Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, va coordona un grup special de lucru cu scopul de a-i face pe romanii plecati la munca sa se reintoarca in tara

Decizia constituirii nucleului interministerial care sa gaseasca solutii de atragere inapoi in tara a romanilor plecati sa munceasca in strainatate a fost luata ieri de premierul Tariceanu. Sistemul de stimulare va include salariul, pachetul de beneficii, transport, prime de instalare si formare vocationala gratuita pentru muncitori.

In plus, Executivul promite sa acorde facilitati de obtinere a atestatelor profesionale pentru cei calificati. Din grup vor face parte reprezentantii ministerelor Muncii, Transporturilor, Educatiei, Finantelor, Afacerilor Externe, Administratiei si Internelor, precum si cei ai Agentiei de Strategii Guvernamentale si Institutului National de Statistica. Ei vor evalua situatia romanilor aflati la munca in strainatate, numarul acestora, structura pe meserii, localizarea locurilor de munca si salariul aproximativ.

Doua milioane de romani muncesc "afara"

Numarul romanilor plecati peste hotare in cautarea unui trai mai bun este estimat la doua milioane de persoane. Cifra nu este insa oficiala.

Ei muncesc mai ales in constructii si agricultura. In Italia, salariul minim al unui muncitor in constructii ajunge la 800 de euro, iar cel mediu la 1.300 de euro. Un muncitor calificat poate ajunge si la 1.800 de euro pe luna. Prin comparatie, in tara noastra, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 2006, un constructor avea un salariu mediu net de 244 de euro, iar estimarea pentru anul 2009 este de 500 de euro. Deficitul de forta de munca in domeniul constructiilor a fost estimat de unii angajatori la 500.000 de persoane, in timp ce altii au avansat cifra de 800.000 de muncitori. Numarul copiilor de capsunari ramasi in tara in grija autoritatilor sau a rudelor a fost estimat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului la 40.000.

Deficit in industrie, constructii si servicii

Cele mai deficitare domenii in ce priveste forta de munca sunt, din punctul de vedere al autoritatilor, industria, constructiile si serviciile. "Din pacate, nu putem da un procentaj exact al deficitului, din cauza ca nu toti angajatorii declara posturile vacante la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. De ce nu o fac? Simplu! Pentru ca nu sunt obligati prin lege... Dar vom reglementa si aceasta carenta legislativa", da asigurari presedintele ANOFM, Silviu Bian.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.