Raportul de activitate al Televiziunii Publice pe anul 2006 va fi dezbatut luni in plenul Parlamentului.

Raportul a fost respins in comisiile de cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Daca avizul dat de deputatii si senatorii din comisii va fi respectat, atunci ar fi de asteptat demiterea consiliului de administratie al TVR.

Legea de functionare a televiziunii publice prevede ca, in cazul unui vot negativ asupra raportului de activitate al institutiei, Consiliul de Administratie sa fie inlocuit.

in comisiile de cultura votul a fost nefavorabil, in principal din cauza pierderilor de aproape 17 milioane de lei noi suferite anul trecut de TVR, o institutie finantata de posesorii de televizoare care platesc o taxa lunara.

Mai mult, comisiile de cultura au in vedere declansarea in aproximativ o luna a unei anchete privind sursa acestor perderi, in urma careia ar putea fi sesizate si organele de urmarire penala daca ar exista suspiciuni ca fondurile ar fi fost folosite ilegal.

Pierderile la bugetul TVR au fost de altfel motivul disputei intre fostul presedinte director general Tudor Giurgiu, care a demisionat din functie la inceputul lunii, si Consiliul de Administratie al TVR, care i-a retras lui Tudor Giurgiu votul de incredere.

Acum, Tudor Giurgiu este cel care pledeaza pentru schimbarea componentei Consiliului.

in Consiliul de Administratie al televiziunii publice sunt numiti reprezentantii partidelor politice parlamentare, ai Guvernului si Presedintiei.

Presedintele Basescu a refuzat insa sa beneficieze de dreptul de a nominaliza un membru pentru a pleda astfel in favoarea depolitizarii institutiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.