Multe terenuri pe care urmeaza sa fie extins Aeroportul International "Henri Coanda" au ajuns, in mod cu totul dubios, in proprietatea unor apropiati ai primarului localitatii Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe. Asa cum reiese din documentele aflate in posesia ZIUA, afacerea a fost pusa la cale cu complicitatea celor doi subprefecti ai judetului Ilfov, Caterina Popa (fosta secretara a Primariei Otopeni pana in 1989) si Valentin Delcea.

Cei doi au semnat mai multe titluri de proprietate pentru apropiati ai primarului sau angajati ai Primariei Otopeni. Printre beneficiari se numara sefi de la cadastru sau de la diferite servicii din cadrul Primariei Otopeni, chiar si secretara edilului. Pe o buna parte din terenurile ajunse in proprietatea apropriatilor edilului din Otopeni urmeaza sa fie extins Aeroportul "Henri Coanda". Toti acestia vor fi despagubiti cu sume importante de bani in momentul in care vor fi expropriati de statul roman.

Afacerea a fost pusa la cale chiar inainte ca Ministerul Transporturilor sa anunte extinderea suprafetei pe care se situeaza Aeroportul "Henry Coanda". Asa cum reiese din documentele aflate in posesia ZIUA, o buna parte dintre cei care aveau terenuri in zona in care urmeaza sa se extinda aeroportul le-au vandut unor personaje care asteapta, acum, sa incaseze sume importante de bani de la statul roman. Altii, in schimb, nici macar nu au cumparat terenurile, ci le-au primit gratis de la Primaria Otopeni.

Printre acestia se numara si Constantin Marin, seful Oficiului de Cadastru din cadrul primariei, care a primit 1500 de metri patrati, in baza titlului de propietate nr. 73310, eliberat pe data de 23 martie 2006. Pe acel titlu apar semnaturile celor doi subprefecti de Ilfov, Caterina Popa si Valentin Delcea, dar si cea a directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Ilfov care, la acea vreme, era Ruxandra Ghiba. Lui Marin i s-a atribuit terenul, desi locuia in Bucuresti (Sectorul 6) si nu mostenise de la nimeni acea suprafata. Alaturi de Constantin Marin au mai primit terenuri si alte persoane, fie functionari publici, fie rude sau cunostinte ale primarului. Cum ar fi Eugenia Tudoran, fosta colega de serviciu a primarului Silviu Constantin Gheorghe de pe vremea lui Ceausescu. Amandoi au lucrat, cu ani in urma, la un institut de cercetari agricole din Baneasa. Eugenia Tudoran a primit titlul cu numarul 73.312 semnat de aceleasi persoane care l-au gratulat pe Constantin Marin, si tot pentru 1500 de metri patrati. La randul ei, Georgeta Tudoran, sefa Compartimentului Registru Agricol din Primaria Otopeni, a primit tot 1500 de metri patrati in aceeasi zona de extindere a aeroportului.

Primarul Silviu Constantin Gheorghe si terenurile date gratis acolitilor sai

Si secretara primarului, Elena Apostol, a fost improprietarita cu aceeasi suprafata de teren. Pe lista celor care au mai beneficiat de "gratulari" de 1500 de metri patrati se mai numara: Dumitra Ciobanu, contabila primariei, sau Ion Stanciu, functionar public la Oficiul de Cadastru.

Primarul poarta negocieri

Conform unor surse din cadrul Primariei Otopeni, edilul Silviu Gheorghe a fost deja la negocieri cu Gabriel Tara, presedinte al Companiei Nationale "Aeroportul Henry Coanda Bucuresti" SA si director al aeroportului. Prima intalnire a avut loc la inceputul lunii martie 2006 (imediat dupa ce Guvernul a hotarat extinderea), alta in toamna anului trecut, iar ultima la inceputul acestui an. Cei doi ar fi stabilit deja un plan de bataie pentru achizitionarea terenurilor de pe raza orasului Otopeni. Privilegiati sunt apropiatii edilului, care au beneficiat gratuit de terenuri. Deja, angajatii Primariei se ocupa de evaluarea si masurarea terenurilor de pe tarlalele 1, 2, 3, 4 si 5, conform hartilor cadastrale, care urmeaza sa ajunga in propietatea Aeroportului Otopeni. De ochii lumii, recent s-a afisat si la sediul Primariei planul de extindere a aeroportului, dar multi dintre cei care au avut terenuri acolo sau care urmau sa primeasca in compensatie suprafete echivalente pe cele cinci tarlale au ramas cu buza umflata.

Un proiect de 450 de milioane de euro

Proiectul de extindere a Aeroportului "Henry Coanda" a fost demarat in 1999. Programul strategic de dezvoltare a celei mai importante porti aeriene a Romaniei prevede achizitionarea unor terenuri de pe raza localitatilor din jurul aeroportului.

Este vorba de o suprafata de circa 600 de hectare, aflata pe raza comunei Tunari si pe cea a orasului Otopeni. Proprietarii actuali, multi dintre ei sprijiniti de importante firme imobiliare, asteapta 40 de euro pe metrul patrat de teren, dar guvernantii au anuntat, prin vocea fostului ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, ca vor sa plateasca intre 10 si 20 de euro pentru metrul patrat. Din cele 600 de hectare care urmeaza sa fie expropriate, 170 sunt in comuna Tunari, iar restul (circa 330 de hectare) apartin orasului Otopeni. Lucrarile vor dura, asa cum estimeaza specialistii, pana in anul 2018.

Investitiile prevazute pentru aceasta extindere sunt estimate la circa 450 de milioane de euro. Din aceasta suma, o parte este destinata achizitionarii de terenuri. Cei care stiu deja acest lucru,au demarat o adevarata campanie de achizitionare a oricarui tip de teren, fie extravilan, fie intravilan, stiindu-se faptul ca urmeaza a fi despagubiti. La pretul de doar 10 euro pe metru patrat, spre exemplu, cei care au obtinut gratuit terenuri de 1500 metri patrati ar castiga cel putin 15.000 de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.