exact, reprezentantii BESV care vor cadea de acord sa imparta intre ei buletinele nefolosite si sa le introduca, stampilate, in urna. Legea nr 3 din 22 februarie 2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede sanctionarea acestei practici cu inchisoare de la doi la sapte ani.

Cu aceeasi masura vor fi pedepsiti si cei care vor incerca metoda "cresterea procentului de participare", prin invalidarea buletinelor ramase nefolosite pentru a creste astfel procentul participarii la vot.

In afara acestor "bune practici", Legea 3/2000 prevede sanctiuni si pentru alte patru metode a fraudelor electorale. in acest sens, votarea in mai multe sectii, pe liste suplimentare ("turismul electoral"), "Suveica/stafeta" (cetatenii primesc un buletin de vot cu insemnul "votat" cand intra in sectia de votare si dau unul nevotat cand ies), oferirea de produse sau bani cetatenilor pentru ca acestia sa voteze intr-un anumit fel ("mita electorala"), precum si votul in numele altora (atunci cand o persoana vine la sectia de votare cu buletinul unor prieteni/rude si voteaza si pentru acestia), se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Metode de fraudare a alegerilor mai exista, insa legea referendumului nu le sanctioneaza: pentru amenintarea electoratului prin diverse metode, de la violenta verbala la folosirea armelor, inclusiv prin mesageri, nimeni nu este tras la raspundere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.