Mihai Berinde a fost fortat sa plece din fruntea Consiliului Concurentei. In locul sau, Basescu va putea instala un om prin care sa-si controleze principalii adversari, marii magnati

Mihai Berinde a demisionat de curand din functia de presedinte al Consiliului Concurentei (CC). Decizia este una cat se poate de surprinzatoare, daca ne gandim la faptul ca Berinde se afla in fruntea institutiei de aproximativ trei ani, iar mandatul sau urma sa se incheie peste alti doi. Motivele pentru care Berinde a ales sa paraseasca acest post sunt pana in prezent necunoscute. Se stie doar ca acestuia i s-a reprosat faptul ca nu a facut nimic dupa privatizarea Petrom pentru a preveni anumite clauze defavorabile ale contractului. De altfel, acest aspect poate constitui cheia demisiei lui Berinde. El a fost numit la Consiliul Concurentei in preajma negocierii contractului OMV-Petrom, pe vremea PSD si s-a speculat atunci ca numirea s-a datorat tocmai faptului ca acest contract sa nu fie blocat de CC.

Berinde a fost ajutat sa plece

Conform unor surse ale ziarului nostru, Mihai Berinde a ales sa plece din fruntea Consiliului Concurentei fiind "ajutat". Mai exact, in urma unor presiuni facute asupra sa de la cel mai inalt nivel. Asa cum spuneam, unul dintre reprosurile care au vizat activitatea proaspatului demisionar a fost "cazul OMV-Petrom". Un caz care se afla in lucru la Parchetul General si care face parte din celebrul "dosar al spionilor". Cauza se afla pe masa lui Ciprian Nastasiu, procurorul teleghidat, cel care s-a facut remarcat prin lasarea in libertate si astfel a facilitat fuga din tara a lui Omar Hayssam. Un anchetator aflat, asa cum se stie, la dispozitia presedintelui Traian Basescu. Potrivit acelorasi surse ale ZIUA, tocmai acest "dosar al spionilor" a fost cel care a stat la baza deciziei lui Berinde de a demisiona. Cu alte cuvinte, pentru a nu fi chemat la Parchet si chiar pus sub acuzare, fostului presedinte al Consiliului Concurentei i s-a cerut sa paraseasca aceasta functie.

Propus de Guvern, validat de presedinte

In momentul de fata, una dintre cele mai importante institutii nu este condusa de nimeni. Un nou presedinte al Consiliului va fi numit cat de curand. El va fi propus de catre Guvern, urmand sa fie apoi validat de catre presedinte. Astfel, in momentul de fata, seful statului isi poate extinde influenta, asa cum a facut in ceea ce priveste Parchetele, si asupra Consiliului Concurentei. O institutie "cheie" pentru mediul de afaceri din Romania. Traian Basescu se afla in situatia de a-si numi un om propriu in fruntea Consiliului. Si astfel, lesne de inteles, va putea controla cele mai importante afaceri.

Cu alte cuvinte, extinzandu-si influenta asupra Consiliului Concurentei, presedintele va putea "lovi" in orice om de afaceri sau politician implicat in acest mediu care ii este dusman. Un lucru care nu putea fi facut pana in momentul de fata. Asta intrucat Mihai Berinde ramasese unul dintre oamenii PSD. Dar mai important, acesta avea o relatie buna si cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Cel mai mare inamic al presedintelui Basescu. Astfel, este clar ca Mihai Berinde devenise un personaj incomod pentru seful statului. Prin demisia lui Berinde, Basescu loveste in interesele de afaceri ale adversarilor sai politici. Este stiut ca orice contract dintre doua societati economice importante, cu miza pentru economia nationala trebuie avizat de Consiliul Concurentei. Numindu-si un pion la CC, presedintele va putea actiona direct in economia nationala temporizand contractele adversarilor politici.

Ancheta pe piata carburantilor

Una dintre cele mai importante anchete desfasurate de Consiliul Concurentei viza piata carburantilor. La scurt timp dupa aparitia in presa a contractului privind privatizarea Petrom si a anchetei penale declansate de Parchetul General, Mihai Berinde a fost acuzat ca nu a intervenit pentru a opri monopolul OMV si pentru a stopa cresterea nejustificata a pretului la gaze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.