In opinia premierului, celelalte destinatii sunt mituri inventate in anii ’60, cand Europa avea nevoie de vacante ieftine

La un an de la lansarea raportului de tara realizat la comanda autoritatilor romane, de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), ieri s-a dat startul elaborarii celui de-al doilea Master-Plan postdecembrist al industriei ospitalitatii autohtone. Aceasta, cu toate ca, asa cum au recunoscut mai-marii guvernului, nu de planuri ducem lipsa, ci de implementarea lor pana la capat.

Cum era de asteptat insa, ministrul transporturilor, constructiilor si locuintelor (MTCT) in a carui "ograda" se afla si turismul se arata optimist ca de aceasta data lucrurile ar putea merge spre bine. La implementarea acestui plan, care ar putea dura 20 de ani, sunt chemati sa-si puna umarul atat autoritatile locale, patronatele din turism si chiar si simplii operatori ai acestei industrii. "Cooperarea intre acestia constituie cheia succesului acestui nou plan. Daca dupa luna iulie vom reusi sa punem in aplicare acest master plan, el va fi un succes. Daca nu, el va ramane un document, ca multe altele in ultimii 17 ani", a spus ministrul de resort Radu Berceanu la sedinta inaugurala a Comitetului de evaluare a Master Planului.

Sarcina destul de dificil de realizat in conditiile in care, asa cum a recunoscut si Radu Berceanu, interesele autoritatilor locale nu sunt aceleasi cu ale turistilor si ale patronilor de structuri turistice. "Sunt mult prea multe exemple de lipsa de coordonare, fara sa luam in considerare problemele de comunicare la nivel macroeconomic", a punctat, la randul sau, Richard Buchellor, coordonatorul expertilor internationali din turism. El spune ca Romania are potential turistic - capitol la care a amintit "muntele, marea, Delta, natura salbatica si cultura bogata". Pentru premierul Calin Popescu Tariceanu insa doua sunt atuurile tarii noastre in competitia internationala: Delta Dunarii si manastirile din nordul tarii. Restul atractiilor turistice ale Romaniei sunt "mituri", aparute in anii ‘60, spune seful cabinetului, atunci cand Europa Occidentala avea nevoie de o destinatie ieftina. Mai pe romaneste, Marea Neagra si Carpatii nostri nu pot rivaliza cu Mediterana sau Alpii, a opinat prim-ministrul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.