Totul sau nimic. Aceasta este strategia pentru care opteaza seful statului, atit in ceea ce priveste relatia sa cu actualul Guvern, cit si in privinta posibilei sale suspendari de catre Parlament.

"Doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toti in fata electoratului"

Domnule presedinte Traian Basescu, traiti bine?

Traian Basescu: Nu ma pot plinge.

Restul? Cei carora le-ati promis ca vor trai bine?

Se impune o clarificare: "Sa traiti bine!" a fost urarea pe care am facut-o tot timpul si pe care o fac si acum ori de cite ori am ocazia. Mi se pare de bun-simt sa doresti ca oamenii sa traiasca bine.

Doriti acelasi lucru si Guvernului care s-a instalat acum?

Ar fi foarte important pentru tara ca orice guvern sa fie unul de succes. Dar ca sa aiba succes, Executivul trebuie sa fie puternic si clar sustinut din Parlament.
Despre un Guvern fragil

Este sustinut in Parlament. Nu este acesta un guvern puternic?

Mi-am exprimat indoielile. Daca socotim numarul de voturi cu care a trecut, avem un guvern foarte puternic. Daca ne uitam insa la structura politica a Guvernului, constatam ca PNL-UDMR au o baza parlamentara efectiva de numai 20%. Unde si cum se simt reprezentati in Guvern restul de 80% dintre romani? Puterea mea de intelegere e depasita in aceasta situatie. Cum poate un guvern care are sustinere de 20% sa garanteze continuarea acccelerata a reformelor!?

Asta inseamna ca nu credeti in guverne minoritare?

Desigur ca formula exista, nu noi am inventat-o. Dar ea nu poate functiona decit daca 20% se transforma in 51%, printr-o sustinere parlamentara directa si constanta, o sustinere asumata la vedere. Or, noi ce avem? PSD a votat Guvernul, dar nu isi asuma programul de guvernare. Avem aici o ambiguitate care e o intoarcere in timp in ceea ce priveste democratia.

De ce e o intoarcere in timp? Este un pas spre viitor. A facut o intelegere opozitia cu puterea.

Dupa parerea mea, din punct de vedere democratic, se produce un regres democratic, pentru ca puterea e asumata in mod netransparent. Cei care au sustinut Guvernul trebuiau sa spuna pe sleau: "Noi sustinem Guvernul si acest program". Asa, electoratul este in mod inadmisibil pacalit, de parca n-ar intelege ce se petrece de fapt.

De ce cereti tot timpul, de cind a aparut ideea acestui Guvern, o asumare transparenta? Ce ar schimba asta?

Pentru ca numai asa isi poate asuma Guvernul responsabilitatea pentru politicile pe care le va pune in practica. Cred ca intr-un stat democratic e grav sa te ascunzi de electorat, sa faci aranjamentele in spatele usilor inchise. Dar poate ca am eu o viziune diferita.
Asteptari de la noul Executiv

Ce asteptati de la noul Guvern?

Foarte multe. In primul rind trebuie continuat programul de modernizare a institutiilor statului roman. Ele sint inca afectate puternic de birocratie si de o mentalitate depasita. Puteti sa-mi spuneti "si Germania, si Franta au birocratii puternice". Da, dar sint birocratii eficiente. La noi, ne lovim de o birocratie ineficienta si adesea corupta. Astept de la noul Guvern descentralizarea. Uitati-va in toate structurile noastre: aveam inainte de Revolutie Directia Agricola, subordonata Ministerului Agriculturii, o avem si acum; aveam Inspectoratul Scolar, subordonat Ministerului Educatiei, fara nici o legatura cu nevoile de pregatire pe plan local, avem si acum. Aveam directiile sanitare si directorii numiti direct de la centru la spitale, avem si acum acelasi lucru; si exemplele pot continua la nesfirsit. Iata de ce astept descentralizarea pe care am cerut-o inca de la inceputul mandatului. Ma rog, s-a facut legea care sa permita acest lucru, acum ea trebuie sa devina realitate.

Ati numit actualul Guvern drept consiliu de administratie...

Pina la proba contrara, imi mentin punctul de vedere.

Ce e rau in a fi un consiliu de administratie? Pina la urma, un guvern este un consiliu de administratie al tarii, nu?

O tara europeana moderna si democratica nu trebuie condusa ca o intreprindere privata. De parca ar fi mosia citorva. Un consiliu de administratie dirijeaza afacerile unei companii, nu progresul unei intregi societati. Un guvern este cel mult o structura de reglementare si de control al aplicarii reglementarilor.

Atunci care e sensul afirmatiei dumneavoastra?

Uitati-va atent la mediul din care provine fiecare dintre noii ministri si pe cine l-a avut ca suporter. Veti constata ca nu au fost partidele, nu a fost vointa electoratului, ci au fost niste oameni din economie extrem de puternici, extrem de influenti, care au determinat pina si structura unui guvern.

Care sint oamenii acestia?

Doamna, daca va voi spune care sint acei oameni, 80% din presa o sa spuna: presedintele a pus degetul, iata, vrea sa ii bage in puscarie. Daca nu spun cine sint, ma intrebati cine sint. Luati fenomenul ca atare. Eu, ca presedinte, am constatat ca acest fenomen este extrem de toxic.

Va intreb altfel: in afara de Dinu Patriciu si Relu Fenechiu, mai sint si altii?

Da.

Deci nu sint numai acestia doi despre care a scris presa...

Sint mai multi.

Trebuie sa ne uitam cu mai multa atentie sa mai vedem cine este in spatele...

Exact; cercetati un pic sursele de finantare a campaniilor pentru diferite partide si o sa aveti o imagine mai larga.
Va continua sa mearga la sedintele de guvern

Veti mai participa la sedintele acestui Guvern?

Sigur ca da. Nu am nici o retinere cind e vorba despre responsabilitatile mele.

Desi nu sinteti de acord cu el si e un consiliu de administratie, va veti duce?

Nu am ce sa fac. Sint lucruri care tin de atributiunile presedintelui sau care privesc angajamentele pe baza carora am fost ales ca presedinte.

Aveti de gind in viitorul apropiat sa va duceti la o anumita sedinta de guvern?

Depinde ce vor avea pe ordinea de zi. Dar categoric ma voi duce, imi voi exercita responsabilitatea ca sef al statului si nu voi inceta sa critic ceea nu se face sau se face prost. Sigur, acum Guvernul este intr-o perioada de respiro. Nu ar fi corect sa lansez critici focalizate, la nivel departamental. Deocamdata, am facut doar o evaluare generala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.