Parlamentul pregateste anihilarea totala a lui Basescu in cazul in care poporul nu-l va demite .Cheia manevrei este nevalidarea referendumului

Parlamentul pregateste suspendarea pe termen nelimitat a lui Traian Basescu. Majoritatea parlamentara a adoptat ieri o hotarare prin care Legislativul isi rezerva dreptul de a decide soarta lui Basescu dupa referendum, in cazul in care consultarea populara va fi nevalidata de Curtea Constitutionala. Voiculescu a recunoscut ieri ca Basescu ar putea suferi suspendari periodice, din trei in trei luni, pana la sfarsitul mandatului.

De alfel, pozitia sa coincide cu cea a Coalitiei anti-Basescu in totalitatea ei, seful PSD precizand de mai multe ori, in ultima vreme, ca "Basescu cinci minute" va fi suspendat de cate ori va fi nevoie. Pe de alta parte, presedintele suspendat mai are de infruntat si handicapul legislativ invocat de pesedistul Eugen Nicolicea: Basescu nu poate face campanie electorala. Fata de aceste atitudini, juristi de marca sustin contrariul. Renate Weber arata ca nevalidarea referendumului duce la reintorcerea lui Basescu la Cotroceni. Referindu-se la hotararea adoptata de Parlament, Ion Stanomir se declara perplex "fata de aceste tentative de modificare a regulilor jocului politic si constitutional". (A.H.)

Basescu la mana Parlamentului

Parlamentul a adoptat ieri o hotarare prin care isi aroga dreptul ca, in cazul in care referendumul privind demiterea presedintelui nu va fi considerat valabil de Curtea Constitutionala, sa decida asupra procedurii de urmat si implicit, asupra soartei lui Traian Basescu. Senatorii si deputatii au adoptat o hotarare care include un amendament al deputatului PSD, Eugen Nicolicea, cu urmatorul continut: "In situatia in care Curtea Constitutionala constata ca nu au fost indeplinite conditiile prevazute de lege pentru valabilitatea referendumului, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea Curtii Constitutionale si va decide asupra procedurii de urmat". In aceste conditii, daca referendumul va fi declarat nevalabil de Curte, Parlamentul poate decide orice: de la organizarea unei alte consultari populare, pana la mentinerea lui Basescu suspendat pe motiv ca la urne nu s-au prezentat suficienti alegatori. Avand in vedere ca amendamentul pesedistului Nicolicea nu prevede clar ce poate si ce nu poate face Parlamentul intr-o asemenea situatie, orice varianta este posibila.

Hotararea Parlamentului, adoptata cu 238 voturi "pentru" din partea PSD, PNL, PRM, PC, doua "impotriva" si patru abtineri, stabileste si data de 19 mai pentru organizarea referendumului. Potrivit aceleiasi hotarari, campania electorala se va termina cu 24 de ore inaintea organizarii consultarii. Parlamentarii au mai stabilit intrebarea care va fi supusa votului la referendum, fiind introdus si numele lui Traian Basescu. "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?".

"Patima politica" si "razbunare mafiota"

Dezbaterile dinaintea votului au fost foarte tensionate, provocand certuri intre majoritatea PSD- PNL- PRM-PC si parlamentarii PD si PLD, care, ulterior, s-au retras de la vot. Pentru a-si sustine amendamentul, Nicolicea a invocat faptul ca Legislativul este cel care trebuie sa decida conditiile de organizare a referendumului si ca "a nu recunoaste rolul Parlamentului in aceasta situatie echivaleaza cu un atentat la democratie". Scandalizati de textul propus de PSD, reprezentantii democrati s-au retras din sedinta inaintea votului si au acuzat majoritatea PSD-PRM-PNL-PC ca "siluieste Constitutia si legile". "Aici este vorba de patima politica si de razbunare mafiota", a spus liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, apreciind ca Parlamentul nu poate decide care este procedura de urmat in cazul invalidarii referendumului, intrucat aceasta situatie este reglementata de lege.

"Nu putem participa la o asemenea mascarada si la aceste lucruri totalmente neconstitutionale. (...) Puteti vota aici ce vreti dumneavoastra, cartea de telefoane sau innobilarea domnului Voiculescu", a spus Radulescu. Pozitia democratilor a fost sustinuta de reprezentantii PLD. Inaintea votului, senatorul PRM Gheorghe Funar a propus chiar ca, in cazul in care primul referendum nu este validat, sa se organizeze un al doilea. (Raluca PAPADOPOL)

PSD a hotarat ca presedintele suspendat n-are dreptul la campanie

Potrivit lui Eugen Nicolicea, Basescu are voie la o expunere mediatica ca a unui cetatean obisnuit.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Eugen Nicolicea (PSD) a declarat ieri ca, potrivit Legii referendumului, presedintele suspendat nu poate desfasura campanie electorala inaintea referendumului pentru demiterea acestuia. Nicolicea a afirmat ca Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede, la art. 30 alin. (2), ca "in campania pentru referendum, partidele politice si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunari publice si prin mijloace de informare in masa". Pesedistul a apreciat, potrivit Mediafax, ca nementionarea presedintelui suspendat in textul acestui articol din Lege echivaleaza cu faptul ca acesta nu poate desfasura, in campania pentru referendumul de demitere, actiuni specifice de campanie electorala.

Nicolicea a mai afirmat ca sintagma "fara nici o discriminare" din textul citat inseamna ca, in mass-media, spatiul alocat partidelor politice trebuie sa respecte algoritmul politic. De asemenea, a mai spus deputatul, presedintele suspendat are, potrivit legii, dreptul la o expunere mediatica a campaniei proportional cu cel al unui cetatean din cei 22 de milioane ai tarii. (R.I.P.)

Ioan Stanomir: Practici periculoase

Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, critica hotararea Parlamentului potrivit careia in cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat, precizand ca turul doi de scrutin este specific alegerilor.

"Am un sentiment de perplexitate fata de aceste tentative de modificare a regulilor jocului politic si constitutional, avand ca tinta eliminarea unui adversar politic. Mi se pare ca astfel de practici sunt extrem de periculoase si ele vor stabili un standard pe care democratia noastra constitutionala il va urma din pacate, standard care nu are nimic de-a face cu practicile si spiritul institutiilor europene", a declarat, intr-un interviu, la RFI Romania, preluat de Mediafax, profesorul Ioan Stanomir. "Aici propunerea este dupa parerea mea extrem de surprinzatoare pentru ca leaga institutia referendumului de aceasta institutie a turului doi de scrutin. Problema nu este a turului doi de scrutin. Problema este simpla dupa parerea mea. Daca Parlamentul doreste sa interpreteze legea in sensul ca o neprezentare la vot a 50 plus unu dintre cetateni invalideaza consultarea populara, este liber sa se exprime public si sa modifice legea in aceasta directie", a subliniat profesorul. "Aici cel mult se poate imagina o solutie in conformitate cu care referendumul sa se repete la o distanta de o saptamana, urmand ca nivelul de participare sa nu mai conteze, iar rezultatele sa fie validate oricum", a conchis profesorul Ioan Stanomir. (A.H.)

Referendum nevalidat, demiterea nu se produce

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa Renate Weber sustine, intr-un interviu acordat ieri BBC, ca nevalidarea referendumului din 19 mai inseamna reintoarcerea presedintelui Basescu la locul sau de munca.

"Problema nu este numai de cate voturi este nevoie ca sa fie validat. Avem asa, Art.5 din Legea referendumului, alineatul 2, care spune ca trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale. In opinia mea, daca acest numar nu se intruneste, referendumul nu poate fi validat. Nevalidarea lui inseamna, pur si simplu, ca presedintele se intoarce la locul sau de munca, pentru ca referendumul este facut pentru demiterea presedintelui. Din momentul in care nu este validat, inseamna ca demiterea nu s-a produs", explica Renate Weber. Ea subliniaza: "Tin sa va atrag atentia si asupra unui alt text din Legea referendumului, Art. 10. In conformitate cu Art. 10, presedintele se considera demis daca in favoarea demiterii se pronunta jumatate plus unu din cei inscrisi pe listele electorale, deci nu din cei care se prezinta la vot, ci tot din cei inscrisi pe listele electorale, ceea ce inseamna ca, practic, in Romania este imposibil sa ai vreodata o demitere a unui presedinte". (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.