In Romania, poti deschide o „fabrica-bomba" doar promitand ca nu va sari in aer

O teava a plesnit la Fabrica de acetilena de pe soseaua Berceni din Capitala. Numai sansa a facut sa nu dispara de pe harta jumatate din Bucuresti. Din fericire, au fost doar doua persoane ranite. Autoritatile declara cu seninatate ca, in general, totul e perfect si ca a fost vorba despre un incident izolat.

in realitate, Capitala este plina de astfel de bombe inca nedetonate. in tarile Uniunii Europene, fabricile sau depozitele cu risc mare de explozie se afla exclusiv in afara oraselor.

Mai mult, nu pot functiona decat daca populatia este de acord cu amplasarea lor in zona. Poate parea incredibil, dar in Romania o fabrica de acetilena poate primi aviz de functionare doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere a reprezentantilor firmei respective. Acest lucru este posibil atat din cauza legislatiei permisive, cat si din cauza impotentei institutiilor cu atributii in domeniu.

Incendiu cu doi raniti, la o fabrica de acetilena
Cauza probabila: o teava fisurata

Doi muncitori au fost raniti in urma unei explozii produse, ieri dimineata, la Fabrica de acetilena de pe soseaua Berceni, din Capitala. Unul dintre ei a suferit arsuri de gradul doi si trei si a fost intoxicat cu fum, fiind internat la Spitalul Bagdazar, iar celalalt s-a ales doar cu arsuri usoare si a fost externat la scurt timp. Exploziei i-a urmat un incendiu la Statia de incarcare, stins insa inainte de sosirea pompierilor.

Conform sefului Directiei Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, colonelul Adrian Onofrei, deflagratia a fost provocata de un dispozitiv de incarcare ce facea legatura intre buteliile cu acetilena si conducta conectata la acestea. Constantin Zidaru, directorul firmei care detine fabrica, Rodmir Expert, a prezentat o ipoteza asemanatoare: "Cele opt butelii din set erau legate intre ele cu un colector conectat la conductele de acetilena. Acel colector a cedat. Nu poate fi vorba de o eroare de manevrare".

Din primele cercetari ale Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor Sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, deflagratia s-a produs ca urmare a unei tevi fisurate. Conform ISCIR, acetilena s-a scurs prin fisura pana cand a ajuns in amestec critic cu aerul, provocand explozia. "teava cu diametru de 20 mm, care facea legatura intre bateria de opt butelii pentru acetilena si instalatia de incarcare, prezenta probleme in locul in care facea un cot. Pe acolo este cel mai probabil ca s-a scurs acetilena", a precizat Daniel Motounu, inspector ISCIR. El a mai spus ca autorizatia pentru instalatia respectiva fusese reinnoita pe 27 martie 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.