Viitorul cartier Greenfield, ce va fi ridicat de Impact, a inghitit 80% din terenul unui proprietar privat, cu complicitatea edililor condusi de Videanu

Proprietarul unui teren din zona Baneasa a avut nesansa de a se invecina cu zona de interese a companiei Impact, mai bine zis cu viitorul cartier rezidential Greenfield. Lucian Daghie s-a trezit peste noapte cu proprietatea ocupata in proportie de 80%. Beneficiar: Impact. Complici: oamenii din jurul primarului Videanu. Modus operandi: inselarea victimei prin raspunsuri evazive si tardive.

Afacerile imobiliare sunt atat de profitabile incat grupurile de interese nu mai tin cont de nimeni si de nimic. Adevarul prezinta astazi un caz in care proprietarul unui teren din Baneasa s-a trezit, pur si simplu, fara proprietate. Cumparat in 1998, terenul in suprafata de aproape 6.000 de metri patrati a capatat o valoare neasteptata pentru proprietar. in aceste conditii, Lucian Daghie a demarat operatiunile de vanzare a terenului, scopul fiind acela de a-si cumpara, cu banii obtinuti din tranzactie, o casa in Germania. Credea ca astfel poate scapa de mizeria "sistemului fanariot din Romania".

Nu a reusit. A cazut victima sistemului de care dorea sa scape. Proprietatea i-a fost, pur si simplu, confiscata, prin mecanismul birocratic al sistemului: hotarari de Consiliu General si incalcari grosolane a Legii liberului acces la informatii doar pentru ca "smecherii" sa aibe timp sa obtina autorizatiile si chiar sa inceapa constructiile, astfel incat victima sa fie pusa in fata faptului implinit.

"Nimeni nu m-a contactat!"

in anul 2003, Lucian Daghie a solicitat Primariei Capitalei relatii privind reglementarile urbanistice ale terenului, iar prin raspunsul comunicat se atesta faptul ca, potrivit Planului Urbanistic General aprobat cu Hotararea 269/21.12.2000, terenul este cuprins in propunerea de extindere a intravilanului, mentionandu-se, de asemenea faptul ca este obligatorie elaborarea si aprobarea unor PUZ-uri.

Dupa aceasta data nu a primit nicio instiintare cum ca proprietatea sa urmeaza sa fie afectata in vreun fel. Daca nu ar fi intentionat sa-si vanda terenul, Lucian Daghie nu ar fi aflat nici pana in ziua de azi ca proprietatea sa va deveni spatiu de deservire pentru viitorul cartier rezidential Greenfield, din Baneasa. "in cursul anului 2006 am solicitat Primariei Sectorului 1 eliberarea unui certificat de urbanism pentru teren, proprietate a mea, certificat care mi-a fost eliberat dupa sase luni de asteptare. insa nu termenul in care mi-a fost eliberat certificatul a fost problema, ci continutul acestuia, potrivit caruia proprietatea mea este afectata de o trama stradala, propusa prin PUZ. Aceasta trama stradala (sintagma folosita pentru a desemna reteaua de cai de comunicatie, majore si minore, dintr-o localitate sau cartier) a fost conceputa pe terenul meu fara a fi fost vreodata informat despre expropriere", declara proprietarul terenului, Lucian Daghie. PUZ-ul Impact a fost aprobat printr-o hotarare a Consiliului General, 2005.

Despagubirile vor veni din bani publici

Victima sistemului edilitar va cere daune pentru pagubele create. si nu vorbim doar despre daune morale. Omul cere banii pe care i-a pierdut in urma incalcarii dreptului la proprietate, drept garantat de Constitutie, doar teoretic, dupa cum se vede. in timp ce unii construiau proiecte rezidentiale pe proprietatea altora, Lucian Daghie, bazandu-se prea mult pe drepturile sale, incheiase o promisiune de vanzare-cumparare, care acum este blocata din cauza PUZ-ului incriminat. Mai mult, in baza acestei promisiuni contractuale, Daghie a incheiat un precontract, prin care s-a angajat sa cumpere un apartament in Germania, in orasul Osnabruk, la pretul de 310.000 euro. insa, nemaiputand vinde terenul, omul nu mai are bani pentru a-si onora precontractul din Germania. Or, acest precontract este ferm in privinta clauzelor.

"in cazul in care nu efectuati plata in termenul discutat anterior, trebuie sa platiti 15% penalitati/luna", se mentioneaza in Notificarea primita acasa de Lucian Daghie. Cu alte cuvinte, in afara avansului platit pentru apartamentul din Germania, Lucian Daghie va trebui sa plateasca penalizari cuantificate pana in prezent la 50.000 de euro. tinand cont de faptul ca incalcarea dreptului de proprietate este flagranta in acest caz, Daghie considera ca va castiga procesul prin care va cere despagubiri la orice instanta din Europa. Daca va fi asa, aceste despagubiri se vor da din banul public.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.