Multi dintre recrutii americani opteaza temporar pentru traiul in cazarma, fiindca doresc sa stranga bani pentru facultate

Italienii insarcinati cu instalarea fluxului tehnologic pentru umplerea sticlelor sunt disperati ca, de cateva zile, pierderea de sticle de plastic de pe banda transportoare este mare. Suntem sositi in baza militara americana Al Taqaddum din Irak de mai putin de o luna si deja se fac finisajele pentru inaugurarea primei sarje de sticle umplute cu apa plata.

"Mancatorii de conducte", cum sunt numiti uneori specialistii italieni, au refacut reglajele si i-au cerut colegului Lucian Floroiu sa scrie in limba romana un afis de interdictie pe care sa il lipeasca pe cutia agregatului. Romanul, un fost campion de lupte greco-romane originar din Campina, a luat un marker si a scris mare: "Nu atingeti aparatul". Chestia asta e chiar mai tare decat afisul de la spalatorul muncitorilor, unde un sugubat a mazgalit un indemn: "Trageti apa chiar daca sunteti romani". Este vorba despre acelasi spalator pe treptele caruia sunt lasate deseori marmitele de mancare ale muncitorilor filipinezi sau pakistanezi, pline cu resturi de orez. Uneori, trece pe acolo si "asistenta medicala" Barariu din Braila, se uita putin si isi continua drumul: Irakul este ca un front, unde mananci cum poti.

"’r-ati ai dracu’ de fricosi!"

Chiar in coasta fabricii de apa plata a bazei militare americane Al Taqaddum din Irak, ocupand tot orizontul dinspre est, se afla lacul. Este urias, suveran, linistit, de un cenusiu dur, accentuat la asfintit. Pe uscat, foisoarele de paza ale soldatilor americani si valurile de sarma ghimpata inchipuie un patrulater urias de securitate, care urmareste fidel linia tarmului. Muncitorii romani sunt convinsi ca langa luciul de apa se afla plantate si campuri de mine, pentru ca nu i-au vazut niciodata pe americani patruland pe plaja. Asa incat, de doua luni de cand sunt sositi pe teritoriul irakian, niciunul dintre ei nu a indraznit sa se aventureze pana la tarm.

Nu departe de baracile romanilor, in zona garajelor contractorului Toifor (care foloseste exclusiv soferi maghiari, dar si vreo cinci romani) se afla infipte, sub un palmier singuratic, trei cruci uriase. Acolo au murit infanteristi marini in timpul operatiunilor de debarcare, dar nimeni nu stie in ce conditii. Nu ar fi de mirare sa fi calcat pe o mina - la Al Taqaddum gasim frecvent printre maracini, munitie de razboi sau de manevra, cazuta probabil din multele elicoptere care se indreapta zilnic catre Bagdad sau din blindatele Humvee.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.