Grijile in legãturã cu riscul de terorism si amestecul in treburile interne ale Romaniei tempereazã entuziasmul romanilor faþã de sosirea militarilor americani la baza de la Mihail Kogãlniceanu, scrie duminicã publicatia militarã The Stars and Stripes, intr-un reportaj realizat la Constanþa.

La douã zile dupã ce Parlamentul Romaniei a ratificat acordul care va permite unui numãr maxim de 3.000 de soldaþi americani sã staþioneze in patru instalatii militare din regiunea sudicã a tãrii, localnici - atat tineri, cat si bãtrani - spun cã oamenii sunt ingrijorati cã teroristii vor lua drept tintã tara lor ca mãsurã de retorsiune, afirmã The Stars and Stripes in ediþia electronicã.

"Eu personal sunt pentru venirea lor si majoritatea tinerilor sunt de aceeasi pãrere, dar dacã teroristii ne vor ataca sau ne vor face ceva rãu?", se intreabã Robert Cloancã, un student in varstã de 25 de ani de la Universitatea Ovidius. "Astea sunt lucrurile la care ne gandim. Asa cã, din anumite puncte de vedere, este rãu, din altele, este bine", a declarat studentul, intervievat vineri dupã-amiazã intr-un parc din Constanþa, dupã cum precizeazã publicaþia armatei americane. Americanii deja sunt prezenti in zonã, noteazã The Stars and Stripes. Fortele aeriene americane din Europa au incheiat joi un exerciþiu de zece zile desfãsurat in comun cu fortele aeriene romane si a fost pentru a doua oarã in ultimele nouã luni cand soldaþii americani au fost trimisi aici, precizeazã The Stars and Stripes. Armata intentioneazã sã transforme baza aerianã de la Mihail Kogãlniceanu intr-o nouã "casã" pentru Forta Comunã pentru Europa de Est, care va fi condusã de armata terestrã a SUA cu sprijin din partea fortelor aeriene.

Din momentul in care aceastã forþã comunã va fi instituitã, este de asteptat ca scenarii de antrenament precum cel recent incheiat sã aibã loc mai des, iar americanii vor deveni o prezentã mai pregnantã in acest oras cu circa 700.000 de locuitori, scrie The Stars and Stripes.

"Eu niciodatã nu am vãzut americani, cu excepþia litoralului, vara", spune Alina Droghia, o tanãrã mamaã care se juca vineri in parc cu fetita ei. Ea spune cã nu stie nimic despre planurile de a gãzdui trupe americane la Kogãlniceanu, dar precizeazã cã "majoritatea oamenilor au o pãrere bunã despre americani, dar poate teroristii gandesc altfel".

Un roman in varstã de 46 de ani care si-a arãtat mandru carnetul ce atestã cã a participat in 1989 la inlãturarea fostului dictator comunist Nicolae Ceausescu spune cã prezenþa americanã va descuraja Rusia sã se mai amestece in treburile interne ale Romaniei. "Acum avem ceva garantat care sã opreascã puterea rusã", afirmã Petru Irimia. "Incã mã tem de comunisti. Tot ce este rãu in tara mea este din cauza lor", spune el.

Totusi, studentul Cloancã afirmã cã prezenþa americanã si implicarea Romaniei in rãzboiul din Irak amenintã sã arunce tara intr-o nouã erã de presiuni externe. "Baza aerianã si trupele din Irak cauzeazã o multime de probleme, politicienii romani se ceartã (pe aceastã temã - n.r.), asa cã ce se intamplã acum este o reminiscentã a acelor timpuri", spune el. "E o rusine, pentru cã avem alte probleme", conchide studentul, citat de publicatia militarã americanã.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.