Parlamentul l-a suspendat pe presedinte cu un vot zdrobitor. De luni, cand Curtea Constitutionala va declara vacanta functiei, noul sef al statului va fi Vacaroiu .Basescu nu si-a anuntat demisia in cinci minute, asa cum a promis

Presedintele Traian Basescu a fost suspendat de Parlament cu majoritate larga, fapt ce indica cota scazuta de popularitate de care "se bucura" in randul parlamentarilor. Singurii aparatori ai presedintelui au fost PD si PLD, dar nu in totalitate, pentru ca, cel putin teoretic, opt dintre partizanii sai l-au tradat votand in favoarea suspendarii. Hotararea Parlamentului a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, insa nu a putut fi depusa la Curtea Constitutionala intrucat institutia avea portile inchise la ora 17,00. Presedintele interimar a fost desemnat Nicolae Vacaroiu care vine la Cotroceni cu intentia de a fi un presedinte activ, ci nu unul jucator, potrivit propriilor declaratii. (M.T.)

Liberalii nu se tem de electorat

Parlamentarii liberali, prin portavocea Crin Antonescu, si-au exprimat increderea ca tranzitia romaneasca se va incheia la cinci minute dupa prezentarea rezultatului votului din Parlament, aluzie la declaratia lui Traian Basescu ca isi va prezenta demisia in caz ca votul nu-i va fi favorabil. Antonescu l-a numit pe Basescu "ultimul frison al unei boli indelungate". Liderul deputatilor liberali l-a mai numit pe seful statului "omul-problema", "un pericol pentru regimul democratic din Romania". "Noi traim, din pacate, sub umbra lui Voda. Nu s-a spulberat inca aceasta umbra. In umbra lui Voda Basescu creste o vegetatie de boci, berceni, boureni. Electoratul nu este o sperietoare, nu este o amenintare", a mai spus liberalul, spre deliciul plenului.

Indemnul pesedist

Liderul PSD Mircea Geoana i-a indemnat pe parlamentari sa voteze in favoarea suspendarii lui Traian Basescu, care este deja "un capitol incheiat". Presedintele PSD l-a acuzat pe Basescu de faptul ca a incalcat Constitutia, folosindu-se de institutiile statului pentru actiuni de santaj si intimidare a judecatorilor Curtii Constitutionale. Liderul pesedistilor l-a numit pe Traian Basescu "ultimul presedinte al vechiului sistem" si "ultimul presedinte al trecutului". Alt pesedist, Victor Ponta, a prezentat un biletel pentru Traian Basescu si o clepsidra al carei nisip se scurge in cinci minute, timp in care presedintele a declarat ca va demisiona daca Parlamentul il suspenda. "Traian Basescu este terminat si nu prin vointa noastra, ci prin vointa lui Dumnezeu", a comentat si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, adaugand ca ceea ce i se intampla acum lui Basescu este o "dovada cum lucreaza Tatal ceresc". Potrivit lui Vadim Tudor, Traian Basescu "juca geamparale intr-o bodega", atunci cand in tara erau inundatii si ca "marea slabiciune a acestuia este Elena Udrea". Si liderul UDMR Marko Bela l-a criticat pe Basescu pentru ca a calificat actualul Guvern, votat de Parlament, drept "ilegitim" si pentru ca nu a respectat "regulile jocului". Liderul PC Dan Voiculescu l-a catalogat pe Basescu
"marxist", "stalinist" si "fost securist, care manipuleaza dosare".

Aparatorii

In apararea lui Basescu, senatorul PD Radu Berceanu a declarat ca se incearca executia politica a actualului sef al statului, de catre alianta PNL-PSD-PRM-UDMR-PC, unite prin interese economice. Si deputatul PLD Cristian Boureanu a aratat ca este vorba despre "o razbunare a catorva oameni, tulburati de la aranjamentele lor, impotriva celui care le-a stricat sistematic jocurile", iar "in aceasta turbulenta sunt antrenate si compromise partidele, institutiile statului si procesul de reforma in Romania. Probabil pagube colaterale pentru PNL, PSD, PC si PRM".

322 pentru suspendare

Parlamentul a aprobat, ieri, hotararea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, cu 322 de voturi "pentru", 108 voturi "impotriva" si 10 abtineri, in conditiile in care, pentru ca suspendarea sa treaca de Legislativ erau necesare doar 233 de voturi. Hotararea de suspendare a fost publicata ieri dupa-amiaza, in Monitorul Oficial.

Potrivit Regulamentului celor doua Camere, hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a presedintelui Romaniei se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

Voturi la vedere

In ciuda votului secret, cu bile, mai multi parlamentari au votat la vedere. Seful Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a acordat votul sau in favoarea suspendarii, in timp ce parlamentarii democrati au tinut sa arate ca sunt fideli lui Basescu, votand explicit impotriva suspendarii. Seful peremistilor, Corneliu Vadim Tudor, a dorit sa se asigure ca parlmentarii PRM vor vota suspendarea sefului statului, motiv pentru care acestia au fost supravegheati la votul secret de senatorul Nicoale Iorga si deputatul Gelil Eserghep, potrivit unor surse din partid, citate de Mediafax.

De la vot au absentat, pe langa premierul Calin Popescu Tariceanu, opt senatori si zece deputati. Premierul a parasit plenul Parlamentului cu cateva ore inainte de vot, anuntand ca are "treburi mai importante". (Valentina DELEANU)

Basescu a numit 62 de judecatori si procurori

Presedintele Traian Basescu a semnat pe 18 aprilie 2007, cu o zi inainte de suspendarea sa in Parlament, 62 de decrete prin care mai multi magistrati au fost numiti in functie.

In urma acestor decrete, la Curtea Constitutionala a fost numit pentru un mandat de 9 ani Augustin Zegrean. Alti zece judecatori au fost numiti la Judecatoriile din Blaj, Sebes, Campeni, Galati, Tulcea, Roman, Turda. Un numar de 51 de procurori au fost numiti in functie Parchete de pe langa Judecatoriile din Oravita, Bozovici, Gheorghieni, Ludus, Tarnaveni, Dorohoi, Falticeni, Radauti, Satu Mare, Alesd, Nasaud, Carei, Targu Lapus, Moldova Noua, Gurahont, Pogoanele, Murgeni, Campeni, Faurei, Galati, Baia Mare, Dragomiresti, Medgidia, Podu Turcului, Targu Bujor, Viseu de Sus, Brad, Negresti Oas, Vanju Mare, Somcuta Mare, Dej, Darabani, Roman, Saveni, Buhusi, Aiud, Saliste, Blaj, Orastie, Turda. (D.D.)

Chicoteli si injuraturi

Sedinta Parlamentului de ieri privind suspendarea presedintelui Basescu a fost intesata de hohote de ras si ironii, alesii neamului vadind un interes mai mare decat de obicei pentru prezenta la dezbaterile plenului. De asemenea, initiatorii suspendarii, parlamentarii PSD, PC si PRM s-au suspectat reciproc de tradare, in pofida garantiilor verbale pe care si le oferisera inaintea sedintei.

De altfel, peremistii i-au telefonat in repetate randuri "combinatorului" Viorel Hrebenciuc (PSD), cerand insistent sa nu isi puna fidelii sa deturneze votul. La randul lor, pe holurile Parlamentului, pesedistii meditau deja la viitorul candidat al PSD pentru Cotroceni, candidat care va fi cel mai probabil Mircea Geoana, in urma unui Congres Extraordinar ce va fi convocat intr-un viitor apropiat. Tot pesedistii vehiculau ca Basescu va fi suspendat cu aproximativ 300 de voturi. La randul lor, votand dupa "dictatul constiintei", liberalii chicoteau la bufetul Camerei, dupa ce s-au exprimat masiv, in frunte cu Bogdan Olteanu, pentru suspendarea lui Basescu. Vadim Tudor nu s-a abtinut sa nu se faca remarcat si, dupa ce a venit insotit de-un munte de bodyguard, a tinut un discurs stufos si repetitiv prin excelenta. Bomboana pe coliva au pus-o peremista Buruiana si Leonida Lari care s-au ciondanit la scena deschisa in plen, pe tematici anti si pro basesciene. Lari a sustinut ca toti parlamentarii ar trebui sa fie "verificati la cap" si i-a luat apararea sefului statului, spunand ca acesta este un "adevarat patriot". (Razvan GHEORGHE)

Configuratia votului

Numai opt parlamentari apartinand altor formatiuni decat PD si PLD au votat impotriva suspendarii din functie a presedintelui Basescu, rezulta din calculele hartiei.

Avand in vedere ca PD si PLD - partide care au anuntat ca votul lor va fi impotriva suspendarii - au 102 reprezentanti in Parlament, iar totalul voturilor contra a fost 108, reiese, in prima faza, ca doar sase senatori si deputati apartinand altor formatiuni au procedat la fel ca partidele "prezidentiale".

Pe de alta parte, conform apelului nominal efectuat de chestorii celor doua Camere, de la vot au lipsit un democrat si un peledist, ceea ce ridica la opt numarul "strainilor" care s-au pronuntat impotriva.

Apelul nominal mai releva ca opt senatori si zece deputati, printre care si premierul Calin Popescu Tariceanu, au lipsit de la vot. In ceea ce priveste deputatii absenti, in afara lui Tariceanu au mai lipsit Dumitru Cosea, Relu Fenechiu, Stefan Glavan, Ovidiu Gant, Tudor Matusa, Viorel Oancea, Romeo Raicu, Seres Denes si Ioan Tundrea, noteaza Mediafax. Cei opt senatori care au lipsit la apelul nominal al chestorului Senatului au fost Adrian Cioroianu, Bobes Marin, Gheorghe Copos, Ilie Ilascu, Antonie Iorgovan, Alexandru Mortun, Gheorghe Serbu, Radu Tarlea. (O.B.)

Intalnire Basescu -Boc

Basescu si Boc, s-au intalnit ieri la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse democrate citate de Mediafax, cei doi au discutat asupra suspendarii sefului statului, a momentului cand acesta sa demisioneze si despre conturarea unei strategii de campanie electorala a alegerilor prezidentiale.

Potrivit acelorasi surse, seful statului si presedintele PD s-au intalnit la Cotroceni in cursul diminetii, cand sedinta comuna a Camerelor Parlamentului incepuse de scurt timp.

Dupa cum au relatat sursele, Basescu si Boc au dezbatut subiectul iminentei suspendari a sefului statului, concluzia fiind ca demisia lui Basescu nu trebuie sa aiba loc imediat dupa votul Parlamentului, ci sa se incadreze in termenul procedural. Cei doi ar fi luat in discutie si posibilitatea de a incepe campania electorala pentru alegerile prezidentiale anticipate, democratii oferindu-si sprijinul total pentru Basescu, punandu-i la dispozitie inclusiv sediile PD din Modrogan nr. 1 sau Modrogan 22, daca va dori sa le foloseasca. Se pare, de asemenea, ca discutia a abordat si subiectul relatiei presedintelui si a democratilor cu formatiunea lui Theodor Stolojan, care se revendica drept un aliat neconditionat al lui Traian Basescu si un sustinator fervent al acestuia. (D.I.)

Strategia PSD

PSD isi va constitui un grup de lucru care sa stabileasca limitele constitutionale si legale ale atributiilor lui Nicolae Vacaroiu ca presedinte interimar, au declarat, ieri, surse din partid, citate de Mediafax. Grupul de lucru urmeaza sa analizeze limitele constitutionale si legale ale mandatului interimar al lui Vacaroiu. Printre masurile la care se gandeste PSD se numara numirea directorilor si adjunctilor unor servicii de informatii in timpul mandatului interimar. Liderii PSD au luat in calcul si ipoteza numirii unui alt judecator la Curtea Constitutionala, in locul fostului deputat PD Augustin Zegrean, argumentand ca, desi acesta a fost numit de Basescu acum cateva zile, mandatul lui oficial nu va putea incepe decat in luna iunie. Grupul de lucru ar trebui sa analizeze si in ce masura s-ar putea revizui Constitutia, in sensul limitarii atributiilor sefului statului. Pe de alta parte, social-democratii ar fi fost dispusi sa voteze impotriva suspendarii daca presedintele ar fi incercat o ultima conciliere, chiar si in ultimele zile. (R.A.)

Ce pierde Basescu, ce castiga Vacaroiu

Din momentul in care demisia sa a intrat in vigoare, presedintele ramane, potrivit legii, fara resedinta oficiala- in speta, Vila Lac 3 din Cartierul Primaverii, dar are dreptul la o resedinta oficiala care li se ofera- conform legii- tuturor fostilor sefi de stat.

Basescu nu va mai avea parte de un dispozitiv SPP la fel de impresionant ca in timpul sederii la Cotroceni. Toate dispozitivele de protectie care i-au apartinut lui Basescu urmeaza sa ii fie transferate presedintelui interimar. Daca presedintele va hotari sa-si exercite atributiile de la Palatul Parlamentului, dispozitivul de paza va fi suplimentat acolo si se vor lua masuri de limitare a accesului. In schimb, el ar putea sa ramana doar cu un sofer, un aghiotant si cativa SPP-isti.

Potentialul interimar de la Palatul Cotroceni, Nicolae Vacaroiu, nu are voie sa faca trei lucruri, pe perioada cat va fi presedinte. Potrivit articolelor 89-90 din Constitutie, Vacaroiu nu va putea sa adreseze mesaje Parlamentului, nu poate sa dizolve Parlamentul "in nici o situatie" si nu poate organiza un referendum. Poate beneficia insa de toate atributiile lui Basescu, in afara celor trei enumerate. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.