Noul Cod fiscal prevede la art. 199 ca produsele accizabile sunt scutite de acesta taxa daca merg catre armatele statelor din NATO, cu exceptia celor apartinand Romaniei;

Reprezentantii Ministerului Apararii sustin ca acest tip de prevedere e conform acordurilor internationale;

Ministerul Finantelor nu a raspuns pana la inchiderea editiei solicitarilor pentru lamurirea situatiei din motive ce tin de "departamentul tehnic".

Noul Cod fiscal prevede la art. 199 ca produsele accizabile sunt scutite de la plata acestui tip de taxa daca au ca destinatie fortele armate apartinand oricarui stat parte la NATO, cu exceptia celor apartinand Romaniei. Scutirea se aplica inclusiv personalului civil care le insoteste, popotelor si cantinelor.

Potrivit normelor de aplicare a noului Cod fiscal, "beneficiaza de scutire si contractantii fortelor armate apartinand oricarui stat parte la Tratatul Atlanticului de Nord, asa cum sunt definiti in acordurile speciale (NATO/SOFA), precum si Ministerul Apararii Nationale cand achizitioneaza produse accizabile pentru/sau in numele fortelor NATO."

Rezulta ca atat Armata Romana, cat si contractantii acesteia nu beneficiaza de scutire, chiar pe teritoriul Romaniei, pentru pregatirea de lupta, desi este finantata de la buget, existand in opinia noastra suspiciunea de discriminare, din moment ce Romania este membru NATO.

Referitor la acest subiect, Cristina Dumitrescu, purtator de cuvant al Ministerului Apararii Nationale a precizat ca aspectul semnalat este strict tehnic, dar institutia pe care o reprezinta trebuie sa aplice intocmai legislatia in vigoare, inclusiv Codul fiscal.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor Publice nu a remis redactiei noastre un punct de vedere pana la inchiderea editiei, un functionar al Biroului de presa din acest minister invocand o "pana IT" (probabil telefonia si faxul nu s-au inventat peste drum de parlament).

Precizam ca printre produsele accizabile se numara carburantii, tigarile, bauturile alcoolice si energia, de scutire la plata accizelor beneficiind, printre altele, si misiunile diplomatice in Romania, in baza unor acorduri bilaterale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.