Constantin Balaceanu-Stolnici a colaborat cu Securitatea ca sef de sectie al institutului condus de Ana Aslan. Notele informative erau semnate „Laurentiu“.

Primele contacte cu Securitatea ale lui Constantin Balaceanu-Stolnici au avut loc in 1974. E anul in care, la invitatia Anei Aslan, dupa cum povesteste chiar el, s-a transferat de la Spitalul nr. 9 la Institutul de Geriatrie si Gerontologie. Renumit la acea vreme in intreaga lume, sanatoriul institutului avea cu precadere pacienti straini. Si, intrucit initial cladirea din Otopeni apartinuse CC al PCR, o aripa era rezervata nomenclaturistilor. Ca urmare, securistii roiau in institut, iar sursele lor preferate de informare erau medicii. Cind a ajuns seful uneia dintre sectiile institutului, Constantin Balaceanu-Stolnici a intrat automat in vizorul securistilor.

Pacienti straini de prim rang

Contactele cu securistii nu aveau insa ritmicitate. "Erau perioade cind veneau o data pe luna, erau perioade cind veneau zi de zi", povesteste seniorul liberal. Informatiile cele mai vinate de securisti erau cele despre pacientii straini. "Erau mari personalitati din politica, economie, cultura, presa", spune Balaceanu-Stolnici, amintindu-si, de exemplu, ca l-a tratat pe marele psihanalist francez Lacanne si ca l-a consultat pe Yasser Arafat. "Erau si teroristi arabi printre pacienti, care spuneau chiar cu mindrie: 'Eu sint cel care am organizat rapirea vasului cutare>> sau 'Eu am deturnat trei avioane>>", completeaza acesta. Informatiile vizau bolile de care sufereau si discutiile cu pacientii. "Secretul profesional nu exista si nici nu exista in Romania. Daca nu le spuneai, oricum mergeau la fisa si aflau tot", spune fostul sef de sectie al institutului.

Declaratii schimbate

Cit priveste forma in care Constantin Balaceanu-Stolnici furniza informatii Securitatii, declaratiile acestuia s-au schimbat pe parcursul celor citeva discutii purtate. Initial, el a declarat pentru "Cotidianul" ca declaratiile au fost doar verbale.

Securistul venea, il intreba, iar el raspundea. "Nu a fost nimic scris, ci doar verbal", a spus acesta. Ulterior, a rectificat cele spuse si a recunoscut ca unele dintre declaratiile date securistilor au fost scrise, dar semnate cu numele real.

In cele din urma, Constantin Balaceanu-Stolnici a admis ca a dat si declaratii semnate cu un nume de cod. "Nu am semnat niciodata un angajament. O data sau de doua ori mi-au spus sa semnez cu alt nume, Laurentiu", a recunoscut Constantin Balaceanu-Stolnici. Declaratiile seniorului liberal s-au schim-bat si in ce priveste remuneratia primita pentru notele date.

Astfel, daca initial acesta a sustinut ca nu a primit bani, in final a admis ca, cel putin formal, a fost platit. "Au spus ca au scos bani pe numele meu, dar i-au bagat ei in buzunar", a mai spus seniorul liberal. El a mentionat ca fiul unui notar ar fi luat acei bani, dupa care ar fi fost "omorit, calcat cu masina" de catre Securitate, dar nu a furnizat detalii suplimentare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.