Cu prilejul Zilei Internationale a Femeilor si a aniversarii a 110 ani de la nasterea Campioanei Mondiale de parasutism Smaranda Braescu, aerodromul Clinceni va gazdui duminica, incepand cu orele 11,00 un eveniment aviatic cu totul deosebit

Este o traditie ca in fiecare an, Ziua Femeii sa fie sarbatorita de Aeroclubul Romaniei asa cum se cuvine, mai ales ca anul acesta, istoria aviatiei romanesti sta sub semnul personalitatii Smarandei Braescu - primul pilot si parasutist femeie din Romania supranumita si "Regina Inaltimilor". La varsta de 15 ani a vazut la Barlad primul avion la mansa caruia se afla viitorul general Gheorghe Negrescu. In 1918, ca invatatoare suplinitoare are prilejul sa primeasca "botezul" intr-un zbor de agrement cu un avion "Farman" pilotat de sublocotenentul Naidinescu.

Acest zbor i s-a datorat unui elev de-al sau, ruda a comandantului escadrilei de la Tecuci. In 1928, ca studenta la Belle Arte, Smaranda Braescu avea sa asiste la un miting aviatic, unde l-a cunoscut pe inginerul parasutist si constructor Heinlecke. In acelasi an a plecat in Germania unde a executat primul ei salt cu parasuta de la 600 m inaltime, devenind astfel prima femeie parasutist din Romania, iar tara noastra cea de-a patra in lume. Recordul de atunci in Europa era detinut de o parasutista din Dresda (400 m), iar in America era de 5384 m. Smaranda se decide sa le depaseasca pe amandoua, ajutata de generalul Vasile Hentescu.

A inceput antrenamentele cu locotenentul Alex. Papana, iar pentru omologarea recordului s-a stabilit data de 2 octombrie 1931, cu lansarea de la 6.000 m inaltime. Dupa doborarea pe rand a recordurilor national, european si mondial, romanca pleaca in SUA, iar pe 19 mai 1932 doboara recordul mondial (cu 7.200 m) la baza militara de la Sacramento - San Francisco. "Viata mea nu inseamna nimic daca o tin pentru mine. Viata mea o daruiesc tarii, dar vreau sa o daruiesc frumoasa si incarcata de glorie" - a spus cea a carei amintire va fi evocata duminica de catre cei mai buni piloti si parasutisti romani.

Pe langa salturile cu parasuta, zborurile si demosnstratiile acrobatice cu planoare, avioane de tip Zlin 142, IAR-46, PZL si Extra 300, vor fi prezenti si piloti particulari cu avioane ultrausoare si cu YAK-52 - avion de inalta acrobatie. Va fi prezentat in premiera si un film, de fapt o selectie din airshow-urile organizate de-a lungul timpului de catre Aeroclubul Romaniei prezentata de Ana Maria Sireteanu, a carei bunica a fost sora mai mare a Smarandei Braescu. Colectia de fotografii din arhiva familiei, povestile si evenimentele extraordinare din viata Smarandei Braescu, informatii care nu au fost niciodata stiute de catre marele public, pot fi cunoscute duminica la Aeroclubul "Aurel Vlaicu" - Clinceni. Acolo sunt pregatite 17 aeronave care apartin Aeroclubului Romaniei si pilotilor particulari pentru cateva ore de show aerian de senzatie. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu va fi prezent la acest eveniment.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.