Tribunalul Bucuresti a admis, ieri, plingerea lui Dinu Patriciu impotriva Serviciului Roman de Informatii si i-a acordat acestuia daune morale de 50.000 de lei (500 milioane lei vechi), suma ceruta de acesta fiind de un milion de dolari. Tribunalul Bucuresti a dispus, de asemenea, ca SRI sa plateasca cheltuieli de judecata de aproximativ 2.000 de lei.

La ultimul termen de judecata, avocatii lui Patriciu au sustinut ca SRI a interceptat convorbirile telefonice ale omului de afaceri in baza unui articol din Legea 51/ 1991 privind atentatul la siguranta nationala. Ei au mai aratat ca in 2002 si in luna aprilie 2007 Romania a fost condamnata la CEDO in spete asemanatoare. Unul dintre aparatori a explicat, ulterior, ca aceasta lege nu permite un control de aplicare si ca incalca dreptul individului la o viata privata. El a adaugat ca SRI nu a recunoscut efectuarea de interceptari in 1994. O a doua parte a actiunii impotriva SRI se refera la accesarea sistemului informatic al Rompetrol SA.

Reprezentantul SRI a spus ca sistemul Rompetrol nu a fost accesat si ca toate interceptarile s-au facut in baza unor mandate de ascultare emise de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, la termenul anterior, instanta punea in vedere SRI sa comunice autorizatiile pentru interceptari, pentru accesarea sistemului informatic din Rompetrol si actul administrativ privind desecretizarea documentelor.

La inceputul anului, dupa ce a fost audiat de instanta, Dinu Patriciu declara ca pentru el nu este importanta suma pe care o cere ca daune morale, adica un milion de dolari, ci ca SRI sa recunoasca ca interceptarile au fost facute ilegal. Avocatii lui Dinu Patriciu au depus, la jumatatea lunii februarie a anului trecut, la Tribunalul Bucuresti, o plingere impotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai multi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri. In plingere, avocatii apreciau ca ascultarea posturilor telefonice s-a facut cu "incalcarea grava, repetata si iresponsabila a legii procedurale in vigoare, respectiv a Codului de procedura penala si a Legii sigurantei nationale.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.