Ce se va intimpla dupa 19 mai? Incercari de raspunsuri ne dau azi presedintele Basescu, premierul Tariceanu si liderii principalelor partide parlamentare

Putini politicieni par sa stie ce au de facut dupa 19 mai. O strategie postreferendum nu exista sau, daca exista, ea n-a fost devoalata. Exista, insa, indicii despre cit de tensionata va continua sa ramina scena politica dupa referendum. Ne-o spune insusi Traian Basescu, intr-un interviu acordat EuroNews: "Nu-mi voi trada angajamentele si nu-i voi trada pe romani doar pentru a-mi asigura linistea". Intrebat daca e posibil sa coabiteze cu premierul dupa 20 mai, Basescu a raspuns ca nu Tariceanu este problema, ci cei 322 de parlamentari. Basescu si-a identificat, deci, adversarul. "La 19 mai, romanii vor da dreptate cuiva: fie celor 322 de parlamentari, fie presedintelui Romaniei. Nu s-ar mai putea vorbi despre democratie, daca nu s-ar tine cont de votul electoratului roman", a mai afirmat Basescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, tot pentru EuroNews, ca nu vede cu optimism "viitorul tarii daca presedintele revine in functie". "De ce? Pentru ca are o capacitate scazuta de a invata din trecut. Probabil ar avea acelasi comportament. Cred ca intr-o astfel de situatie, dupa 20 mai, multe dintre institutii, multi lideri politici il vor neglija, il vor ignora chiar pe presedinte", a declarat Tariceanu.

Principalul partid de opozitie, PSD, are insa o mare problema. Au aparut deja voci printre liderii pesedisti care regreta decizia de suspendare din functie a lui Traian Basescu. "Noi batusem palma cu Basescu pentru demiterea guvernului Tariceanu si formarea unui executiv PSD-PD. Ne-am schimbat decizia si cred ca am gresit", ne-a declarat unul dintre vicepresedintii PSD. Pe de alta parte, liderii Grupului de la Cluj au recunoscut oficial ca ei s-au impotrivit actiunii de suspendare. "Nu am fost un fan al acestei actiuni politice, am avut ratiuni comunicationale si sociologice impotriva acestui demers", a spus Vasile Dincu la Realitatea TV. Mai multi lideri ai PSD s-au exprimat in cadrul unei sedinte de acum doua zile a conducerii partidului in favoarea inaintarii unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, dupa referendumul din 19 mai.

Se pare, totusi, ca PSD este partidul care asteapta cu cel mai mare interes rezultatul votului pentru Basescu. Kiseleff a devenit in ultimele zile un butoi cu pulbere. Pozitia Grupului de la Cluj a fost imbratisata si de alte filiale, sustin surse din conducerea PSD. Principalul sustinator al ideii de suspendare, Viorel Hrebenciuc, ar putea fi tras la raspundere in cazul in care esecul va fi confirmat la urne. De asemenea, se clatina si scaunul lui Geoana. Oricum, Iliescu este considerat vinovatul numarul unu pentru strategia politica din ultima perioada, sustin sursele citate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.