Suspendarea presedintelui a fost relatata de televiziuni, marile agentii de presa si cele mai importante ziare europene si americane

Evenimentul produs ieri la Bucuresti a fost imediat anuntat de agentiile de presa straine si de cele mai importante ziare europene si americane, iar posturile de televziune BBC si CNN au transmis stirea despre suspendarea presedintelui Basescu in format "Breaking news".

Beneficiile integrarii, din ce in ce mai mici

Preluand stirea de pe Reuters, site-ul cotidianului Financial Times aprecia ca suspendarea presedintelui Traian Basescu, acuzat de incalcarea Constitutiei, adanceste si mai mult criza politica din tara si deschide calea organizarii de alegeri prezidentiale. Acest demers al legislativului intensifica lupta politica in acest stat balcanic, membru al UE, despre care analistii estimeaza ca face eforturi pentru a indeplini cerintele forului comunitar in privinta reformelor structurale si pentru a absorbi ajutoare de miliarde de euro. Stirea anuntata de Reuters a fost prezentata si de CNN, care sublinia ca exista deja voci care sustin ca "instabilitatatea politica a stirbit deja sansele Romaniei de a profita de beneficiile aduse de integrare".

BBC a anuntat ca Parlamentul roman "a votat pentru suspendarea lui Traian Basescu, pe fondul unei crize politice tot mai grave." Sursa citata a precizat ca "membrii parlamentului l-au acuzat pe seful statului de incalcarea Constitutiei, desi Curtea Constitutionala se pronuntase ca acesta nu este vinovat". Basescu a fost in dezacord, in ultimele luni, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, adauga BBC, precizand insa ca seful statului ramane cel mai popular politician din Romania. "Basescu si Tariceanu s-au acuzat, reciproc, pe posturile de televizune, de implicarea in afaceri dubioase din domeniul energiei, in valoare de sute de milioane de dolari", comenta BBC. Anuntand si numarul de voturi care au fost in favoarea si impotriva suspendarii lui Traian Basescu, site-ul britanic amintea ca acest demers a fost initiat de partidul de stanga, de opozitie, PSD si ca presedintele a anuntat ca va demisiona daca va fi organizat un referendum referitor la destituirea sa.

Suspendarea reformatorului

Pentru ziarul Washington Post, legislativul roman a votat pentru suspendarea "popularului presedinte care a implementat reformele sociale si economice care au contribuit la intarea Romaniei in UE". Cotidianul spaniol El Mundo aprecia ca seful statului a fost suspendat in urma unei "proceduri initiate de opozitia ultranationalista si social-democrata", si nota ca Basescu este cel care a invins la alegerile din 2004 cu un program de lupta impotriva coruptiei si pledand pentru o clasa politica libera de comunisti si de Securitate". (L.P.)

Bruxelles: Atentie la stabilitatea tarii!

Hannes Swoboda, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European

Suspendari la finantari

"Este o problema interna, dar desigur Romania trebuie sa fie foarte atenta. Nu este doar o chestiune ce tine de presedinte si de stabilitatea sa, ci si de stabilitatea tarii, daca ne gandim la Guvern. (...) Va rog sa va ganditi la stabilitatea tarii, nu exagerati cu jocurile politice, ganditi-va si la tara. (...) Daca formatiunile se vor gandi si la Romania, nu doar la interesul de partid, atunci s-ar putea ca aceasta instabilitate sa fie compensata, dar trebuie compensata cu un consens, cel putin in ceea ce priveste angajamentele europene. Daca nu avem o perspectiva pozitiva, am putea suspenda unele masuri, printre care si alocarea anumitor finantari pentru Romania".

Prof. dr. Jean Michel de Waele, seful catedrei de stiinte politice din Universitatea Libera din Bruxelles

Nu a inteles rolul presedintelui

"Este evident vorba despre o infrangere foarte grea suferita de Traian Basescu si cred ca asta va avea consecinte importante. (...) Cred ca acum Traian Basescu plateste pentru proasta intelegere pe care a avut-o asupra rolului pe care trebuie sa-l joace un presedinte in orice sistem constitutional: un rol de arbitru, un om care cauta compromisul si nu unul care este intr-o permanenta stare conflictuala. (...) Astept sa vedem daca intr-adevar va exista si confirmarea finala a faptului ca si-a dat si demisia, deoarece este stiut faptul ca Basescu nu face intotdeauna ceea ce spune".

Jens-Peter Bonde, seful grupului Independenta-Democratie din Parlamentul European

E nevoie de un presedinte fara dependente de trecut

"Aveti acum o mare sansa pentru a alege un nou presedinte, un om curat, care sa nu fi fost amestecat cu nimic in lucrurile trecutului, un presedinte care sa nu acopere fapte de coruptie si care sa fie privit drept o persoana ireprosabila in toate statele membre UE. Cred ca azi Romania se confrunta cu probleme in ceea ce priveste combaterea coruptiei, cu dependenta fata de grupurile de oligarhi, oamenii proveniti din vechile servicii secrete sunt inca prea puternici. Cred ca trebuie sa aveti ca presedinte un om tanar, fara dependente fata de trecut, cu mintea curata si limpede, care sa contribuie in mod real la eradicarea coruptiei existente in societatea romaneasca si, astfel, sa ajute la integrarea deplina a tarii dvs. in UE".

Joseph Daul, liderul grupului PPE-DE


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.