Raportul Fava privind presupusele activitati CIA in Europa a fost adoptat de Parlamentul de la Strasbourg

Raportul Comisiei temporare a Parlamentului European privind presupusele activitati ale CIA in Europa, intocmit de Claudio Fava, a fost adoptat ieri de legislativul comunitar cu 382 voturi pentru, 256 impotriva si 74 abtineri, informeaza Rompres. Raportului i-au fost aduse un numar de 270 de amendamente, de a caror adoptare si-au conditionat votul asupra intregului raport Grupul Partidului Popular European - Democratii Europeni si multi alti europarlamentari, in special din statele la adresa carora raportul se pronunta destul de critic. Raportul Fava a fost dezbatut in prezenta reprezentantilor Consiliului European si ai Comisiei Europene.

Socialistii au cerut o ancheta a CE

Daca majoritatea eurodeputatilor au fost de acord ca lupta impotriva terorismului si respectarea drepturilor omului nu sunt doua lucruri incompatibile si ca nu se exclud reciproc, divergente au existat insa in ceea ce priveste rolul serviciilor secrete. In cazul in care se va stabili ca statele UE acuzate ca au permis zboruri CIA pe teritoriul lor vor fi gasite vinovate de incalcari grave ale drepturilor omului este posibil sa li se suspende acestor state pe o durata determinata dreptul de vot in Consiliul European. Comisarul pentru justitie Franco Frattini a cerut implicarea statelor membre intr-o ancheta, iar socialistii au cerut o ancheta condusa de Consiliul European.

Reflectie asupra rolului serviciilor secrete

Chiar reprezentantul Comisiei Europene, comisarul pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a atras atentia, inca de la inceputul discutiilor, ca acest raport trebuie cel putin sa determine o "reflectie politica" privind rolul serviciilor secrete si a subliniat necesitatea ca acestea sa fie mai responsabile in fata parlamentelor nationale si sa actioneze cu un mandat clar din partea guvernelor lor. Reprezentantii PPE-DE au insistat pe ideea ca "tocmai de aceea aceste servicii sunt secrete, ca sa poata opera oriunde doresc, in interesul cetatenilor si pentru a raspunde eficient provocarilor terorismului", dupa cum arata Jas Gawronski, coordonator al grupului popular in ceea ce priveste raportul CIA. Si pozitiile fata de formularea raportului, pe ansamblu, au fost foarte impartite: in timp ce parlamentarii liberali si socialisti au laudat munca depusa la elaborarea raportului si l-au apreciat ca fiind unul foarte "echilibrat", care nu aduce acuze gratuite, ci atrage atentia asupra unor deficiente grave in respectarea drepturilor omului, cei ai PPE-DE si ai altor grupuri mai mici au apreciat ca raportul nu aduce nimic nou (unii sustinand ca este o copie a raportului intocmit de senatorul elvetian Dick Marty pentru Consiliul Europei)

Un semnal catre SUA

Parlamentarii PPE-DE anuntasera, de altfel, ca vor vota impotriva raportului daca un numar de amendamente considerate de ei "cheie" nu vor fi adoptate. In interventia sa de la inceputul dezbaterilor, Claudio Fava afirmase insa ca ar fi "gresit sa ne inmuiem tonul" si ca mesajul pe care acest raport doreste sa-l transmita este tocmai acela de "independenta a Parlamentului European fata de presiunile exercitate de diverse state". Cele mai multe amendamente depuse de populari au fost respinse, prin urmare marea majoritate a eurodeputatilor acestui grup au votat impotriva raportului.

Eurodeputati care au dorit sa nu fie nominalizati apreciau insa ca mesajul real al acestui raport, in forma redactata de Fava, era adresat in primul rand Statelor Unite, carora se dorea sa li se atraga atentia ca nu pot actiona oricum si oriunde doresc si unor state membre ale Uniunii Europene care se pun la dispozitia Washingtonului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.