Dupa adoptarea motiunii, Monica Macovei practic nu mai poate sa calce in Senat. Senatorii opozitiei, care sint majoritari, nu o mai recunosc ca ministru.

"Situatia e grava. Vor exista mari probleme cu promovarea unor acte normative initiate de Guvern. Senatul nu o mai recunoaste pe Monica Macovei ca ministru. Nu-i vor mai primi legile promovate de Ministerul Justitiei, iar ministrul nu va mai fi primit in Senat". Declaratia ii apartine purtatorului de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, si ea anunta un blocaj al relatiilor dintre Senat si Guvern. Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, este si mai radical: "Macovei este practic demisa de astazi, mai trebuie facute doar demersurile de oficializare a demiterii sale".

Surprinzator, dar o pozitie similara are si Theodor Stolojan, lider PLD si sustinator al ministrului Justitiei. Acesta a aratat ieri ca "Macovei nu va mai putea lucra, din pacate, cu Senatul, pentru ca va fi umilita de fiecare data cind va veni acolo".

Ce spun legile?

Aprobarea motiunii simple anti-Macovei de catre Senat a generat o dezbatere juridica aprinsa: trebuie sau nu trebuie demisa Monica Macovei?

Sustinatorii ministrului reclama absenta unei reglementari explicite in Constitutie referitoare la demiterea unui membru al Guvernului printr-o motiune simpla. De partea cealalta, opozitia invoca articolul nr. 157 alin. 2 din Regulamentul Senatului, lege organica, unde se precizeaza ca "motiunile simple adoptate de catre Senat se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si sint obligatorii pentru Guvern si pentru membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate".

Curtea decide

Disputa s-a mutat deja la Curtea Constitutionala. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a sesizat ieri Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea art. nr. 157 alin. 2 din Regulamentul Senatului. "In conformitate cu dispozitiile art. nr. 106 din Constitutia Romaniei, "functia de membru al Guvernului inceteaza ca urmare a demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege". Or, adoptarea unei motiuni simple prin care se solicita demiterea ministrului Justitiei nu se incadreaza in aceste dispozitii constitutionale", se arata in sesizarea semnata de Hasotti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.