Din cauza incalzirii globale, 2007 va fi unul dintre cei mai secetosi ani din istoria Romåniei, avertizeaza expertii in hidrologie

Pe fondul lipsei de precipitatii, dupa seceta ar putea aparea ploi violente, de scurta durata si pe arii restrånse

Pårjolul provocat de seceta va ridica deficitul comercial la o "maxima" de 2,5 miliarde de euro in acest an, deoarece Romånia va fi nevoita sa importe masiv alimente

Din cauza culturilor care sunt deja periclitate de seceta, va trebui sa ne asteptam la scumpirea in lant a påinii si alimentelor

Sistemele de irigatii sunt distruse aproape in totalitate

Din 9 milioane de hectare arabile, doar 200.000 de hectare beneficiaza de sisteme de irigatie functionale

Hidrologii considera ca autoritatile, politicienii si Guvernul profita de seceta, inundatii si alunecari de teren pentru a-si face campanie electorala si nu iau nici o masura concreta pentru prevenirea calamitatilor.

Din cauza incalzirii globale, 2007 va fi unul dintre cei mai secetosi ani din istoria Romåniei, avertizeaza expertii in hidrologie, meteorologie si agricultura. Pårjolul provocat de seceta va ridica deficitul comercial la o "maxima" de 2,5 miliarde de euro in acest an, deoarece Romånia va fi nevoita sa importe masiv alimente. Totodata, din cauza culturilor care sunt deja pereclitate de seceta, va trebui sa ne asteptam la scumpirea in lant a produselor agro-alimentare.

"Anul acesta ne asteapta o seceta extrem de mare. Vom avea probleme foarte mari din cauza lipsei de apa", a declarat, ieri, vicepresedintele Federatiei "Aquarom", Emilian Albu. "De la inceputul anului, din cauza lipsei de precipitatii, nivelul apelor din Romania a ajuns mult sub limita medie anuala. In acelasi timp, panza freatica si debitele raurilor sunt extrem de mici", a adaugat Albu. "Zona cea mai afectata din Romania este Baraganul, care sufera de o seceta cumplita", a completat acesta. "In aceeasi situatie grava se afla si zona Brailei, unde nu a mai plouat de 2-3 ani. Acolo nu cred ca se mai face absolut nimic anul acesta", ne-a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae.

Seceta va acutiza fenomenele meteo

Seceta din acest an, cauzata de incalzirea globala, este prevazuta si de meteorologi. "Anul 2007 va fi un an greu din punct de vedere meteorologic, marcat in principiu de seceta, dar care ar putea fi presarat de fenomene cu intensitate amplificata, chiar extreme", a declarat, recent, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Acesta a mai spus insa ca, pe fondul lipsei de precipitatii, fenomenele meteo s-ar putea acutiza si ar putea sa creasca in intensitate. "Daca avem o perioada secetoasa, atunci ploaia care urmeaza ar putea fi mai violenta, ar putea sa cada o cantitate mare intr-un timp scurt si pe o arie restransa. La fel, dupa un calm atmosferic, vantul ar putea sa bata cu viteze mai mari", a explicat Ion Sandu.

Multi fermieri vor intra in faliment

De aceasi parere sunt si agricultorii, care au catalogat, deja, anul 2007 drept unul fatal pentru agricultura. "Efectele vor fi dezastruoase. Vom pati ca si in cazul secetei din anul 2000, cand peste 30% din fermierii romani au dat faliment si nu si-au revenit nici pana acum", ne-a declarat presedintele Agrostar. Totodata, culturile agricole din acest an sunt, deja compromise, a adaugat Niculae.

Efectele secetei vor fi resimtite direct in buzunarele romanilor, deoarece, din lipsa cerealelor, producatorii vor scumpi produsele agro-alimentare. In primul rand, scumpirea se va simti la paine. "Primele scumpiri, la paine, le vom simti in lunile mai si iunie. Apogeul scumpirilor va fi, insa, in luna septembrie, cand se va cunoaste exact productia de grau recoltata in anul 2007", a precizat presedintele Agrostar. "In Romania, pretul unei paini de 300 grame este de 5-6 bani, in timp ce in Uniunea Europeana, aceeasi paine costa in jur de 1,5 lei. Cum noi ne-am integrat in UE, vremea din Romania le-a picat ca o manusa importatorilor", ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Urmeaza importuri-record de alimente
Romania a avut in ultimii 17 ani o politica agricola dezastruoasa, care a "astamparat" nevoile micilor producatori interni, dar care a distrus, in acelasi timp, marea productie care trebuia sa aprovizioneze atat populatia, cat si industria alimentara, considera secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. "Din cauza strategiilor agricole foarte proaste, deficitul comercial cu produse agro-alimentare creste anual cu peste 500 milioane de euro. Acum, din cauza secetei, deficitul va creste cu minimum un miliard fata de anul trecut si va depasi 2,5 miliarde de euro", ne-a declarat Mihai Ionescu. El a adaugat ca tara noastra va fi nevoita sa importe, in acest an, in special produse agricole si cereale. "Din pacate, asta este realitatea: Romania va ramane o tara importatoare pana nu-si va reface marile culturi agricole si nu va adopta strategii serioase", a afirmat Mihai Ionescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.