Ministrul Administratiei si Internelor a generat o criza institutionala de nivel european dupa ce a dat ordin sa fie verificata o institutie aflata sub controlul unei Comisii Europene, respectiv Directia Generala Anticoruptie (DGA)

Un control despre care Comitetul Strategic, care monitorizeaza activitatea DGA, nu a fost informat.

Din acest Comitet fac parte reprezentanti ai Comisiei de Justitie si Afaceri Interne a UE, condusa de comisarul Franco Frattini, ai ONG-urilor, cum este Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), si ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Practic, prin acest ordin, Vasile Blaga a sfidat Comisia Europeana riscand activarea clauzei de salvgardarea pentru Romania cu ocazia evaluarii, la sfarsitul acestei luni, a progreselor din domeniul Justitiei si Afaceri Interne. Astazi, la sediul MAI, a fost convocata o sedinta de urgenta a Comitetului Strategic in care sa analizeze legalitatea dispozitiei ministrului PD Vasile Blaga.

Ordinul lui Blaga a generat critici printre membrii Comisiei Europene. Perceptia negativa asupra schimbarilor de la DGA, institutie creata din bani europeni tocmai in scopul de a combate coruptia din sistemul administrativ din Romania, a determinat si o serie reactii ale euro-parlamentarilor. Conform unor surse, Comisia Europeana va lua in considerare evolutia schimbarilor de la DGA si va evalua progresele din ultimele luni ale luptei anticoruptie. Toate aceste elemente se vor regasi in Raportul Comisiei conduse de Fratini.

Si europarlamentarii romani au reactionat fata de gestul ministrului Blaga. Asa cum a declarat pentru ZIUA Adina Valean, membru al Comisiei conduse de Frattini, se "poate darama toata credibilitatea in materie de anticoruptie" creata in timpul campaniei de integrare a Romaniei in UE. Totodata, oficialii de la Bucuresti risca, prin acceptarea demersurilor lui Blaga, sa activeze clauza de salvgardare. Comisarul european Leonard Orban a declarat ca "din cauza presiunilor exercitate asupra institutiilor anticoruptie (cum este DGA) de catre grupuri interesate in stoparea marilor cazuri de coruptie odata cu aderarea la UE precum si intentia acestora de a-i inlatura pe cei care instrumenteaza astfel de dosare, atragem atentia asupra posibilitatii ca Uniunea Europeana sa activeze clauza de salvgardare pentru capitolul de Justitie si Afaceri Interne".

Avertismentele lui Basescu

Presedintele Traian Basescu sustinea, nu cu mult timp in urma, ca adoptarea Legii de infiintare a ANI a fost convenita cu Comisia Europeana, fiind una dintre conditii pentru ca "acel stegulet rosu sa fie transformat in galben". El adauga ca actul normativ nu trebuie neaparat aprobat asa cum l-a propus ministrul Justitiei. "Parlamentului nu poti sa ii impui o anumita forma, pentru ca este suveran pe deciziile pe care le ia. Important este ca legea sa fie adoptata, poate cu ajustari", spunea seful statului. De asemenea, Basescu a relatat ca, in cadrul intalnirilor pe care le-a avut la Bruxelles cu inaltii oficiali europeni, s-a ridicat problema ANI. Presedintele a avertizat si ca Romania poate "foarte bine" sa primeasca aplicarea clauzei de salvgardare, fapt care ar produce "extrem de multe complicatii", pentru romani in primul rand. Iata ca pana in prezent legea ANI nu a fost adoptata.

Blaga da cu bata-n balta

Intr-un memoriu emis de Asociatia pentru Implementarea Democratiei, organizatie ce monitorizeaza activitatea DGA, si care a ajuns in posesia comisarului Franco Frattini, se precizeaza ca "evenimentele care au condus la demisia liderului DGA si potentialele presiuni exercitate la DGA (...) constituie semnale negative si un mare pas inapoi in ceea ce priveste suportul politic existent in Romania pentru continuarea reformelor anticoruptie". In acelasi memoriu se arata ca membrii comisiei de ancheta desemnata de ministrul Blaga sa controleze activitatea DGA il au ca sef, pe linie de Minister, pe chestorul Constantin Manoloiu, cel care este, culmea, cercetat pentru fapte de coruptie. Acesta a fost, de altfel, si unul dintre motivele pentru care Marian Santion si-a dat demisia.

Mai mult, chestorul Vasile Nita, presedintele Comisiei de Ancheta este acuzat de abuz in cazul verificarilor demarate la DGA. El nu a respectat termenul legal de cinci zile inainte de a decide efectuarea controlului. Dedesubturile acestui scandal cu implicatii la nivel european sunt, in viziunea unor europarlamentari romani, "o modalitate a vechilor cadre din sistem" de a stopa reforma anticoruptie. AID sustine ca exista un conflict de interese intre unii dintre membrii Comisiei de Ancheta interdepartamentale, autorizata de ministrul Vasile Blaga sa controleze activitatea DGA, in conditiile in care mass-media a semnalat faptul ca o parte dintre aceste persoane sunt anchetate in prezent de DGA pentru cazuri de coruptie. (Petrisor CANA)

Audieri la MAI

Fostul sef al DGA, Marian Santion, si seful Comisiei de Control, Vasile Nita, vor fi audiati in cursul zilei de astazi de Comitetul Strategic al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne.

La audieri sunt invitati sa participe si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai ambasadelor de la Bucuresti care au activitati in derulare cu DGA. Audierile survin cererii AID de convocare a Comitetului Strategic pentru Monitorizarea DGA, masura fiind destinata rezolvarii crizei pe care o traverseaza DGA. Totodata, AID cere demisia celui care a constituit comisia de ancheta care efectueaza controlul asupra DGA. "Ca urmare, datorita aparentului conflict de interese al acestora, AID ii cere demisia celui care a format aceasta comisie si care a transmis lista de investigatori la DGA: Chestorul Constantin Manoloiu - Seful Corpului de Control al Ministrului de Interne, pentru asumarea raspunderii cu privire la situatia subordonatilor acestuia". De asemenea, AID apreciaza ca "fireasca si normala" suspedarea din functie a lui Manaloiu pana la finalizarea anchetei de catre DGA, invocand informatii referitoare la o posibila mita primita de chestor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.