Comisarul european pentru energie stie ce trebuie sa se intample cu „baietii destepti" si cere investitii pentru cresterea eficientei

Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a vizitat Romania la sfarsitul saptamanii trecute. El a discutat cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul roman al economiei, Varujan Vosganian, despre noua strategie energetica a Uniunii si crearea pietei comune a energiei in UE.

Comisarul a atras atentia asupra problemei eficientei energetice din Romania si a indemnat la diversificarea metodelor de producere a electricitatii si combustibililor. Andris Piebalgs este cetatean leton si a fost ministru al educatiei si al finantelor in guvernul tarii sale. A fost ambasador al Letoniei la Uniunea Europeana si a raspuns, in cadrul Ministerului de Externe, de relatia cu autoritatile de la Bruxelles. Este membru al Comisiei Europene din anul 2004.

- In Europa se vorbeste foarte mult despre dependenta de resursele energetice provenite din spatiul rusesc. Considerati ca reducerea acestei dependente trebuie sa reprezinte o prioritate?
- Cred ca problema reducerii dependentei energetice fata de Rusia nu este principala problema. Principala problema este garantarea sigurantei resurselor. Adevarata problema nu o reprezinta Rusia, adevarata problema consta in cresterea cererii de resurse energetice si faptul ca oferta nu corespunde cererii. Deci problema nu este Rusia! Acum vorbim despre siguranta globala, despre diversificarea resurselor si a surselor de energie.

Ati afirmat ca statele membre trebuie sa investeasca pentru a mentine nivelul preturilor la energie, in conditiile in care nu este de asteptat ca pretul petrolului sa scada semnificativ in perioada urmatoare. La ce fel de investitii va referiti?

Mesajul pe care multa lume inca nu l-a inteles este acela ca vremea energiei ieftine s-a sfarsit. Din pacate, aceasta este concluzia l-a care s-a ajuns. Pretul bariliului este de aproximativ 60 de dolari si stim ca exista o corelare intre pretul gazului si al petrolului. Exista o diferenta fata de pretul carbunelui, iar pretul uraniului s-a triplat in ultimul an. Deci nu ne putem astepta sa avem aceleasi preturi pentru resursele energetice. Principala preocupare este sa obtinem mai multi furnizori, pentru ca, daca avem unul singur de gaz sau petrol, atunci esti mult mai dependent de pret.

Astfel vei fi nevoit sa platesti orice pret ti se cere, deoarece oamenii au nevoie de aceste resurse energetice. Din acest motiv incercam sa asiguram mai multe rute de aprovizionare, precum cele din Iran si Irak. Si invitam si alte tari sa se implice, precum Italia si Marea Britanie. Este stiut ca atata vreme cat ai un singur furnizor, nu te poti astepta ca preturile sa scada. Ceea ce cred ca a fost trecuta cu vederea este problema reinnoirii surselor de energie.

Dar toate aceste investitii in diversificarea resurselor sunt extrem de costisitoare.

Da, astazi poti spune ca sunt scumpe, insa maine vechiul pret va fi de trei cifre si nu va mai aparea la fel de scump. Problema este ca nu avem prea multe surse de energie. Pana acum avem hidrocarburile si energia nucleara, care are si ea propriile limitari, iar timpul necesar construirii unei centrale nucleare impune alt gen de limitari. Daca incepi sa creezi tehnologie, aceasta va fi utilizata. Un bun exemplu este cel al unei uzine din Hamburg care crea generatoare de vant, turbine, foarte bune si eficiente din punct de vedere ecologic. Cineva din India a cumparat doua astfel de generatoare deoarece si el dorea sa evolueze, capacitatea sa de productie sa se imbunatateasca. Acesta a investit in generatoare, platind dublu pretul.

Explicatia sa a fost surprinzatoare. A afirmat ca nu se teme sa investeasca o suma destul de mare, deoarece el vede piata dezvoltandu-se. In Statele Unite, piata surselor de energie evolueaza, in China evolueaza, astfel este vorba despre un nou tip de piata. Este bine sa investesti in innoire deoarece poti crea tehnologie pe care o poti vinde. Detinatorii de actiuni, care au investit in energie, sunt acum oameni foarte bogati, desi in momentul investitiei au dat dovada de un mare curaj.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.