Intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului National, consultantul international Stamen Stanchev, eliberat recent din arest preventiv, dupa arestarea in dosarul "Spionaj si tradare", isi povesteste experienta din spatele gratiilor si incearca sa explice cum de a ajuns sa fie acuzat de spionaj economic.

Jurnalul National: Procurorii romani va acuza de spionaj. In acelasi timp, dumneavoastra sustineti ca sunteti total nevinovat. Cum ati ajuns aici?

Stamen Stanchev: In primul rand, ce este spionajul? Este o intrebare importanta pentru mine. In baza unei legi din 1968, sunt acuzat de spionaj. Aceasta norma exista de pe timpul lui Ceausescu, in care afacerile private erau interzise. Inainte de Revolutie, oricine incerca sa aiba o afacere privata ajungea la inchisoare. Cum poate cineva sa ma judece pentru spionaj, daca astazi putem sa avem afaceri private? Este o mare neintelegere ori o mare diferenta intre timpul la care acele actiuni au fost interzise si acum. Procurorii aplica legile romane. Ne pot acuza de spionaj, dar legea nu se mai potriveste realitatii.

Este asta suficient pentru a acuza pe cineva de spionaj?

Probabil ca este si altceva in spatele acestui dosar. Prefer sa vorbesc despre asta atunci cand vom sti exact acuzatiile, in fata instantei. In general, as spune ca poate fi vorba despre un joc politic sau ca poate veni de la competitie.

Am facut scoala militara

Ati deranjat pe cineva atat de tare?

Afacerile sunt afaceri. Daca ai fost mai destept decat altii sau daca ai ajuns mai repede undeva decat ei, deranjezi.

Sunteti acuzat si de detinerea unor documente secrete. Cum explicati asta?

Nici unul dintre lucratorii SRI sau dintre procurori nu a lucrat vreodata la o privatizare. Romania nu are nici legea lobby-ului, ceea ce este un mare minus. Asa ca, la inceputul anchetei, am incercat sa le explic anchetatorilor cum stau lucrurile si abia apoi, dupa ce vor intelege, sa decida. Mi-au spus insa ca nu-i intereseaza asa ceva. Cred ca si-au facut datoria, poate pentru ca au fost fortati. Nu stiu cine a facut-o, dar simti asta. Realitatea economica este insa alta: daca guvernul vinde ceva, trebuie sa spuna totul potentialilor investitori. Sunt acuzat ca aveam documente legate de o vanzare a unei companii pe care ei o numesc secreta.

Cum poti sa cataloghezi ca secreta o companie din care vrei sa vinzi 72%? Daca privatizezi ceva, exista o clauza potrivit careia vanzatorul va fi sanctionat daca ascunde informatii investitorilor. Ei trebuie sa spuna tot, iar eu sunt acuzat ca stiu. Nu exista logica. Unele documente gasite in casa mea sunt din anul 2002. Daca eram spion, credeti ca le mai pastram? Stiu ce inceamna document secret, am facut o scoala militara. Dar niciunul dintre actele de la mine de acasa nu era secret.

Serviciile secrete v-au urmarit fiecare pas pentru o lunga perioada de timp. V-au inregistrat convorbirile telefonice. Intr-o astfel de convorbire, ati spus cuiva ca stiati ca sunteti ascultat. De unde stiati?

Am aflat de la prieteni... din afara Romaniei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.