Cel mai recent raport al Bancii Mondiale zugraveste in negru o realitate romaneasca pe care doar autoritatile o vad roz

Agricultura indigena, ca si ponderea populatiei aflate in mediul rural ne plaseaza aproape de statele africane

Convergenta economiei la cea a UE va ramane pentru multa vreme un deziderat irealizabil

Suntem in top insa la indicatorii ce reliefeaza deficitele, fie ele comerciale, fie de cont curent

Intermedierea financiara e departe de standarde iar capitalizarea bursiera e tot in coada plutonului, chiar daca avem foarte multe firme listate

Cel mai recent raport al Bancii mondiale reliefeaza principalele caracteristici ale economiei si respectiv societatii romanesti la momentul integrarii. Concluziile sunt destul de triste: avem o agricultura demna de statele bananiere, o structura a economiei in deplina neconcordanta cu UE si datorii in rand cu marile puteri industriale.

Circa 46,3% dintre romani traiau in 2005, in zone rurale (in crestere fata de nivelul din 1990, de 45,7%), proportie mult mai ridicata decat media inregistrata in statele cu venituri medii spre ridicate, in care se incadreaza si Romania, si similara cu cea din tari precum Gambia, Camerun, Angola sau Jamaica, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale.

Media statelor cu venituri medii spre ridicate era de 28%, in timp ce media zonei euro era de 26,7%. Ponderea populatiei din zone rurale din Romania era una dintre cele mai ridicate din regiunea est-europeana, peste cea din Bulgaria (30%), Ungaria (33,7%) sau Polonia (37,9%), dar sub media din Slovenia (49%) si Moldova (53,3%). in statele cu venituri medii spre ridicate, ponderea populatiei rurale era de 28%.

insa, contributia agriculturii la produsul intern brut nu este nici pe departe una proportionala cu numarul celor ocupati.

In perioada 2001-2003, valoarea adaugata din agricultura era de 3.477 dolari pe angajat, in timp ce in zona euro valoarea adaugata era de 21.414 dolari (sub Bulgaria, 6.313 dolari, Ungaria, 4.120 dolari dar peste Polonia, 1.967 dolari).

La capitolul cheltuieli si consum, suntem insa fruntasi: ocupam locul 12 in functie de valoarea deficitului de cont curent, cu 8,5 miliarde dolari la momentul analizat. Prima pozitie era ocupata de SUA, cu un deficit de 791,5 miliarde de dolari, urmate de Spania (83,1 miliarde de dolari), Marea Britanie (49,5 miliarde de dolari) si Australia (42,3 miliarde de dolari).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.