Judecatorii ieseni au decis sa admita cererea de eliberare conditionata a istoricului american Kurt Treptow, acesta parasind, ieri dupa amiaza, Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi.

"Biletul de iesire" al lui Treptow a fost o lucrare stiintifica intitutala "Viata lui Vlad Dracul. Reverberatii asupra familiei", o carte de 400 de pagini, scrisa in inchisoare, in limba engleza. Eliberarea reprezinta o premiera pentru sistemul judiciar romanesc: este primul detinut eliberat inainte de termen pe motiv ca a scris o lucrare stiintifica.
Istoricul american Kurt Treptow, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru coruptie sexuala si acte sexuale cu minori, a fost eliberat, in urma deciziei de ieri a magistratilor de la Tribunalul Iasi, care au admis recursul depus de avocatul apararii privind eliberarea conditionata a lui Treptow.

Eliberarea lui Treptow reprezinta o premiera pentru sistemul judiciar romanesc, intrucat este primul detinut care va fi eliberat deoarece a scris o carte stiintifica. Treptow a sustinut in fata judecatorilor ca in perioada septembrie 2003 - octombrie 2006 a redactat o lucrare stiintifica despre viata lui Vlad Dracul. Potrivit legislatiei, doua zile petrecute in celula scriind la carte echivaleaza cu taierea a trei zile din pedeapsa. Prima instanta, Judecatoria Iasi, a respins, la 8 ianuarie a.c., cererea de eliberare conditionata a istoricului, dar acesta a facut recurs.

Istoricul american Kurt Treptow a solicitat sa fie eliberat din inchisoare la mijlocul lunii noiembrie 2006, dupa ce acesta a scris in limba engleza o carte de peste 450 de pagini in care vorbeste, din punct de vedere istoric, despre Vlad Dracul si tatal acestuia, intitulata "Viata si timpurile lui Vlad Dracul, Reverberatii asupra familiei".
Lucrarea a fost elaborata, potrivit avocatului sau, Liviu Bran, incepand din septembrie 2003 si publicata cu acordul Bibliotecii Centrale, in octombrie 2006. Ca argument, istoricul american a invocat un articol din Legea nr. 275/2006, privind executarea pedepselor din inchisoare. In unul dintre articole se mentioneaza ca, in cazul elaborarii lucrarilor stiintifice publicate sau cel al inventiilor brevetate, la fiecare doua zile de munca se considera executate trei zile de detentie.

Conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi a refuzat recalcularea pedepsei, sustinand ca nu pot calcula zilele de munca pe perioada in care Treptow sustine ca a elaborat cartea, deoarece nu au fost anuntati despre intentie. Pentru a i se reduce din pedeapsa, Treptow a apelat la justitie, primul termen fiind stabilit la inceputul lunii decembrie.

La cel de-al doilea termen, fixat pe 22 decembrie, Treptow a invocat patru martori, dintre care doi fosti colegi de celula, unul dintre acestia fiind un fost procuror, medicul Penitenciarului Iasi si persoana care i-a adus in penitenciar bibliografia necesara. In anul 2002, istoricul american Kurt Treptow a fost condamnat de magistratii ieseni la sapte ani de inchisoare pentru coruptie sexuala, perversiune sexuala cu minori si acte sexuale cu minori.
Aceeasi pedeapsa a primit si concubina sa, Tatiana Popovici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.