Dupa fulimanantele interviuri, pe care presedintele Basescu si premierul Tariceanu le-au acordat - in engleza – postului BBC Romania, echipa statiei le-a pus ieri fata in fata, pentru a oferi opiniei publice interne si internationale acuzatiile dure pe care cei doi lideri si le-au adresat.

Potrivit sefului statului, Tariceanu n-a reformat institutiile, cultivand vechile structuri si fiind prizonierul acestora, in vreme ce,potrivit premierului, Traian Basescu se comporta ca un sef de stat populist, din fostele republici sovietice, care ar vrea ca unele companii de stat sa ramana la stat, drept care va fi suspendat!

Serviciul mondial al BBC a consacrat Romaniei una dintre cele mai importante emisiuni de stiri ale postului, Europe Today. Emisiunea se transmite din Bucuresti, pentru ca Romania este cea mai mare tara dintre cele doua care au aderat anul acesta la Uniunea Europeana. Intre altele, emisiunea a abordat si subiectul disputei politice dintre premierul Tariceanu si presedintele Basescu. In interviuri separate, cei doi demnitari au continuat sa se acuze reciproc. Traian Basescu a spus ca nu va fi "partenerul acelor politicieni care vor sa mentina sistemul creat dupa Revolutie", in timp ce Calin Popescu-Tariceanu e de parere ca "presedintele va fi din ce in ce mai izolat".

Traian Basescu: "Sistemul clientelar a fost mentinut si consolidat"

BBC: Disputa dintre dumneavoastra si premierul Tariceanu pare sa eclipseze tot restul. Nu e momentul sa se opreasca si sa continuati sa guvernati?

Traian Basescu: "Cred ca este una dintre realitatile generate de democratie. Timp de 50 de ani, in Romania a fost tacere. Acum, diverse oficialitati isi exprima opiniile in mod public. Poate ca n-o fac intotdeauna asa cum trebuie, dar avem dreptul la opinie".

BBC: Desigur, dar multi oameni gasesc nesanatoasa aceasta disputa. Ar vrea mai degraba servicii mai bune in sanatate, un sistem de educatie performant, mai multe locuri de munca. Si spun despre dumneavoastra si despre premier ca va comportati ca doi baieti care s-au luat la bataie in curtea scolii.

Traian Basescu: (rade) "Cateodata poate sa para asa. Dar, pe de alta parte, eu am sustinut prioritatile noastre reale. Daca verificati felul in care functioneaza institutiile - iar acesta a fost un punct fundamental al campaniei mele - veti vedea ca nimic nu s-a schimbat dupa alegerile din 2004. Le-am spus oamenilor ca aderarea la UE era prioritara, dar aceasta a fost doar o mica parte a activitatii guvernamentale in ultimii doi ani. Ce inseamna indeplinirea conditiilor necesare aderarii? Sase-sapte legi in privinta justitiei, propuse de Guvern si adoptate de Parlament, alte trei-patru referitoare la protectia mediului. Am angajat 30.000 de politisti de frontiera, care sa controleze mai bine granitele. Si, in afara de aceste masuri, nici o alta institutie n-a fost reformata de-adevaratelea.

Guvernul, de pilda, are aceeasi structura pe care o avea in vremea administratiei PSD. La Ministerul Educatiei nu s-a facut nimic serios in vederea modernizarii. Am alocat mai multe resurse pentru infrastructura, dar reforma programelor de invatamant nu s-a facut. Nu s-a facut nimic semnificativ nici in privinta descentralizarii.
Am multe alte exemple, dar dramatic este ca exista inca legaturi intre politicieni si oamenii de afaceri - energie, lucrari publice, sanatate. Sistemul clientelar al PSD e mentinut si consolidat. Reforma institutiilor era cea mai importanta tinta a Guvernului. Ea n-a fost atinsa, chiar daca obiectivul principal, aderarea la UE, e indeplinit".

Stagneaza reformele?

BBC: Dar de ce l-ati numit pe Calin Popescu Tariceanu in functia de prim-ministru, daca-l criticati atat?

Traian Basescu: "Asa a fost intelegerea de dinainte de alegeri: liberalii aveau sa nominalizeze premierul. Am colaborat foarte bine in primele sase luni, la finalul carora am ajuns amandoi la concluzia ca nu vom putea mentine pentru multa vreme majoritatea parlamentara. Am stabilit sa convocam alegeri anticipate. Era limpede ca altfel aveam sa pierdem majoritatea in Parlament - asa s-a si intamplat, iar soarta premierului depinde acum de PSD, pe care l-am atacat intens in cursul campaniei electorale. Colaborarea dintre premier si opozitie duce la blocajul reformelor despre care vorbeam. Nu pot negocia asta, caci nu mi-ar placea ca, la sfarsitul mandatului, Romania sa nu se fi modernizat. As vrea sa explic de ce in ultimele luni activitatea opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului. S-au intamplat doua lucruri: am trimis doua milioane de dosare ale Securitatii Consiliului care studiaza aceste documente si am condamnat crimele comunismului in decembrie 2006. Atunci, lupta dintre mine si fostele structuri a devenit fatisa. Din nefericire, premierul a ajuns un partener al structurilor cu pricina".

BBC: Ati criticat lipsa reformelor, dar disputa aceasta nu cumva le va intarzia si mai mult?

Traian Basescu: "Nu. Nu trebuie decat sa apelam la o procedura democratica simpla: sa-i intrebam pe cetateni ce vor. Daca vor vota pentru continuarea reformelor vom putea continua, daca vor vota pentru partidele care vor sa mentina acest sistem inseamna ca asta e dorinta lor. Dar nu pot sa cred ca romanii nu-si doresc institutii moderne".

BBC: Unii dintre romanii cu care am vorbit, insa, par sa-si fi pierdut increderea in politicieni. Pare ca e la fel ca inaintea Revolutiei: nu au incredere in sistem.

Traian Basescu: "E una dintre problemele pe care le pun si eu. Nevoia de a reforma sistemul politic, introducerea votului uninominal, modernizarea Constitutiei... Din pacate, nici macar Guvernul nu mi s-a alaturat. Am consultat partidele politice acum doua saptamani si le-am avertizat: credibilitatea Parlamentului e prea scazuta. Nu s-a intamplat nimic dupa acele consultari".

Conflictul vazut din exterior

BBC: Va preocupa insa impresia pe care o lasa in lume, si in special in Europa, aceasta disputa? Nu e o impresie buna.

Traian Basescu: "Sunt convins ca nu e buna. Am anuntat ca vom avea alegeri pentru Parlamentul European pe 13 mai. Din cauza unor intelegeri intre PSD, PRM si PNL, scrutinul a fost amanat in ultimul moment. Astfel de actiuni dovedesc faptul ca Guvernul Romaniei poate sa puna interesul partinic inaintea celui national. Premierul are o raspundere uriasa in aceasta privinta. Repet: putem accepta ca exista dispute, dar actiunile impotriva interesului general sunt un semnal prost".

BBC: Regretati ceva din atitudinea dumneavoastra? Vi s-a reprosat ca nu v-ati comportat ca un presedinte cand ati telefonat intr-o emisiune TV ca sa-l acuzati pe premier de minciuna si de tolerarea coruptiei.

Traian Basescu: "Nu. Nu regret pentru simplul motiv ca, pana acum, nimeni nu vorbea pe sleau despre aceste realitati. Nu vreau sa sacrific adevarul pentru o viata politica linistita".

BBC: Dar cum o sa se termine? Va impacati cu premierul, sau unul dintre dumneavoastra trebuie sa plece?

Traian Basescu: "Am o singura conditie - sa ne respectam angajamentele din campanie. Altminteri, nu exista solutie, nu voi fi partenerul acelor politicieni care vor sa mentina sistemul creat dupa Revolutie. Trebuie sa modernizam Romania".

BBC: Si nu acceptati ca premierul a incercat sa faca asta? Multi dintre cei cu care-am vorbit spun ca a facut o treaba buna.

Traian Basescu: "Ba da. Am avut noroc de ministri precum Monica Macovei la justitie, Vasile Blaga (la interne) sau Sulfina Barbu, la mediu. Aceste domenii puteau intarzia data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, iar ei au reusit sa schimbe culoarea acelor "stegulete rosii". Dar sa mentinem lucrurile asa cum sunt ar fi prea mult pentru romani".

Calin Popescu-Tariceanu: observatii "in intregime subiective"

BBC: Presedintele va acuza direct de minciuna si de tolerare a coruptiei. Cum raspundeti?

Calin Popescu-Tariceanu: "Nu sunt surprins. Nu-mi spuneti, din pacate, o noutate. Presedintele trebuie sa inteleaga ca, intr-o republica parlamentara, are un rol bine definit de Constitutie. Ceea ce incearca sa faca de cand a fost ales este sa joace alt rol, dar Constitutia e foarte limpede din acest punct de vedere. Mai mult, in ceea ce priveste neimplinirile Guvernului se poate pronunta numai Parlamentul, nu presedintele. Observatiile presedintelui sunt in intregime subiective, iar unele mai obiective sunt de gasit la Comisia Europeana.

Comisia a monitorizat indeaproape Romania de la inceputul mandatului meu. Sunt convins ca, daca nu s-ar fi facut progrese in sistemul judiciar si in lupta impotriva coruptiei, Romania n-ar fi fost acceptata in Uniunea Europeana. Din nefericire, presedintele a adoptat o atitudine sanctionata deja de Parlament, care a declansat procedura de suspendare la adresa sa. Presedintele se comporta, si nu-mi place sa spun asta, ca un sef de stat al unei foste republici sovietice. Nu asa se face politica in Uniunea Europeana - cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat".

Coruptia si influenta oamenilor de afaceri asupra Guvernului

BBC: Dar presedintele spune ca aderarea la Uniunea Europeana e doar un prim pas si ca reformarea institutiilor e la fel de importanta. Nu ati fi facut asta, iar oameni cu influenta si-ar "cumpara" prieteni in Guvern.

Calin Popescu-Tariceanu: Este, din nou, acelasi tip de populism practicat de liderii din fostele state comuniste. Romania a facut foarte multe in ceea ce priveste reformarea economiei, a administratiei si a institutiilor. Nu numai UE a recunoscut asta, ci si Banca Mondiala, care punea anul trecut Romania in fruntea unui clasament privind promovarea unor politici reformiste.

BBC: Anul trecut, organizatia non-guvernamentala Transparency International punea insa Romania in topul statelor corupte.

Calin Popescu-Tariceanu: E vorba de perceptie. Dupa cum stiti, Transparency International nu evalueaza foarte strict situatia - e vorba de perceptia asupra coruptiei. Bineinteles, sunt de acord ca perceptia e intotdeauna in urma realitatii. Va repet, insa: in lipsa unor reforme profunde in aceasta privinta, Romania n-ar fi fost acceptata in Uniunea Europeana. N-as spune ca nu e coruptie in Romania, dar fenomenul a fost redus, probabil, la un nivel simbolic.

BBC: Vorbiti despre perceptie - perceptia e ca oamenii de afaceri sunt inca mult prea apropiati de Guvern.

Calin Popescu-Tariceanu: E suprinzator. Nu stiu daca asta e perceptia dumneavoastra, sau daca altcineva v-a spus asta. Dimpotriva, exista elemente concrete care arata ca nu asa stau lucrurile. Un recent contract de achizitie a unor avioane pentru armata a fost contestat de unul dintre participantii la licitatie. Iar daca cineva se plange ca nu a fost tratat corect, avem institutii care se ocupa cu astfel de probleme. In calitate de politician liberal, insist sa continuam procesul de privatizare. Nu e cazul presedintelui, care ar vrea ca unele companii de stat sa ramana la stat. Cand afacerile vor fi cu totul despartite de stat vom avea o sansa mai mare sa eradicam coruptia.
BBC: Disputa cu presedintele nu distrage atentia de la aplicarea reformelor cerute de Uniunea Europeana?
Calin Popescu-Tariceanu: Fara indoiala.

Disputa ia foarte mult timp, iar presedintele va fi din ce in ce mai izolat, lucru de care isi da seama. A atacat Guvernul, Parlamentul, toate institutiile, incercand sa imparta scena politica in ingeri si demoni. In jurul Palatului Cotroceni exista insa companii din sectorul public acuzate de coruptie. E pacat ca Romania n-a putut alege un alt fel de presedinte, cu o cultura politica solida...

BBC: Dar cu sprijin masiv din partea alegatorilor.

Calin Popescu-Tariceanu: Toti presedintii populisti din Europa au acelasi sprijin din partea alegatorilor.

BBC: Cum se va incheia totul? Va trebui ca unul dintre dumneavoastra sa plece?

Calin Popescu-Tariceanu: N-as pune problema astfel. Inainte de toate, presedintele trebuie sa accepte ca functioneaza in limitele Constitutiei. Altfel, fireste, se va gasi in situatia de a suporta consecintele. Va spuneam ca e in desfasurare procedura de suspendare, iar intr-o tara europeana e inacceptabil ca presedintele sa nu-si indeplineasca datoriile si responsabilitatile.

BBC: Regretati ceva din atitudinea dumneavoastra?

Calin Popescu-Tariceanu: De doi ani, de cand am fost numit premier, am considerat ca e mai util pentru Romania sa evit un conflict direct intre Guvern si Presedintie. Poate ca am acceptat atitudinea presedintelui pentru prea multa vreme. A fost bine pentru tara, n-a fost bine pentru mine si pentru partidul meu. Regret asta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.