Presedintele-director general al televiziunii publice si-a inaintat demisia dupa ce, saptamana trecuta, a fost facut praf in Comisiile de Cultura ale Parlamentului

Tudor Giurgiu, presedintele-director general al televiziunii publice, si-a transmis ieri demisia catre Parlament si a prezentat-o Consiliului de Administratie al SRTv. Intr-o scrisoare transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, prezinta motivele pentru care a luat decizia de a renunta la conducerea televiziunii: "Nu mai am motivatie pentru a continua. Am acceptat aceasta functie pentru ca am crezut ca pot reconstrui TVR-ul spre a ne apropia de o institutie media credibila care sa nu mai repete greselile din trecut."

Probleme la buget

Explicand in continuare ca nu poate garanta pe viitor "independenta editoriala a televiziunii", Tudor Giurgiu comenteaza campania de presa la care a fost supus in ultima perioada: "Se prea poate sa fi deranjat prea multe fronturi: partide, oameni din interiorul televiziunii, ziaristi care colaborau cu TVR, dar care au ramas fara emisiuni, colegi din Consiliul de Administratie, oameni apropiati fostelor conduceri ale TVR etc.".

Premisele demisiei lui Tudor Giurgiu au fost create inca de saptamana trecuta, cand acesta a fost audiat si criticat dur de parlamentarii din Comisiile de Cultura din Senat si Camera Deputatilor, care au dezbatut raportul anual de activitate al Societatii Romane de Televiziune (SRTV), pe anul 2006. Presedintele Comisiei de Cultura din Senat, pesedistul Adrian Paunescu, a fost cel mai indarjit critic al lui Giurgiu, acuzandu-l ca a gestionat banii societatii pe criterii clientelare si a ascuns salariile "uriase" ale consilierilor. Desi Giurgiu a incercat sa evidentieze eforturile conducerii televiziunii pentru imbunatatirea calitatii programelor, impartialitatea si echidistanta abordarilor, parlamentarii l-au contrazis vehement. "Banii au fost cheltuiti fara sa existe, nu neaparat pentru urgente, ci pentru clientelisme", a comentat Adrian Paunescu. "Nimeni nu ar trebui sa aiba consilieri personali pe banii statului", a continuat Paunescu.

Pentru lamurirea situatiei, presedintele Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor, liberalul Catalin Micula, a precizat ca este necesar un raport al Comisiilor parlamentare de Buget-Finante, care sa arate modul in care s-a efectuat mangementul financiar al societatii. Paunescu a continuat insa atacul si s-a folosit de metafora omului "care atunci cand se imbata si cade sub masa trage dupa sine si fata de masa" pentru a cere atat membrilor CA ai SRTV, cat si presedintelui-director Tudor Giurgiu sa-si asume fiecare responsabilitatea implinirilor si a neimplinirilor. Si reprezentantii CA ai SRTV s-au plans de faptul ca, de cate ori au solicitat date concrete despre anumite probleme interne, Tudor Giurgiu a evitat sa le faca publice. (Monica ANDRONESCU ,Valentina DELEANU)

Mihai Ungheanu (PRM), membru al Comisiei de Cultura din Senat

"Demisia era inevitabila!"

"Demisia lui Tudor Giurgiu era inevitabila, la intrebarile puse de reprezentantii Comisiilor de Cultura din Senat si Camera Deputatilor, saptamana trecuta, Tudor Giurgiu a refuzat de mai multe ori sa raspunda. A ascuns cu deliberare salariile consilierilor. Nu a avut raspunsuri justificative la multe intrebari privind probleme administrative foarte precise. Mai mult, reprezentantii CA au fost in dezacord la audieri cu Tudor Giurgiu, ceea ce ridica semne de intrebare, dat fiind ca ei au luat deciziile impreuna. Poate se ridica astfel problema cererii de demitere a CA. Revenind la Giurgiu, elementele prezentate de el Comsiilor au aratat dezorganizare economica si profesionala. Prin demisie, el a incercat sa previna o demitere prin Parlament, pentru ca era nevoie de un manager adevarat." (V.D.)

Bogdan Olteanu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor

"Va continua sa exercite interimatul"

"In momentul in care vom primi la Parlament demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al TVR, ea va intra in circuitul normal. Urmeaza ca Parlamentul, in sedinta celor doua Camere reunite, sa ia act de aceasta demisie. In paralel, domnul Giurgiu va exercita, potrivit legii, pentru 30 de zile, interimatul functiei de director general, calitate din care va conduce in continuare televiziunea publica si va avea toate competentele legale. In cazul in care raportul de activitate al TVR ar fi aprobat, se va proceda doar la desemnarea unui alt membru al Consiliului de Administratie in locul domnului Tudor Giurgiu. Data fiind situatia din TVR, care a culminat cu demisia domnului Giurgiu, este putin probabila adoptarea raportului de activitate." (R.G.)

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor

"Cea mai buna decizie"

"Demisia este un act personal. Nu se comenteaza in general demisiile, ci pur si simplu se ia act de ele. Stiu ca in ultima vreme a existat o presiune constanta si puternica exercitata asupra domnului Giurgiu, atat din mediile politice, din mass-media, cat si dintre reprezentantii Consiliului de Administratie. Probabil ca luand act de toate aceste intamplari a luat cea mai buna decizie." (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.