In Irak traiesc zeci de romani, cu pregatire calificata, care lucreaza pentru mari firme americane. Departe de a li se potrivi eticheta de "capsunari", acesti oameni au plecat intr-o zona de conflict unde nenorocirile se tin lant, dorindu-si o viata mai buna la intoarcerea in tara, dar si o munca in care isi mentin calificarile. Povestile lor sunt povesti de succes.

Adrian Cret este medic primar chirurg, manager de clinica pentru GlobalMedUSA, in Irak. Ne-a declarat ca a ales sa munceasca in aceasta zona de conflict deoarece era ferm convins ca "in ciuda euforiei din tara, in ciuda parerii noastre, a romanilor, despre noi insine, Europa de Vest nu ne vrea. Sau, daca ne vrea, ne vrea doar ca si capsunari si constructori, nu ca oameni cu pregatire universitara. Asa ca, in ciuda CV-ului meu impresionant, nu am primit nici o oferta din partea Europei asa-zis civilizata".

A plecat in Irak dupa ce in Austria a urmat un program de training in chirurgia de urgenta la Spitalul Universitar din Schwartzach. In prezent este medic primar chirurg si are 38 de ani, iar firma GlobalMedUSA i-a incredintat postul de Clinical Manager pentru filiala sa de la Bagdad. Contractul sau a inceput la 14 octombrie 2006, data la care a ajuns in Irak, si dupa o scurta vacanta in Romania, in aprilie, Adrian Cret se va reintoarce in Golf pentru inca sase luni. Durata contractului pe care l-a negociat cu firma americana GlobalMedUSA este de un an, cu posibilitate de prelungire.

MOTIVELE PLECARII.

"De ce am venit in Irak? Pentru ca mi s-a oferit sansa sa lucrez pentru o firma americana, utilizand protocoalele lor, medicamentele lor, facilitatile lor, fara sa trebuiasca sa merg in SUA pentru asta si implicit sa ma umilesc pe la usa Ambasadei Statelor Unite pentru viza." Adrian Cret recunoaste ca decizia sa a avut si o motivatie de ordin financiar.

"Bineinteles, am plecat si pentru bani. Cine nu recunoaste asta, dintre toti romanii care sunt in Irak, inseamna ca este regele ipocritilor. Am plecat pentru a avea banii necesari sa-mi platesc datoriile fostei mele firme private. Pentru a putea avea un trai decent in tara cand ma intorc, fara a sta la mila pacientilor pe care ii operez si fara a-mi face iluzii ca se va schimba ceva in sistemul national de sanatate in Romania." Cu parere de rau, chirurgul roman ne-a declarat ca doctorii vor fi pusi mereu in aceeasi oala cu vamesii, politistii si judecatorii.

O NOUA SANSA.

Doctorul roman recunoaste ca a venit in Irak "si pentru adrenalina, pentru provocarea de a lucra in zona de razboi, pentru a vedea daca rezist in conditii de stres si mai pot fi inca doctor sau mai bine zis ca-mi pot controla emotiile, teama in asa fel incat actul profesional sa nu fie alterat". Adrian Cret a adaugat: "Sa stiti, unii dintre noi au cedat dupa primul bombardament asupra locatiei lor si au demisionat. Nu-i condamn. Una e sa vezi rachetele si exploziile la televizor, si cu totul altceva e sa simti cum clinica unde lucrezi se zguduie si se sparg geamurile de la explozii".

Pentru Cret Irakul reprezinta si "o ispasire", o sansa de a lua totul de la capat si de a-si recastiga respectul de sine. Iar familia, inclusiv fiul sau, Darius, in varsta de 8 ani, a acceptat decizia sa si l-a sprijinit. "Fiul meu, de fiecare data cand vorbim, adica aproape zilnic, imi spune: «Lasa, tati, ca nu mai e asa mult pana vii in concediu». De fapt, se pare ca el ma sustine pe mine, nu eu pe el." Regretul doctorului Cret este ca "tara noastra nu a putut sa ne ofere noua, celor care suntem aici, salariul decent care sa nu ne mai faca sa stam la mila pacientilor. Pacat ca am ajuns sa fim respectati aici de toata lumea, iar in tara se da cu pietre in noi, doctorii".

ZIUA DE MUNCA.

Firma pentru care lucreaza doctorul Cret este o companie care asigura serviciile medicale de urgenta pentru clientii sai, angajati ai unor companii si firme din Irak. "Munca noastra consta in asigurarea serviciilor medicale de urgenta pentru clientii nostri, mai precis consultatii, diagnostic, tratament, pentru toata patologia prezenta la pacienti, inclusiv mica chirurgie.

De asemenea, pentru clientii nostri efectuam si vizita medicala periodica a angajatilor, aceasta insemnand vaccinarile, examenul fizic, radiografia pulmonara si prelevarile de probe biologice pentru laborator", ne-a declarat Adrian Cret. Insa o zi de munca tipica pentru un doctor in Irak presupune si zboruri cu elicopterul, purtarea cate opt ore pe zi a vestei antiglont, uneori chiar si dormitul in ea, iar echipamentul de deplasare, pe langa vesta, este compus din casca protectoare, camasa cu maneca lunga, intr-o tara in care temperaturile de 40 de grade sunt absolut normale, manusi si ochelari de soare.

Doctorul Cret ne-a povestit despre o situatie in care a trebuit sa opereze un pacient in regim de urgenta, pe viu, fara aparatura medicala de monitorizare: "L-am operat cu anestezie locala, la lumina zilei, pe un pat de consultatie, fara anestezist, fara instrumente speciale, doar cu dotarea dintr-un cabinet de medicina de familie de la noi. O doctorita americana care m-a asistat a facut poze, pentru ca a spus ca fara poze n-o s-o creada nimeni ca s-a operat in asa conditii".

Tehnologia are si reversul sau, ne spune Adrian Cret: "Am vazut ca aici, daca merge cineva si trage stecarul din priza la spital, 75% din doctorii americani vor pleca acasa pana se restabileste curentul. Dar nu e vina lor ca sunt atat de dependenti de tehnologia medicala. Asa s-au format si asa e sistemul lor. Vedeti, uneori sunt si avantaje sa cresti intr-o tara saraca, pentru ca nevoia te invata". Doctorul Cret lucreaza la una din clinicile din International Zone din Bagdad si la Combat Support Hospital 28 Airborne Regiment, un spital militar. Oboseala, regimul extrem de drastic - in incintele patrulate de fortele americane sunt cu desavarsire interzise fumatul, consumul alcoolului sau contactele sexuale, in afara cuplurilor legitime - fac si mai greu traiul celor din companiile care au sedii in Irak.

"Dificil este sa mergi noaptea singur, cu jeep-ul prin Zona Verde, spre Spitalul Mi-litar sau de la spital de la tine spre clinica, cand stii ca oricand se poate intampla ceva, de la rapire la impuscaturi", a mai adaugat Cret. Mai sunt si momente in care romanii din Irak au clipe de ragaz. "Dar aceste momente sunt nepretuite nu pentru ca sunt rare, ci pentru ca in ele suntem noi, oamenii obisnuiti, in mijlocul unui razboi care nu e al nostru, dar in care ne-am implicat singuri si nesiliti de nimeni. Si dam tot ce e mai bun din noi nu pentru oamenii din alte tari, nu pentru conationalii nostri, pentru ca suntem aici, iar calitatea de doctori nu se ia cand schimbi latitudinea si longitudinea."

ROMANII.

Intrebat daca a intalnit romani in Irak, chirurgul roman ne-a raspuns: "In cadrul companiei Dyncorp, probabil cea mai importanta companie privata de securitate, contractor direct al armatei americane, Movement Coordinator pe Irak este un roman, fost ofiter al Armatei Romane, cu misiune indeplinita in Afganistan, el fiind cel care stabileste traseele tuturor convoaielor si escortelor din Irak pentru aceasta companie. IT-ul acestei companii in Irak este sustinut de un roman, absolvent de facultate de calculatoare in Romania".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.