Vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pentru Justitie, Franco Frattini a declarat, la Bruxelles, ca va analiza cu "mare atentie" scrisoarea europarlamentarului german Markus Ferber.

Acesta a cerut activarea clauzei de salvgardare pe Justitie din cauza ultimelor evenimente negative din Romania. Comisarul pentru justitie Franco Frattini a declarat ca ar fi ingrijorat "de intreruperea sau de lipsa de continuitate a investigatiilor care au inceput in Romania" si a anuntat ca legea ANI va fi analizata "capitol cu capitol", intrucat a fost aprobata intr-o alta versiune decat cea asteptata de CE.

Potrivit Deutsche Welle, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a asigurat luni la Bruxelles ca va trata petitia europarlamentarului Markus Ferber cu "mare atentie", document care subliniaza incalcarea independentei procurorilor Departamentului National Anticoruptie si adoptarea in forma modificata a legii Agentiei Nationale de Integritate.

Frattini a spus ca a avut deja doua intevederi cu ministrul Justitiei Tudor Chiuariu cu care a discutat aceste teme. "I-am spus ministrului Justitiei ca este foarte important sa garanteze nu doar independenta justitiei, ci mai ales continuitatea strategiei de investigatie a criminalitatii si a coruptiei in Romania", a rezumat comisarul pentru justitie continutul discutiilor cu Chiuariu, subliniind ca respecta deciziile Guvernului de la Bucuresti, dar si pe cele ale procurorilor.

"As fi ingrijorat de intreruperea sau de lipsa de continuitate ale investigatilor care au inceput in Romania si care au avut pana acum efecte pozitive. Subliniez importanta garantarii independentei magistratilor pentru a merge inainte", a mai spus luni comisarul Franco Frattini.

Mesajul transmis de Frattini "este o avertizare directa la adresa ministrului Chiuariu, sa inceteze presiunile asupra procurorilor DNA si totodata o incurajare a acestora in continuarea anchetelor celor acuzati de coruptie sau alte fapte cu caracter penal", comenteaza Deutsche Welle.

Pe de alta parte, Frattini a anuntat ca legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate va fi analizata de expertii Comisiei "articol cu articol", intrucat a fost adoptata intr-o alta versiunea decat cea la care "s-a asteptat" Bruxelles-ul.

"Bineinteles, raportul nostru din iunie va sublinia punctele forte - cum ar fi extinderea conflictelor de interese - dar si slabiciunile ei. Vom fi foarte drastici in analizarea Agentiei Nationale de Integritate fiindca aceasta a fost unul dintre obiectivele (benchmarks) specifice", a spus comisarul pentru justitie. Parlamentarul german Markus Ferber i-a trimis vineri o scrisoare comisarului Frattini in care cere aplicarea clauzei de salvgardare pe justitie din cauza ultimelor evenimente negative din Romania.

De altfel, politicienii germani au sustinut, si inainte de aderarea Romaniei, necesitatea activarii clauzei pe justitie inca de la 1 ianuarie. Temerile lor sunt justificate prin faptul ca trebuie sa protejeze banii cetatenilor germani - cei mai mari contribuabili la bugetul UE - care trebuie bine folositi. Iar Romania, care are inca probleme cu coruptia, se poate dovedi o gaura neagra pentru fondurile europene pe care le va primi pentru dezvoltare. In cazul in care Romania nu indeplineste cele patru obiective mentionate in decizia adoptata la 13 decembrie 2006, atunci Comisia poate aplica clauza de salvgardare, pe baza art. 37 si 38 din Tratatul de Aderare, la mijlocul lunii iunie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.