Charles Townes, laureatul premiului Nobel pentru fizica din 1964, care si-a petrecut zeci de ani din viata ca promotor de marca al convergentei dintre stiinta si religie, si ale carui inventii includ maserul si laserul, a castigat Premiul Templeton 2005. Prestigiosul premiu in valoare de 795.000 lire sterline (mai mult de 1,5 milioane $) a fost anuntat azi la New York in timpul unei conferinte de presa.

In varsta de 89 de ani, Townes si-a asigurat locul in panteonul marilor oameni de stiinta ai secolului XX prin cercetarile sale asupra proprietatilor microundelor, ceea ce a dus la aparitia maserului, un instrument care amplifica undele electromagnetice, si, mai tarziu, la co-inventarea laserului, care amplifica si directioneaza undele de lumina in fascicule directe paralele. Cercetarile sale si ale altor doi fizicieni de marca, distinse cu Premiul Nobel pentru Fizica in 1964, au deschis calea pentru o gama vasta de inventii, utilizate acum in mod curent in medicina, telecomunicatii, electronica si informatica.

Articolul sau din 1966, intitulat "Convergenta Stiintei si a Religiei", l-a consacrat pe Townes ca o voce unica in randul oamenilor de stiinta care cauta puncte comune intre cele doua discipline. Cu mult inainte ca acesta abordare a complementaritatii dintre stiinta si religie sa devina un domeniu de cercetare general acceptat, punctul sau de vedere nonconformist a declansat o miscare de idei, pe care pana atunci putini o luasera in considerare si inca si mai putini o intelesesera. In aceasta lucrare, el a avansat teza, conform careia "diferentele dintre religie si stiinta sunt in mare parte superficiale, ele devenind aproape insignifiante daca privim esenta reala a fiecareia in parte".

Premiul Templeton

Premiul Templeton pentru Progres pe calea Cercetarii si a Descoperirilor privind Realitatile Spirituale a fost creat in 1972 de catre investitorul si filantropul Sir John Templeton. El este acordat anual unei personalitati in viata care contribuie substantial la progresul cunoasterii asupra problemelor spirituale. Este cel mai cunoscut premiu religios din lume si cel mai mare premiu anual in bani, a carui valoare depaseste intotdeauna Premiile Nobel.

Ducele de Edinburgh ii va inmana premiul lui Townes in cadrul unei ceremonii private la Palatul Buckingham pe 4 mai. Townes a declarat ca intentioneaza sa doneze o mare parte a premiului Universitatii Furman din Greenville, South Carolina, USA.

In cadrul cuvantarii de la conferinta de presa, Townes, Profesor la Scoala Postuniversitara din cadrul Universitatii Berkeley din California, a declarat: "Stiinta si religia au impreuna o istorie indelungata de interactiuni interesante. Dar, pe cand eram tanar, aceasta interactiune nu parea una prea sanatoasa. Orientarea religioasa mi-a atras critica indrumatorului meu de la Institutul de Tehnologie din California". Aceasta nu a facut decat sa ii mareasca interesul, pe care continua si astazi sa-l cultive cu convingere in carti, reviste si conferinte in intreaga lume. "Cred ca nu exista o intrebare cu bataie lunga mai importanta decat scopul si intelesul vietilor noastre si al universului nostru", a mai spus Townes in cuvantarea sa.

Charles Townes

Charles Hard Townes s-a nascut in anul 1915, in Greenville, Carolina de Sud, SUA. A dobandit la 19 ani licente atat in limbi moderne cat si in fizica la Universitatea Furman din Greenville. Doi ani mai tarziu a obtinut masteratul in fizica la Duke si, in 1939, doctoratul in fizica la Institutul de Tehnologie din California. S-a alaturat apoi tehnicienilor de la Bell Labs, cei care au produs inovatii precum tranzistorul, celulele solare si fibra optica. Dupa al doilea razboi mondial a devenit profesor asociat la catedra de fizica a Universitatii Columbia.

Townes citeaza adesea descoperirea sa privind principiul maserului care i s-a relevat in 1951, pe cand sedea pe o banca dintr-un parc din Washington, D.C.- o "revelatie" la fel de reala ca orice revelatie descrisa in scripturi, si ca un exemplu izbitor al interrelatiei lui "cum" si "de ce", pe care atat stiinta cat si religia trebuie sa o recunoasca.

La nominalizarea lui Townes, David Shi, presedintele Universitatii Furman, a consemnat: "Townes subliniaza ca atat oamenii de stiinta cat si teologii cauta acel adevar care transcende intelegerea umana obisnuita si, dat fiind ca ambele sunt perspective umane care incearca sa explice si sa gaseasca sensul in univers, amandoua sunt caracterizate de incertitudine. Oamenii de stiinta propun ipoteze plecand de la postulate, de la idei care, in cele din urma, nu pot fi demonstrate. Deci, ca si religia, stiinta se fundamenteaza pe o forma de credinta. El a adus o contributie profunda la progresul lumii in a intelege si imbratisa minunea creatiei lui Dumnezeu."

In ultima perioada Townes a fost un sustinator puternic al cercetarilor optice privind inteligenta extraterestra, utilizand metode pe care le-a propus pentru prima oara in 1961 ca o completare la cercetarile sale privind transmisiile radio de la sisteme solare indepartate. Activitatea sa curenta utilizeaza laserii pentru a ajuta la combinarea imaginilor telescoapelor aflate la distanta unele fata de altele.

Townes si sotia sa in varsta de 63 de ani, fosta Frances H. Brown, traiesc in Berkeley, California. Sunt parintii a patru fete si au sase nepoti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.