Romania nu are inca o reglementare a reproducerii umane asistate. Sfantul Sinod va analiza cazul copiilor in eprubeta * Biserica nu accepta oprirea din evolutie a embrionilor

Saptamana viitoare, Comisia Nationala de Bioetica a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) va propune spre analiza Sfantului Sinod un raport cuprinzator despre reproducerea umana asistata. In luna iunie, la urmatoarea intalnire a conducerii sinodale, BOR se poate pronunta pro sau contra, sau poate amana sine die exprimarea unei opinii oficiale din punct de vedere crestin asupra fertilizarii in vitro.

In acest timp, domeniul reproducerii umane asistate in Romania nu are nici acum o baza legala, un proiect de lege in acest sens, initiat de Ovidiu Branzan, fiind respins dupa lungi perioade de analiza.

Fecundare fara lege

Chiar daca inseminarea artificiala (IA) intr-o forma incipienta, fara prelucrarea spermei, a fost raportata cu succes inca din secolul XVIII si s-a utilizat frecvent la animale si om, fertilizarea in vitro (FIV), adica in afara organismului, si plasarea embrionilor rezultati in uterul viitoarei mame este o procedura de data recenta, care a evoluat rapid si s-a raspandit la scara mondiala. In Romania, primul copil conceput "in eprubeta" are acum 11 ani, premiera dupa care s-au dezvoltat incet-incet, cateva centre de reproducere umana asistata in care se practica toate variantele de fertilizare in vitro. Statistic, in ultimii ani, numarul interventiilor de acest gen a crescut, numai la Departamentul de reproducere umana asistata din Spitalul de Obstretica-Ginecologie "Panait Sarbu" din Bucuresti (singura banca de sperma din Romania si pana in 2002 si singura banca de embrioni) inregistrandu-se anul trecut in jur de 2000 pentru IA si peste 500 pentru FIV.

Cu toate acestea, Romania nu are o lege pentru fertilizarea in vitro, desi un proiect legislativ in acest sens a fost conceput candva. Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical a fost discutata in legislatura trecuta, fiind adoptata de Camera, modificata apoi de Senat pentru ca in aceasta legislatura sa ajunga pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. Acesta a sesizat insa Curtea Constitutionala pentru neconstitutionalitatea unor articole. Printr-o decizie luata in iulie 2005, Curtea Constitutionala a admis neconstitutionalitatea mai multor articole astfel ca, proiectul a ajuns din nou la Senat. Acesta a fost de acord cu decizia Curtii, iar proiectul a fost respins. O alta initiativa legislativa nu a mai fost facuta.

Textul initial al legii accepta ca tehnici de reproducere umana asistata medical inseminarea artificiala, fecundarea in vitro si transferul de embrioni si interzicea inseminarea artificiala si transferul de embrioni post-mortem, interventiile la cazurile de infertilitate cauzate de varsta si la cuplurile care nu pot face dovada unei vieti comune stabile.

"La noi, totul functioneaza acum pe principiul consimtamantului scris. Avand in vedere riscurile posibile si aspectele legale dificile ce pot aparea, este nevoie de un document care sa ateste informarea corecta a cuplurilor si acordul lor in cunostinta de cauza", ne explica dr. Laura Dracea, coordonator al Departamentului de Reproducere Umana Asistata din Clinica "Panait Sarbu".

Inseminarea artificiala presupune prelucrarea in laborator a spermei si introducerea acesteia in uter, in perioada ferila. In cazul spermei de la donator anonim, din Banca de Sperma, se utilizeaza sperma congelata, pentru a indeplini regulile de carantina necesare evitarii transmiterii unor boli. Donatorii anonimi sunt testati pentru boli cu transmitere sexuala, testul HIV se repeta la 6 luni de la congelarea spermei si aceasta se poate folosi doar daca ambele teste sunt negative. In Banca de Sperma de la "Panait Sarbu" exista fise ale donatorilor, ce cuprind numerosi parametri - varsta, inaltime, greutate, culoarea parului, ochilor, constitutie, antecedente medicale personale, grup de sange, Rh, analize, teste, spermograma, stare civila, ocupatie, hobby etc. In Romania, este acceptata solicitarea de sperma, in scris, de la un donator, de la un cuplu, dar si de la o femeie singura. Pentru sperma partenerului, se utilizeaza de obicei sperma proaspata, recoltata in ziua inseminarii. Rata de succes pentru IA este de 8-10% la un ciclu, iar costurile, pentru sectorul "de stat" din Romania sunt de circa 2 milioane de lei vechi (doar prepararea spermei).

FIV vizeaza toate procedeele prin care unirea gametilor (fecundarea) si dezvoltarea initiala a embrionului au loc in afara organismului uman. Si aici lipsa legislatiei duce la proceduri "asigurate in scris" de catre pacienti, de la recoltarea ovocitelor si a spermei, transferul de embrioni, conservarea "surplusului" embrional sau reductia controlata a acestora. "Desi in general se transfera 2-4 embrioni, din cauza sanselor mari de sarcini multiple, in ultima vreme am mers pe transfer mai mic. Rata de succes dupa FIV este strans legata de varsta pacientei, insa media acesteia se situeaza la circa 30% dupa un ciclu. Costul procedurii este in spital "public" de aproximativ 1400 de euro (strict consumabilele), in timp ce la "privat" suma ajunge la circa 3000 de euro", ne explica dr. Dracea.

Biserica Ortodoxa va analiza fertilizarea in vitro

Pozitia oficiala a Bisericii Catolice este aceea ca fertilizarea in vitro nu poate fi permisa decat cu materialul genetic al sotilor, iar "fiinta umana este inviolabila de la conceptie".

In Italia nu se permite decat cuplurilor sterile sa apeleze la FIV, iar toti cei trei embrioni rezultati trebuie implantati o data si nu pot fi congelati. Donatia de ovule si embrioni, pentru care amenzile pot ajunge la 600.000 de euro, este ilegala. In Spania, alt stat unde influenta catolica este puternica, este permisa donarea de ovule si embrioni, precum si pastrarea embrionilor pentru mai multe tentative de fertilizare. Elvetia permite toate acestea, mai putin existenta mamelor purtatoare, iar SUA interziceau, pana nu de mult, utilizarea embrionilor umani in scopuri reproductive, permitand numai folosirea acestora pentru cercetare. Legea germana se apropie, ca restrictii, de cea italiana. Cercetarea pe embrioni umani nu este reglementata legal nici in Grecia; iar Irlanda, Austria, Franta si Belgia interzic ferm experimentele de acest fel. Suedia, Danemarca si Marea Britanie permit cercetarea pe embrionii de pana la 14 zile.

In Romania, opinia BOR s-a facut auzita imediat dupa cazul "Adriana Iliescu". Clericii au considerat "succesul mondial" - o interventie in legile naturale de procreere. Cea mai varstnica mama de pe planeta aducea, la momentul nasterii micutei Eliza Maria, o limita maxima de varsta pentru FIV de 54 de ani. Dar legea se lasa si acum asteptata. Se pare ca aceasta s-a impotmolit tocmai la capitolul "crioconservare", contestatarii opinand ca astfel s-ar fi permis exportul de embrioni congelati, ce poate fi asociat cu "traficul de copii".

Comisia Nationala de Bioetica din BOR va inainta spre analiza Santului Sinod un raport despre FIV, iar opinia pro sau contra va fi exprimata cel mai devreme in luna iunie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.