O somitate in domeniul arheologiei si numismaticii, prof. dr. Constantin Preda, este prima personalitate care combate cu argumente teoria oficiala a autenticitatii asa-ziselor „bratari dacice"

Surprizele se tin lant in afacerea "Aurul dacic". Un reputat arheolog, prof. dr. Constantin Preda, arunca o dubla provocare pentru lumea academica, in care se dezbate in surdina cazul asa-zisului Tezaur de la Sarmizegetusa. "Bratarile nu sunt autentice" si, mai mult, "exista analize facute la Cambridge care contrazic interpretarea celor de la Bucuresti"! Asta sustine, cu argumente, profesorul Preda, o somitate in lumea arheologiei si a numismaticii. Mai mult, afacerea bratarilor dacice face victime in randul celor care le-au autentificat: fizicianul arheometrist Viorel Cojocaru, unul dintre membrii "Comisiei bratarilor" de la IFA Magurele, si-a dat demisia. Nu in ultimul rand, Iulian Ceia, alias "Pionul", continua dezvaluirile din culisele afacerii judiciaro-politice "Bratarile dacice".

"Nu suntnici primul si nici singurul care nu crede in caracterul autentic al bratarilor respective. De cand au aparut pe piata occidentala au existat suspiciuni in acest sens (...) Singurul argument invocat pana acum in favoarea originii lor geto-dacice este cel al analizelor efectuate de Institutul de Fizica «Horia Hulubei». Nu punem la indoiala exactitatea acestor analize, ci interpretarea lor. Niciun fel de analize nu poate stabili autenticitatea unui obiect antic, mai ales atunci cand nu ai niciun termen de comparatie, ca in cazul de fata.

Analize similare facute in Anglia, la Cambridge, contrazic interpretarea celor de la Bucuresti!" Este interventia socanta a profesorului dr. Constantin Preda, o somitate in domeniul arheologiei - fost director al Institutului de Arheologie din Bucuresti si actual presedinte al Societatii Numismatice Romane. Profesorul dr. Constantin Preda s-a adresat, mai intai, Ministerului Culturii cu un memoriu in care combatea, cu argumente, teoria asa-ziselor bratari dacice. Pentru ca nu a primit niciun raspuns, la un moment dat, intalnindu-se la Biblioteca Academiei cu Ion Cristoiu, i-a incredintat acestuia argumentatia sa privind "cazul bratarilor". Astfel, recent, "teoria Preda", in cazul bratarilor, a aparut in presa, fara ca autoritatile sa aiba pana in prezent vreo reactie pro sau contra. Cele sapte teze ale "teoriei Preda" le reproducem si noi pe pagina de internet a ziarului. Tocmai pentru ca este prima voce autorizata care a decis sa ia pozitie impotriva "campaniei desantate si a circului mediatic al bratarilor", Adevarul a incercat sa afle amanunte despre aceasta misterioasa "expertiza de la Cambridge" care ar putea rasturna din temelii teza oficiala a asa-ziselor "bratari dacice".

Viorel Cojocaru: "Procuratura ar fi trebuit sa stie"

"Eu nu am auzit de niste analize facute la Cambridge cu bratarile astea. Nu. Englezii sunt destul de tari in arheometrie, dar eu nu am auzit ca o bratara ar fi mers la Cambridge. Daca ar fi existat asa ceva, adica astfel de analize la Cambridge, Procuratura ar fi trebuit sa stie. Eu nu am mai auzit de nicio expertiza efectuata in strainatate, in afara de expertiza unei nemtoaice, efectuata acum vreo cinci ani, cand au aparut rumorile astea cu bratarile. Domnul Preda are o statura, are un nume, are o varsta, dar ceea ce spune dansul trebuie luat sub semnul intrebarii. Daca va convine sa publicati, la urma urmei dansul raspune. Eu nu pot sa-l combat, pentru ca nu cunosc nimic. Dansul o fi avut informatii, iar pana la proba contrarie cred in ceea ce spune, ca a vazut fotografia unei bratari pe acea brosura", sustine, in combaterea "tezei Preda", fizicianul arheometrist Viorel Cojocaru.

"Mi-am dat demisia din cauza acestor bratari"

"Repet, eu pana acum nu am auzit de treaba asta, dar ceea ce spune dansul (n.r. - prof. dr. C. Preda) nu mi se pare demn de luat in seama. Dansul a mai spus ceva acolo: ca exista dovezi precum ca acesti kosoni sunt medievali. Nu exista o asemenea dovada. Deci, singurul lucru pentru care eu pot sa-l combat este in problema kosonilor: sustinerea dansului ca ar fi medievali. Acolo am niste date. Dar incolo, nu. Eu in afara de kosoni nu pot sa spun. Dar, atata timp cat fabuleaza despre kosoni, pot sa cred ca fabuleaza si in ce priveste bratarile dacice. Dar asta este parerea mea... Nu pot sa spun mai multe. Si asa mi-a adus destule necazuri treaba asta. Mi-am dat si demisia din cauza acestor bratari. A fost o neintelegere cu seful de contract, cu domnul Constantinescu", ne-a declarat, in exclusivitate, Viorel Cojocaru. Asadar, omul care a afirmat public si stiintific ca bratarile sunt facute din aur de 24 de carate si-a dat demisia. Conform domniei sale, contractul proiectului la care lucra avea in vedere aurul dacic si o gramada de alte tezaure antice.

Presedintele Societatii Numismatice Romane, prof. dr. Constantin Preda, arunca bomba in Afacerea bratarilor


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.