Comisia Europeana are in vedere sporirea cooperarii cu Rusia, Georgia, Turcia si Ucraina prin cooptarea in proiecte comune

Comisia Europeana a dezvaluit ieri planul comunitar pentru o strategie la Marea Neagra, informeaza Reuters. Executivul comunitar de la Bruxelles prevede sporirea cooperarii intre tarile riverane Marii Negre - Rusia, Georgia, Turcia si Ucraina - prin cooptarea la proiecte comune cu Uniunea Europeana. "Regiunea este o piata in curs de extindere, cu un mare potential de dezvoltare, si un punct important pentru proiecte energetice si de transport", apreciaza raportul Comisiei Europene. Proiectul nu ofera subventii financiare, mentionand doar ca blocul comunitar poate finanta initiativele regionale.

Initiativa de la Bucuresti

La presiunile Romaniei si Bulgariei, Comisia Europeana a comunicat ca proiectele comune pentru securizarea frontierei, transporturi si energie pot contribui la dezvoltarea economica, la sporirea increderii si reducerea tensiunilor. "Sunt increzatoare ca prin cooperarea in zona Marii Negre vom contribui la crearea unui climat mai bun si la rezolvarea conflictelor latente", a afirmat Benita Ferrero-Waldner, comisarul UE pentru Relatii Externe. Ferrero-Waldner s-a referit astfel la regiunile separatiste din Georgia - Osetia de Sud si Abkhazia -, la Transnistria, precum si la disputa dintre Armenia si Azerbaidjan pe tema enclavei Nagorno-Karabakh.

Executivul comunitar propune o reuniune la nivel de ministri de Externe, atat din state membre UE, cat si din tarile riverane Marii Negre, pentru lansarea noii initiative. "A venit vremea sa ne indreptam atentia la nivel regional si sa revigoram actiunile de cooperare", a mai spus Ferrero-Waldner. Regiunea Marii Negre a atras atentia Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice din cauza importantei in transportul petrolului si gazului spre Europa si a apropierii de zone instabile de genul Orientului Mijlociu si Caucazului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.