Noii imbogatiti simt nevoia sa incalce legea cu orice chip. Cu arma in mana, baronii gen Ioan Niculae macelaresc ilegal animale nevinovate

Incepand cu anul 2006 vanatoarea ilegala practicata de noii imbogatiti ai Romaniei a ajuns la cote alarmante. Magnati ca Ioan Niculae nu se sfiesc sa se pozeze langa vanatul doborat in perioade prohibitive si sa se laude cu acest lucru. Niculae are permis de vanatoare, stie care sunt legile, are ce sa manance acasa, si cu toate acestea practica braconajul. "Dorinta lor este sa demonstreze ca pot incalca legea cand vor si cum vor, fara sa li se intample nimic", explica psihiatrul Florin Tudose.

Desi la Ministerul Agriculturii si Padurilor exista un teanc de sesizari, nici un caz nu a fost rezolvat. Ilegalitatile din padurile Romaniei sunt incurajate chiar de oficialitati. In fiecare an este anuntata existenta unui numar mai mare de exemplare de urs decat sunt ele in realitate, pentru a scoate bani din acest sport. Un urs matur de 300 de kilograme costa cat o Dacia Logan. Din cauza vanatorii irationale din ultimii ani populatia de ursi din Romania a devenit semidomestica. Unele exemplare accepta deja sa manance din mana omului. In aceste conditii nu se mai poate vorbi despre specia ursului, ci despre o anomalie indusa de om si care va duce foarte repede la disparitia ursului carpatin.

Macelul de dupa '90

Intre 1983 si 1989, Ceuasescu a redus drastic numarul de vanatori din Romania, de la 54.000 la 38.000. Ideea de baza nu era insa protejarea vanatului de braconieri, ci limitarea numarului de arme. Frica dictatorului de o revolta populara atinsese limita paroxismului. Dupa 1990, noile autoritati au dat inapoi armele vanatorilor de-a valma, lucru care a declansat in padurile din Romania un adevarat macel. Abia in 1996, noua lege a fondului cinegetic a pus ordine in domeniul vanatorii si a adus braconajul in limitele normalitatii. Vanatoarea este un sport care are drept obiectiv pastrarea numarului de animale intr-un echilibru care sa protejeze ecosistemele naturale. Braconajul nu va putea fi eliminat in totalitate, dar poate fi redus la nivelul la care sa nu pericliteze speciile existente.

In 2006, o noua lege a vanatorii a declansat o isterie in randul vanatorilor foarte bogati. Asistam acum la distrugerea speciilor de urs, ras, capra neagra etc. prin doua metode: umflarea artificiala a numarului de animale de catre Ministerul Padurilor, pentru a se putea justifica macelul pe care il practica baronii locali, si imposibilitatea interevntiei paznicilor de vanatoare cand prind braconieri asupra faptului. Paznicul de vanatoare nu mai are voie sa confiste imediat vanatul braconat si obiectele folosite. Poate doar sa anunte politia, timp in care braconierul face ce vrea cu vanatul doborat ilegal.

Ioan Niculae, baronul braconier

Sa incepem cu punctul al doilea. La Ministerul Agricultuirii si Padurilor exista un teanc de reclamatii privind cazuri flagrante de braconaj, nesolutionate. Cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, baronul de Zimnicea, este membru al unei asociatii de vanatoare din Teleorman. In aceasta caliate, el, impreuna cu ceilalti membri ai asociatiei, administreaza din punct de vedere cinegetic un anumit spatiu, bine delimitat, pe care exista vanat in stare de libertate. Treaba vanatorilor este sa optimizeze numarul de indivizi ai fiecarei specii de vanat de pe acel areal. Sunt eliminate exemplarele in surplus in momentele in care legea permite acest lucru.

Cu toate acestea, Ioan Niculae are in palatal sau din Zimnicea un teanc de poze pe care le arata apropiatilor, unde este infatisat alaturi de animale salbatice braconate. In imaginea pe care o prezentam in exclusiviate, Niculae (in stanga, cel cu caciula) este surpins cu piciorul pe coarnele inca nedezvoltate ale unui caprior ucis. Magnatul, in slapi, se uita cu sila la animalul ucis.

In fotografie sunt trei capriori, cateva zeci de fazani, un iepure si trei sacali. Dupa marimea coarnelor capriorilor vanatoarea s-a petrecut in luna februarie sau martie. In aceasta perioada cornul capriorului este acoperit cu puf, asa cum se vede in imagine. Abia in luna mai dezvoltarea cornului este deplina, iar osul devine curat. Conform legii, capriorul nu poate fi vanat decat intre 15 mai si 15 octombrie. Deci, ceea ce a facut Niculae este ilegal. Mai mult, sezonul de vanatoare la iepuri este deschis doar intre 1 septembrie si 31 ianuarie, deci si in acest caz magnatul teleormanean a savarsit o infractiune. Adica a braconat. Pentru ce sa fi facut acest lucru un multimiliardar care are permis de vanatoare si are in administrare un teren de vanatoare? Nu avea ce sa manance acasa? Nu cunostea legislatia, in masura in care pentru a avea permis trebuie sa dai un examen foarte sever in ceea ce priveste datele despre vanatul din Romania?

Reprezentantul Honda prins cu mistretul in portbagaj

Un alt caz de braconaj din teancul de sesizari de la Ministerul Agriculturii il are in prim-plan pe reprezentantul Honda in Romania. Iata textul redactat de cei care i-au prins pe braconieri:

"In data de 9.02.2007, pe la ora 15,00, in fondul de vanatoare nr. 47 Pietroiu gestionat de AJVPS Calarasi, mai exact pe digul de langa Dunarea Veche, am observat, impreuna cu tehnicianul de vanatoare Chirita George, un autoturism de teren, de culoare verde, venind spre noi dinspre autostrada Bucuresti - Constanta. La circa 150 de metri, cand ocupantii autoturismului ne-au observat, au oprit si au facut mai multe manevre dificile pentru a putea intoarce autoturismul pe coronamentul ingust al digului. Apoi au demarat in sens opus cu intentia vadita sa fuga. Chirita George a avut totusi timp sa anunte situatia, prin statie radio, paznicilor de vanatoare Calin Ion si Buga Lica, aflati pe directia de retragere a autoturismului, iar acestia au putut iesi pe dig la timp si au oprit autoturismul. Din primul moment au constatat ca cei trei ocupanti ai masinii erau echipati de vanatoare, ca aveau o arma scoasa din toc, iar in compartimentul din spate al masinii, sub picioarele cainilor de vanatoare, au vazut un mistret si un caprior, ultimul un trofeu exceptional, ambii impuscati proaspat si plini de sange. In masina s-au mai gasit o fazanita impuscata proaspat, doua arme in toc, mai multe genti cu cartuse, o carabina si un proiector de mana.

Cei trei ocupanti ai masinii erau: Gusa Constantin, reprezentatnt al Grupului Honda in Romania, vanator la AVPS Cocorul si la AJVPS Calarasi, Curca Dandu, un prosper om de afaceri, vanator AVPS Cocorul si la AJVPS Calarasi, si Dimitriu Nicolae, vanator de peste 40 de ani, membru la AVPS Diana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.