Un scandal la nivel international in care este implicat statul roman sta sa izbucneasca.

Romania va fi chemata in judecata la CEDO de catre familia Sturdza, in jurul datei de 1 aprilie a.c., iar despagubirile care vor fi cerute sunt impresionante. 65 milioane euro este nota de plata pe care o cer descendentii uneia dintre cele mai vechi familii din tara pentru cele 65 de hectare de teren revendicate, in posesia carora nu au intrat nici dupa 7 ani petrecuti in salile instantelor de judecata.

Desi a formulat peste 100 de memorii catre toate autoritatile, dupa ce a primit o hotarare irevocabila inca din septembrie 2005 care ii da drept de proprietate asupra suprafetei de 65 hectare, familia Sturdza a denuntat, ieri, intr-un comunicat de presa, dat prin intermediul mandatarilor Urban si Asociatii, umilintele la care a fost supusa.

Autoritatile constantene, in frunte cu primarul Radu Mazare, sunt primele catre care se arata cu degetul, fiind acuzate ca "refuza intentionat punerea in posesia unui teren intravilan de 65 hectare". Drept urmare, familia Sturdza este "in continuare nevoita sa deschida procese impotriva edililor constanteni, care nu se sinchisesc de amenzile civile aplicate de instantele de judecata, care nu respecta hotararile judecatoresti si care refuza ilegal sa emita titlurile de proprietate ori macar titlurile de despagubire cu care ar trebui sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea".

Negocieri blocate

Pentru ca s-au epuizat aproape toate posibilitatile de a determina autoritatile sa faca ceva in acest sens, familia Sturdza "va cere acum la CEDO obligarea statului roman la plata unor despagubiri in valoare de peste 65 milioane de euro, reprezentand valoarea de piata actuala a celor 65.000 mp de teren revendicati in orasul Constanta. Intrucat orice incercare de rezolvare amiabila sau prin negocieri a acestei situatii este la aceasta data total blocata, s-a decis initierea acestei actiuni, pe care statul roman si intreg sistemul juridic si administrativ din Romania, care permit unui primar cum este Radu Mazare sa nu tina cont de efectele pe care le are refuzul sau de a respecta hotararile judecatoresti si de a repune in drepturi familii care au insemnat ceva pentru Romania (...), aruncand nepasarea si neglijenta in povara financiara a intregului popor roman". Potrivit aceluiasi comunicat intocmit de Urban si Asociatii, se mentioneaza faptul ca "instantele de judecata, la cererile familiei Sturdza de a sanctiona pe fiecare zi de intarziere in eliberarea titlurilor de proprietate pe primarul Radu Mazare, nu au facut decat sa aplice amenzi civile pe care, culmea, tot statul roman le incaseaza. In afara de periodicele amenzi aplicate lui Radu Mazare de catre prefectul judetului Constanta, si inca vreo 2 amenzi primite de acesta de la ANRP, pana la aceasta data nimeni si nimic nu au putut sa il determine sa isi indeplineasca obligatiile legale".

Mandatarii familiei Sturdza au mai anuntat, ieri, ca "pledoaria principala a avocatilor internationali care vor reprezenta familia Sturdza la CEDO va fi faptul ca, neeliberandu-se nici macar titluri valorice de despagubire, aceasta a pierdut inclusiv trenul actiunilor de la Fondul Proprietatea, astfel incat prejudiciul este evident si urias in patrimoniul sau. Nici macar plangerile penale pentru abuz in serviciu nu au gasit vreo rezolvare acestei situatii - organele in drept multumindu-se pana acum sa adune munti de acte, declaratii si probe de la sute de pagubiti care sunt in Constanta, in acelasi plan cu familia Sturdza.

800.000 euro, onorariul avocatilor

Pentru demararea procesului, in aceasta perioada se fac pregatiri pentru selectarea firmei de avocatura din Belgia care va reprezenta familia Sturdza la CEDO. Deoarece 65 milioane euro reprezinta cea mai mare suma solicitata statului roman, numai onorariul avocatilor este cuprins intre 500.000 - 800.000 euro. Urban si Asociatii a tinut sa mai precizeze ca atat presa din tara, cat si cea din strainatate vor fi tinute la curent cu desfasurarea procesului pentru a putea fi analizata "insasi imensa rigiditate si ignoranta a statului roman fata de respectarea dreptului de proprietate, precum si incalcarea cu nonsalanta a tuturor obligatiilor internationale asumate. In conditiile in care mecanismele juridice, administrative si de urmarire penala care ar trebui sa asigure mentenanta functionarii ireprosabile si aplicarii corecte a legilor in Romania nu sunt in stare sa determine un primar sa respecte o hotarare irevocabila.(...) Este pacat ca romanii trebuie sa isi caute dreptatea si solutionarea problemelor in strainatate, insa se pare ca altfel nu exista cale de solutionare a unor aspecte, care ar trebui sa faca parte din rutina unei zile de munca a unui functionar al statului roman, asa cum este primarul orasului Constanta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.