In Romania, structurile cu atributii de control in domeniu se calca pe picioare

Infiintata prin Legea nr.161/2005, Directia Generala Anticoruptie se dovedeste a fi doar o institutie de imagine, creata pentru a demonstra Uniunii Europene preocuparea autoritatilor romane de a lupta cu coruptia.

Numai in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor mai exista doua structuri care au acelasi obiect de activitate: Corpul de Control al Ministrului si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna. In plus, Directia Nationala Anticoruptie este un Parchet specializat, sprijinit in activitatea de urmarire penala atat de ofiteri si agenti de politie judiciara, cat si de specialisti cu inalta calificare in diferite domenii.

Dispute intre DNA si DGA

Practic, domeniul acoperit de DGA in momentul de fata era asigurat din punct de vedere al legislatiei cu mult inaintea infiintarii acestei directii. Efectul dublarii sau chiar triplarii actiunilor mai multor institutii care se ocupa de acelasi lucru a culminat cu disputele pe fata dintre Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie.

Iata ce ii scria procurorul Daniel Morar, seful DNA, lui Marian Santion intr-o scrisoare oficiala din noiembrie 2006: "Sunt nevoit sa imi exprim din nou profunda nemultumire fata de felul in care DGA, sub conducerea dumneavoastra, isi promoveaza politica de comunicare. Consider ca, de aceasta data, situatia este chiar mai grava decat in cazurile anterioare, de vreme ce institutia pe care o conduceti a inteles sa transmita catre mass-media date nereale (…) Singura contributie a DGA a fost aceea ca denuntul a fost inregistrat la Directia Generala Anticoruptie, care, mai apoi, a orientat denuntul, asa cum impune legea, catre institutia noastra". Scrisoarea a fost transmisa dupa ce DGA a trimis un comunicat de presa in care si-a atribuit prinderea in flagrant a unui lucrator vamal. Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 120/2005, ofiterii de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie au competenta de a efectua acte de cercetare penala doar pentru faptele savarsite de personalul Ministerului Administratiei si Internelor.

DGA a consumat aproape 8 milioane de euro intr-un an

Noul sediu al DGA a costat 3 milioane de euro. In anul 2006 s-au efectuat plati in valoare totala de 16.635.165,85 lei, adica aproape 5,9 milioane euro, cea mai mare parte din suma fiind alocata personalului. 1.037.711,51 lei au fost cheltuiti pentru materiale si servicii. In cadrul DGA sunt angajate aproximativ 330 de persoane.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.