Lipsa unor acte prin care se poate dovedi fara echivoc locul de inhumare a sotilor Ceausescu creeaza noi controverse

Atitudinea Ministerului Apararii (MAp), prin care refuza sa colaboreze cu Justitia pentru elucidarea enigmei, precum si adresele oficiale eliberate de conducerea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) nu fac altceva decat sa puna paie pe foc. Justitia, poate si influentata de politic sau de alte entitati obscure, este intr-o situatie dificila. Orice decizie data de judecatori va naste alte controverse. Actele de la ACCU sunt cele mai importante in acest moment.

Din acestea reiese ca singura dovada privind locul inhumarii lui Nicolae si a Elenei Ceausescu este notorietatea, ACCU nu detine nici un fel de acte din care sa reiasa ca defunctii Nicolae si Elena Ceausescu ar fi fost inhumati in Cimitirul Ghencea Civil. Conform datelor ACCU, cele doua morminte nu figureaza in planul cimitirului, neexistand nici acte de concesiune, iar in registrul de inhumare al cimitirului Ghencea Civil nu exista inregistrari cu privire la inhumarea cuplului de dicatori. Totusi, este curios cum au fost identificate in teren cele doua locuri cu cruci, pe care sunt inscrise numele Ceausestilor. Cine a fost cel care a indicat prima data cele doua parcele ca loc de veci al celor doi?

Zoia nu a trecut prin Ghencea

Recent, imediat dupa ce s-a stins din viata fiica cuplului Ceausescu, Zoia, un oficial al Administratiei Cimitirelor a facut o declaratie senzationala, sub anonimat, la un post de televiziune. Conform persoanei respective, mormintele sotilor Ceausescu sunt goale. In acelasi timp, un fost angajat al Adminsitratiei Cimitirelor din perioada 1989 a declarat presei ca a fost contactat de Gelu Voican Voiculescu, la cateva zile dupa executie, care i-a cerut doua locuri de veci. Nu stia cine va fi inhumat acolo. Initial a fost vorba de doi revolutionari, mai apoi de doi generali, ca, in final, conducerea cimitirului sa se trezeasca in poarta cu Gelu Voican Voiculescu si doua sicrie.

Cu atatea controverse si lipsa de dovezi, singura solutie pentru a stabili daca in Cimitrul Ghencea Civil au fost sau nu inhumati sotii Ceausescu este exhumarea si stabilirea identitatii prin test ADN, expertiza osteologica si odontologica a ramasitelor umane. Evident, daca nu sunt goale asa cum sustine oficialul cimitirului. De altfel, asta a solicitat si Zoia Ceausescu, atunci cand a intentat procesul la Judecatoria Sectorului 5. Dupa moartea Zoiei, Valentin Ceausescu si cumnatul sau continua procesul intentat statului roman.

Situatia copiilor cuplului de dictatori este tipica pentru aceasta categorie sociala. Despre momentele executarii parintilor Zoia a aflat chiar in noaptea de Craciun, odata cu tranmiterea stirii la postul national de televiziune. Ea se afla atunci in arest, la o unitate militara din Antiaeriana. Cand a fost difuzata stirea executarii cuplului Ceausescu, soldatii s-au strans intr-o sala alaturata celei unde se afla Zoia. Sonorul fiind dat tare, ea a putut sa auda procesul si executia parintilor sai. Ea a vazut pentru prima data filmul executiei in luna august, la doar cateva zile dupa ce a fost eliberata din arest. Curios este ca televiziunea romana a programat redifuzarea casetei cu executia la doar patru zile dupa eliberarea ei.

Fiica lui Nicolae si a Elenei Ceausescu nu a vizitat niciodata cele doua morminte in care se presupune ca ar fi fost inmormantati parintii ei. Ea a refuzat sa se duca si sa se reculeaga la cele doua morminte sustinand ca nu are nici o proba din care sa reiasa ca acolo se afla ramasitele pamantesti ale parintilor ei. Zoia a intentat procesul impotriva Ministerului Apararii pentru a afla adevarul despre inmormantarea lui Nicolae si a Elenei Ceausescu si sa obtina un document care sa ateste ca parintii ei sunt inhumati acolo.

Cererea de probe

Pentru a stabili adevarul privind locul inhumarii lui Nicolae si Elena Ceausescu instanta unde se afla pe rol procesul intentat de Zoia Ceausescu si continuat de Valentin Ceausescu si sotul Zoiei, Mircea Opran are nevoie de o serie de probe: inscrisuri, martori, dovezi si documente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.