Traim in tara paradoxului. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a lansat ieri dezbaterea publica pe marginea noului Cod Penal, in conditiile in care senatorii au votat intrarea in vigoare a proiectului initiat de fostul ministru PSD al justitiei, Rodica Stanoiu.

In principiu, noul cod pare mult mai bland. El prevede micsorarea pedepselor pentru infractiuni si cresterea numarului infractiunilor sanctionate cu amenda. Codul Macovei, spre deosebire de Codul Stanoiu este inspirat din legislatia penala a mai multor state europene, nu numai exclusiv din dreptul francez.

In ultima zi a lunii februarie, opozitia si-a impus vointa in Comisia juridica a Senatului, unde a aprobat intrarea in vigoare a Codului Penal Stanoiu, care are toate sansele sa fie adoptat curand si in plen si apoi trimis la promulgare, Senatul fiind camera decizionala. Si sa vezi atunci, ce de coduri..

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a lansat ieri dezbaterea publica pe marginea noului Cod Penal, in conditiile in care senatorii au votat intrarea in vigoare a proiectului initiat de fostul ministru PSD al Justitiei, Rodica Stanoiu. Ea a mentionat ca modificarile operate apartin unor experti care au ajutat Ministerul Justitiei sa elaboreze un Cod Penal european. Noul Cod Penal lansat prevede o reducere a majoritati pedepselor si nu incrimieneaza insulta si calomnia, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale.

Spre exemplu, furtul, care acum se pedepseste de la 3 la 15 ani, in noul cod penal va fi sanctionat doar cu pedepse cuprinse intre 3 si 5 ani de inchisoare.

Ministrul Justitiei Monica Macovei a precizat in conferinta de presa sustinuta la sediul Ministerului Justitiei ca, in practica, pedepsele aplicate in ultimii ani de catre judecatori nu au depasit 5 ani de inchisoare pentru infractiunea respectiva. Prin acesta reducere se va obtine, dupa cum a mai adaugat ministrul, si o practica unitara a instantelor de judecata. Conform noului cod penal, furtul simplu va fi sactionat cu o pedeapsa cuprinsa intre 6 luni si 3 ani sau amenda, iar in cazul existentei unor cauze agravante, pedeapsa va fi cuprinsa intre 1 an si 5 ani de puscarie, cu un maxim de 7 ani in cazul recidivei.

Codul Penal propus de ministrul Justitiei a fost redactat de specialisti straini si de catre profesori universitari romani si este inspirat din legislatia penala a mai multor state europene, cum ar fi Franta, Italia, Portugalia, Spania, Elvetia sau Germania. Dupa cum a precizat Monica Macovei, codul propus de predecesoarea sa PSD, Rodica Stanoiu, era inspirat exclusiv din dreptul francez. Lucrul la noul proiect de Cod Penal a inceput in primavara anului 2006 si, in procesul de elaborare, ministerul s-a consultat cu judecatorii si procurorii, dar nu a existat si o consultare a CSM, a mai specificat ministrul de Justitie. Reamintim ca aceasta dezbatere a Codului Penal propus de Monica Macovei vine in contextul iminentei intrari in vigoare a Codului Penal lasat mostenire de Rodica Stanoiu. "Codul Stanoiu" va intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Cod european

Monica Macovei a precizat ca sistemul pedepselor este gandit ‘intr-un mod flexibil si modern’, fiind ‘preluat din sistemele existente in statele membre UE’. Ea a adaugat ca exista mai multe forme de executare a pedepselor, realizandu-se atat constrangerea infractorilor, cat si reintegrarea sociala a acestora.

Pe de alta parte, va creste numarul infractiunilor pentru care se pot aplica amenzi, de la cele 60, prevazute in prezent, la 145. Valoarea unei zile amenda va fi cuprinsa intre 10 si 500 de lei. Un element de noutate va fi posibilitatea executarii pedepsei cu amenda prin prestarea unei munci in folosul comunitatii. Totodata, proiectul prevede ca nu va mai fi obligatorie interzicerea, pe durata pedepsei cu inchisoarea, a anumitor drepturi, precum cele parintesti sau cel de a vota. Judecatorul va decide in fiecare caz daca acestea pot fi sau nu mentinute.

Insulta si calomnia, neincriminate

Insulta si calomnia nu sunt incriminate nici in noul Cod penal, a declarat ministrul Justitiei, Monica Macovei, in pofida faptului ca, prin sentinta din 18 ianuarie 2007, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala dezincriminarea acestora. "Nu am introdus ca infractiuni in acest proiect (Codul Penal - n.r.) insulta si calomnia, a declarat Monica Macovei, care a anuntat, pe de alta parte, ca la capitolul infractiuni vor figura deturnarea licitatiilor publice si obstructionarea justitiei. Macovei a mai enumerat alte cateva dintre infractiunile noi, printre care camata, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, inselaciunea privind asigurarile, deturnarea licitatiilor publice, exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile, obstructionarea justitiei, influentarea declaratiilor, sfidarea instantei de judecata, exploatarea cersetoriei.

Amintim ca, in 18 ianuarie 2007, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata intr-un proces si a constatat ca dispozitiile cuprinse la art. I pct. 56 din Legea 278/2006, de modificare a Codului Penal, partea referitoare la abrogarea articolelor 205, 206 si 207 sunt neconstitutionale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.