Judecatorii supremi au dat aviz negativ raportului „Voiculescu”, dar au explicat ca presedintele nu are drept de veto la numirea ministrilor.

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, in sedinta de ieri, cu majoritate de voturi, ca propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei "se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savirsite in exercitiul mandatului care, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor art. 95 alin. 1 din Constitutie".

Plenul Curtii Constitutionale a avut in lucru Raportul Comisiei parlamentare care a anchetat activitatea lui Traian Basescu si care continea, potrivit autorilor, 19 incalcari ale Constitutiei. Raportul a avut la baza documentul PSD prin care se propunea suspendarea presedintelui (acesta continea 32 de capete de acuzare), la care s-au adaugat depozitii si alte documente ale persoanelor audiate.

Punctul de vedere al Curtii Constitutionale este consultativ, decizia finala in privinta suspendarii sefului statului urmind sa fie luata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.

Presedintele nu are drept de veto

Tot ieri, judecatorii Curtii s-au pronuntat si in privinta sesizarii premierului Tariceanu, care a cerut instantei supreme sa se pronunte daca Legea fundamentala ii da dreptul presedintelui sa nu investeasca un ministru desemnat de seful Guvernului - cazul in speta referindu-se la Adrian Cioroianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.