Curtea Constitutionala a decis ieri ca premierul Tariceanu nu este obligat sa o demita pe Monica Macovei din functie chiar daca Senatul a adoptat motiunea simpla care o viza.

De asemenea, Curtea a admis si obiectiile PD fata de noile prevederi din Legea referendumului prin care presedintele putea fi demis cu voturile majoritatii celor care s-au prezentat la urne. "Curtea a stabilit ca sunt constitutionale dispozitiile articolului 157, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, potrivit caruia motiunile simple adoptate de Senat sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate, in masura in care adoptarea unei motiuni simple de catre Senat nu il obliga pe primul-ministru sa propuna revocarea unui membru al Guvernului, a carui activitate a facut obiectul motiunii", se arata intr-un comunicat de presa al CC.

Astfel, judecatorii Curtii au dat dreptate celor care au invocat Regulamentul Senatului in privinta obligativitatii motiunilor simple pentru Executiv, dar nu a admis ca ministrul vizat de motiune sa-si piarda automat functia. Sesizarea de neconstitutionalitate a fost facuta de senatorul PNL Puiu Hasotti. De asemenea, Curtea nu a fost de acord cu facilitarea demiterii sefului statului si nici cu limitarea dreptului de convocare a referendumului in perioada de trei luni dinaintea alegerilor parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale. Astfel, PD obtine satisfactie din partea Curtii, dupa ce Emil Boc a sustinut ca modificarea tipului de majoritate cu care poate fi demis presedintele este neconstitutionala, iar dreptul de exprimare a poporului prin referendum nu poate fi ingradit.
In lipsa motivatiei Curtii, care va fi publicata in Monitorul Oficial, politicienii au facut declaratii destul de rezervate, mai mult pe subiectul Monica Macovei.

"Este o decizie pe care noi si premierul o estimam", a declarat liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, "dar si un semnal ca reforma Justitiei trebuie scoasa de sub zodia demagogiei". Antonescu crede ca problema sustinerii parlamentare a ministrului de Justitie persista in pofida deciziei de ieri. In privinta referendumului, liberalul a spus: "Daca Traian Basescu ne va pune in situatia de a-l demite, o vom face indiferent de forma Legii referendumului".

Pe de alta parte, pronuntarea Curtii Constitutionale nu pare sa calmeze spiritele in Parlament. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat cu cateva zile inainte ca mentinerea lui Macovei in Executiv va duce la initierea de catre partidul sau a unei motiuni de cenzura la adresa intregului Guvern. De asemenea, Tariceanu a fost somat de presedintele PSD, Mircea Geoana, sa prezinte in fata Parlamentului un Guvern restructurat, din care sa nu mai faca parte Macovei si nici vreun ministru de la PD. Asta daca doreste sa mai ramana in functia de prim-ministru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.