Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, dupa opt ani de procese, retrocedarea monumentului istoric Hanul lui Manuc catre arhitectul Serban Cantacuzino, judecatorii obligindu-l pe proprietar sa pastreze destinatia actuala a cladirii.
Hanul lui Manuc, cladire impunatoare, a devenit la mijlocul secolului XIX principalul complex comercial al vechiului Bucuresti, avind 15 depozite mari si boltite, 23 de magazine, 107 camere de gazduire si birouri, doua saloane de primire si un birt popular. Procesul de revendicare a fost intentat de Serban Cantacuzino, in 1999.

De atunci, pina la solutia definitiva a magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Hanul lui Manuc, a fost administrat de firma Trocadero SA, societate la care AVAS are 69 la suta din actiuni. In toate fazele procesuale, SC Trocadero SA s-a opus retrocedarii in natura a hanului, pe motiv ca "expertiza tehnica facuta in cadrul procesului arata ca actuala constructie nu mai are nimic din ceea ce a lasat Manuc mostenire, fiind reconstruit in intregime de citeva ori de stat". Hanul lui Manuc se afla pe un teren cu o suprafata de aproape 4.000 de metri patrati, fiind evaluat de proprietar la zece milioane de dolari. Cladirea in sine are o valoare de inventar de aproximativ 100.000 de euro.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.