Ministerul Apararii cauta bodyguarzi pentru unitatile militare sub pretextul ca militarii sunt prea... scumpi

Clasica imagine a soldatului care isi supravegheaza obiectivul dintr-un foisor de paza tinde a fi inlocuita cu cea a bodyguardului care pazeste vigilent unitatea militara, inarmat cu pistol, bulan si spray lacrimogen. Desigur, in statele membre NATO, unde coruptia este sub control si tinde asimptotic catre zero, folosirea trupelor de civili are vechime si nu ar reprezenta o curiozitate. Intr-o tara ca Romania, zguduita recent de scandaluri de mare coruptie chiar la nivelul conducerii Armatei, devine clar ca simpla prezenta a bugetului de stat in aceasta gaselnita a Ministerului Apararii va incuraja in continuare traficul de influenta, folosul necuvenit sau mita.

Un nou tip de "prospectii de piata"

Unitati precum UM 01871 Deveselu, UM 02296 Bucuresti, UM 01343 Beius, UM 01088 Slobozia s.a. sunt dispuse sa se lase in paza civililor care au drept de portarma si cazier judiciar "curat". De exemplu, unitatea militara UM 01088 cauta paznici civili pentru doua cazarmi (la Slobozia si Ramnicu Sarat), iar cerintele sunt pe masura. Pentru paza celor doua obiective, UM 01088 selecteaza firme care au avut minimum trei contracte in valoare de cel putin 140.000 lei si care dispun de minimum 27 de oameni (agenti de paza si sefi de tura), 27 de pistoale cu munitia aferenta, 18 spray-uri cu gaz iritant lacrimogen, 18 bastoane de cauciuc, 4 binocluri, 11 radiotelefoane, uniforme pentru personal.

Contracte de pana la 3 ani

In prealabil, unitatea militara verifica bonitatea firmei-candidat si solicita un set de acte (autorizatie de securitate eliberata de MApN, dovezi ca nu are datorii la stat, licenta de functionare, licenta de emisie pe o anumita frecventa radio, recomandari din partea unor terti beneficiari de servicii la o valoare de contract anterior specificata etc.) care ar trebui sa-i probeze seriozitatea. "Firma trebuie sa pazeasca unitatea militara din exteriorul perimetrului protejat, in conditii stabilite de contract. Evident, se poate negocia daca angajatii firmei vor avea acces in interiorul unitatii militare, nimic nu este "batut in cuie", dar acest aspect se discuta numai cu castigatorul licitatiilor. Contractul initial este de cateva luni, dar exista multe sanse ca el sa fie renegociat, iar noi il putem prelungi pana la 3 ani", ne-au declarat ofiteri din cadrul UM 01088 Slobozia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.