Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca va propune conducerii partidului depunerea unei motiuni simple in Camera Deputatilor impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei, pentru ca aceasta sa fie demisa “cum trebuie, si de cealalta camera a Parlamentului”.

Ponta a aratat ca va face aceasta propunere luni, in sedinta Biroului Permanent, pentru ca puterea sa nu mai poata spune ca Macovei nu poate fi demisa doar de o camera a Parlamentului, in conditiile in care, a fost investita de ambele.

"Din punctul meu de vedere, ea este oricum demisa, si voi propune aceasta motiune ca sa vad cum poate Macovei sa mearga in Europa, ca ministru al Justitiei, cand ambele camere ale Parlamentului ii spun sa renunte la acest post", a declarat pentru NewsIn Ponta, vicepresedinte pe probleme de justitie al PSD. Ponta s-a aratat convins ca propunerea sa va fi acceptata de partid si ca aceasta motiune de la Camera va fi si ea adoptata.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a prezentat, joi, o inregistrare video in baza careia democratii l-au acuzat pe senatorul PRM Dan Claudiu Tanasescu ca a votat de doua ori la motiunea anti-Macovei din Senat. Inregistrarea prezentata de PD este facuta de pe televizorul grupului DA din Senat. In imagini se poate vedea cum senatorul PRM Dan Claudiu Tanasescu a facut gestul de a vota de doua ori - o data in timp ce era strigata senatoarea PC Rodica Stanoiu si a doua oara, cand i-a venit randul.

PD va sesiza Biroul Permanent al Senatului in legatura cu acest incident, a spus Videanu. El a aratat ca PD asteapta explicatii de la conducerea Senatului, care ar trebui sa spuna cate astfel de cazuri s-au mai inregistrat. Totodata, democratii vor solicita Comisiei juridice a Senatului sa ia masuri in cazul senatorului PRM si vor depune o cerere la secretariatul Senatului pentru a obtine inregistrarea video oficiala a votului.

Videanu l-a acuzat de complicitate si pe secretarul de sedinta Mihai Ungheanu, si el senator PRM, cel care a tinut evidenta numarului de bile si a votului. Lui Ungheanu trebuia sa ii rezulte un numar de voturi mai mare decat numarul de bile, a explicat presedintele executiv al PD. "Este absoluat jenant ca tocmai ministrul justitiei sa fie furat in Parlament. Este inacceptabil pentru prestanta, daca ea mai exista, a unei institutii precum Senatul", a conchis liderul democrat.

Motiunea anti-Macovei de marti a fost adoptata cu 81 de voturi, in conditiile in care opozitia are doar 72 de senatori. Pe de alta parte, Videanu a admis ca au existat si voturi din partea Puterii impotriva Monicai Macovei, daca s-au inregistrat doar 46 de voturi impotriva motiunii. El nu a vrut insa sa comenteze pe aceasta tema sau sa ii raspunda vicelui PNL Puiu Hasotti, care a afirmat ca stie cel putin un senator PD care a votat cu opozitia. "Nu vreau sa fac speculatii pe aceaasta tema. Asteptam rezultatele solicitarii catre Biroul Permanent. O sa va las placerea si curiozitatea de a afla pozitia conducerii Senatului", a conchis Videanu.

Efectele motiunii anti-Macovei sunt in disputa, in conditiile in care initiatorii - PC-PSD-PRM - sustin ca este obligatorie pentru institutiile statului solicitarea din textul motiunii ca ministrul justitiei sa fie demis. De partea cealalta, PD si PLD, ca si inainte de vot PNL, considera ca prin motiune simpla nu poate fi demis un membru al Guvernului care a fost investit laolalta cu ceilalti membri ai Cabinetului prin votul plenului reunit al celor doua camere, iar Parlamentul nu poate decat sa se pronunte asupra unui ministru, individual, cand acesta face obiectul investirii in urma unei remanieri care schimba structura politica a Guvernului sau - prin motiune de cenzura - sa dea jos Executivul in ansamblul sau.

PNL a propus spre dezbatere Curtii Constitutionale acest aspect - prin sesizarea depusa de liderul liberalilor din Senat, Puiu Hasotti. Premierul Tariceanu, care a spus inainte de vot ca nu trebuie sa o demita pe Macovei chiar daca motiunea este adoptata, a anuntat, in urma adoptarii motiunii, ca, in cazul in care Curtea Constitutionala considera ca trebuie sa fie demisa, va da curs acestei pozitii.

La Curtea Constitutionala, din cei 11 membri, noua sunt numiti de PSD, partid care este semnatar al motiunii - apropiati sau fosti parlamentari ai acestui partid, iar Serban Viorel Stanoiu - unul dintre judecatori - este sotul senatoarei Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei in Cabinetul Nastase, acum senator PC, semnatara a aceleiasi motiuni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.