Dupa ce Romania a alocat fonduri si a gasit spatii pentru cele doua consulate din Basarabia, autoritatile de la Chisinau s-au razgindit: nu ne mai permit infiintarea acestora

"La aceasta ora nu mai consideram de actualitate deschiderea consulatelor la Balti si la Cahul", a declarat ieri ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan. Traian Basescu s-a multumit sa "ia nota" de declaratiile de la Chisinau si a adaugat ca "politica Romaniei fata de Moldova nu se schimba". Ministerul de Externe roman a preferat, de asemenea, sa declare ca "a luat nota" de anuntul ministrului Stratan. Surse guvernamentale sustin insa ca se pregateste "o reactie globala" fata de atacurile venite de la Chisinau.

"La aceasta ora nu mai consideram de actualitate deschiderea consulatelor la Balti si Cahul", a declarat ministrul de externe moldovean, Andrei Stratan. Presedintele Traian Basescu a declarat doar ca "ia nota" de declaratiile de la Chisinau si ca "politica Romaniei fata de Moldova nu se schimba". Ministerul roman de Externe s-a multumit, de asemenea, sa anunte ca "a luat nota" de anuntul ministrului Stratan, desi cu o zi inainte anunta ca se afla intr-o faza avansata in procesul de achizitionare a sediilor pentru consulate. Surse guvernamentale au declarat ca Executivul roman nu va raspunde la fiecare declaratie in parte pentru ca acest conflict sa nu escaladeze, ci va exista o reactie globala a Guvernului de la Bucuresti fata de atacurile venite de la Chisinau.

Intentii vechi

In luna februarie, MAE a identificat la Cahul si Balti doua cladiri adecvate activitatii consulare, care respecta normele Schengen, si a demarat procedurile pentru cumpararea acestora. Bugetul alocat era de zece milioane de lei (trei milioane de dolari). In fiecare dintre cele doua consulate, personalul va fi format dintr-un consul, un viceconsul si patru functionari consulari, a precizat purtatorul de cuvint al MAE.

Demersurile privind deschiderea celor doua noi consulate au inceput anul trecut. Dupa 1 ianuarie 2007 portile Consulatului din Chisinau au fost luate cu asalt de cetatenii moldoveni care doreau sa intre in Romania. Intre 6 ianuarie si 6 martie au fost acordate circa 13.000 de vize pentru moldoveni. In prezent, timpul de asteptare pentru a primi viza de Romania variaza intre 4 si 5 zile. MAE astepta, inca, in luna ianuarie, un raspuns lamuritor din partea autoritatilor moldovene, referitoare la consulate. Ministrul Ungureanu a avut o pozitie mai dura la adresa guvernului moldovean intr-un interviu acordat, in 15 ianuarie, postului Vocea Basarabiei, in care amintea, printre altele, ca lipsa de raspuns la solicitarea Bucurestiului este "destul de ciudata".

Basescu intervine

Presedintele Traian Basescu si omologul sau Vladimir Voronin au anuntat, in cursul vizitei presedintelui roman la Chisinau, la 16 ianuarie, la finalul unei intilniri tête-à-tête, ca in maximum doua saptamini Romania va infiinta doua consulate temporare pentru cetatenii din Republica Moldova.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.